UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-20 21:46

Úry kikerülte a hópelyheket

A nyolcadik innsbrucki versenynap egyetlen magyar indulója Úry Zsuzsanna volt: a női alpesi sízők szlalomfutamait a 23. helyen zárta. Jégkorongban az egyéni ügyességi döntők után ismét a csapatoké volt a főszerep, kialakult a döntők párosítása. A fiúknál meglepetés, hogy az USA és Kanada csak a bronzért csatázhat, a döntőbe a finn és az orosz válogatott jutott be az első ifjúsági téli olimpián.

Fogl Balázs Patscherkofelre figyelt a magyar küldöttség január 20-án Innsbruckban. A női alpesi sízők szlalomversenyében 53 induló volt, a sűrű hóesés a mezőny nagy részét megtréfálta, a két futam során az indulók csaknem fele kiesett. Úry Zsuzsanna nem volt köztük, a soproni síelő két futam alapján a 23. helyen zárta a viadalt. Az esélyesek közült a svéd Fjaellström, a francia Direz és az osztrák Ager is búcsúzott, a győztes a szlovák Petra Vlhova lett. A 16 éves versenyző szuper-óriásműlesiklásban és szuper kombinációban egyaránt éppen csak lemaradt a dobogóról, a mai napon azonban annak tetejére ért, miután egyedüliként szlalomozott 1 perc 20 másodperc alatt két futam alapján: „Nem volt könnyű a pálya, mert kora reggel eső esett, nem sokkal a rajt előtt pedig elkezdett szakadni a hó. Egyáltalán nem voltam ma feszült, s amikor a második rajt előtt kiderült, hogy a svájci Flütsch és az osztrák Ager kiesett, tudtam, hogy nem kell sokat kockáztatnom. Nem is javítottam túl sokat az időeredményemen a második futamban, de tényleg a biztosra mentem. Külön is büszke vagyok arra, hogy az osztrák csapat első aranyérmét nyertem Innsbruckban” – nyilatkozta a verseny után Vlhova, aki elmondta, hogy aranyérme megkülönböztetett helyre kerül majd eddigi díjai között.
A mai havazás a szombati versenynapra is kihat, a női és férfi szabad stílusú síelés terepfutam-döntőit biztosan el kell halasztani. Ebben a versenyben nem lenne magyar résztvevő, lesz azonban két másik helyszínen: Kékesi Márton a fiúk alpesi sí szlalomszámában, míg Tóth Tímea és Farkas Tamás a rövid pályás gyorskorcsolyázók váltóversenyében szerepel majd. Utóbbi viadal különleges lesz, minden négytagú váltóban 2-2 fiú és lány szerepel, mindannyian más nemzetbeliek. Nem ez a szombati nap egyedüli váltóversenye: az északi szakág két futószáma, a biatlon és a sífutás is „egyesül” egy országok közötti viadalra (péntek helyett szombatra tolta a futamot a hó). Mindenből egy csapatonként: lány biatlonos, lány sífutó, fiú biatlonos, fiú sífutó – ez lesz a rajtsorrend is. Kitekintő
A női jégkorong történelmében is „örökrangadónak” számít az Ausztria–Németország párosítás, az innsbrucki olimpián pedig különös pikantériája volt: a házigazdák a csoportkör után az elődöntőben is győzni szerettek volna A csoportos ellenfelükkel szemben. Több mint ezer szurkoló bíztatta az osztrák hölgyeket, akik megmutatták, nem eredménytelenül nyertek néhány nappal ezelőtt a németek ellen. Anna Meixner két gólja mellett a kapus Camilla Marchaart is fontos szerepet töltött be, hiszen a németeke nem találtak a kapujába a 2-0-s osztrák győzelemmel végződött találkozón. „Jó dolog kapott gól nélkül lekorcsolyázni a jégről, de a magam teljesítményénél sokkal büszkébb vagyok a csapatéra, mert fantasztikus dolgot vittünk véghez” – mondta Marchaart, aki a találkozó után az osztrák fiúcsapat „díszsorfala” között vonulhatott társaival az öltözőbe. A másik elődöntőben Svédország esélyt sem adott Kazahsztánnak, 11-0 lett a vége. A fiúknál Oroszország 5-2 arányban győzte le a csoportban 4. amerikaiakat. Az oroszok második gólja után elszabadultak az indulatok. Történt ugyanis, hogy többek (főleg az amerikaiak) szerint Nikolishin korcsolyájáról került a kapuba a pakk, ami szabálytalan. „Nem a cipőrészről, hanem a korim éléről pattant be a korong” – mondta később az orosz. Az USA válogatottja 4-0-ról jött fel 4-2-re, az utolsó percben a kapus lehozatalával is megpróbálkoztak, de egy kósza pakkra Svecsnyikov csapott le és bebiztosította az orosz sikert. „A döntőbe jutás nem jött össze, de a bronzért keményen meg fogunk küzdeni, mert az lehetetlen, hogy érem nélkül térjünk haza” – mondta az amerikaiak támadója, Nick Schmaltz. Nem lesz könnyű dolgok Kanada ellen. Ráadásul kapusuk, Edwin Minney megsérült, így Logan Halladay az egyedüli bevethető lepkés kesztyűs a szombati döntőben.