UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-22 21:04

Lillehammerben folytatják

„Légy részese" - ez volt az első ifjúsági téli olimpia jelmondatainak egyike, amelyet legalább az 1050 részvevő sportoló, a versenyzők trénerei, s megannyi szurkoló érzett magáénak. A tíznapos eseményt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke így foglalta össze: „Kiváló olimpia volt, tökéletes szervezést és hamisítatlan élsportot láttunk. Ez a tíz nap bizonyította az ifjúsági olimpia létjogosultságát!” Magyarországot kilenc sportoló képviselte, Gasparics Fanni és Kovács Attila ezüstjének köszönhetően a 21. helyen végeztünk az éremtáblázaton. Folyatás 2016-ban, Lillehammerben. Fogl Balázs „Ausztria, azon belül Tirol és Innsbruck bebizonyította, hogy jó házigazda. Büszkék vagyunk arra, hogy csupa pozitív visszajelzést kaptunk az elmúlt napokban és folyton mosolygó embereket láttunk” – összegezte az olimpiát Peter Bayer, a szervezőbizottság elnöke. A folyamat, ami 2012-ben, az első ifjúsági nyári olimpiával vette kezdetét, nem áll meg: 2014-ben a kínai Nanking városa nyári, 2016-ban a norvégiai Lillehammer téli játékoknak ad otthont. Az innsbrucki játékok záró ünnepségét a város központjában tartották, és az elmúlt napokhoz hasonlóan emelkedett volt a hangulat a „Medals Plaza” névre keresztelt színpadon és környékén. Magyarországot kilenc sportoló képviselte az olimpián, valamennyien kitettek magukért és remek egyéni eredményekkel fejezték be versenyeiket. Kiemelkedik a csapatból a két jégkorongozó, Gasparics Fanni és Kovács Attila, akik ezüstérmet szereztek az ügyességi versenyben. E két medálla Magyarország felkerült a nemzetek éremtáblázatára és ott a 21. helyen végzett.

A magyar sportolók innsbrucki eredményei Bodnár Zénó. Sífutás, 10 km: 43. hely, sprint: 34. Farkas Tamás. Rövid pályás gyorskorcsolya, 500 m: 10., 1000 m: 10., vegye sváltó: 5. Gasparics Fanni. Jégkorong, egyéni ügyességi: ezüstérem. Kékesi Márton. Alpesi sí, Super G: 34., szuper-kombináció: 24., óriás-műlesiklás: 21., szlalom: 21..  Kovács Attila. Jégkorong, egyéni ügyességi: ezüstérem. Panyik Dávid. Biatlon, 7,5 km: 48., 10 km: 46.. Szilágyi Ákos. Síugrás, 90K-s sánc: 20. hely. Tóth Tímea. Rövid pályás gyorskorcsolya, 500 m: 12., 1000 m: kiesett, vegyes váltó: 5.. Úry Zsuzsanna. Alpesi sí, Super G: 29., szuper-kombináció: kiesett., óriás-műlesiklás: 33., szlalom: 23.

Az utolsó napon magyar résztvevő már egyik helyszínen sem volt, de több sportágban ezen a napon fejeződtek be a küzdelmek. Jégkorongban Észak-Európa dominált: a fiúknál Finnország, a lányoknál Svédország csapata lett az olimpiai bajnok. A finnek az orosz garnitúrát győzték le roppant szoros mérkőzésen: egy perccel a rendes játékidő vége előtt Hopponen egyenlített, a hosszabbításban nem született újabb gól, így büntetőkkel dőlt el a csata. A finnek kapusa, Kahkonen két büntetőt is hárított, s mivel előbb Honkanen, majd Kapanen is eredményes volt, Finnországé lett az aranyérem. A női viadalon nem borult a papírforma: a házigazda osztrákok ugyan becsülettel küzdöttek, de a hónap elején az A csoportos vébén bronzérmes svéd válogatott ellen nem volt reális esélyük a győzelemre. Az észak-európaiak 3-0-ra nyertek, de az osztrákok sem voltak csalódottak a találkozó után. „Még most is hihetetlen, hogy érmet szereztük, ráadásul hazai közönség előtt. Bebizonyítottuk, hogy a női jégkorongsportra is áldozni kell a továbbiakban, mert sikersportág lehet” – nyilatkozta Tamara Grascher, az osztrákok csapatkapitánya. Ami a magyarok számára fájó lehet: ezt az osztrák válogatottat néhány héttel ezelőtt a mieink 4-3-ra verték a divízió I/A-s világbajnokságon. Az éremtáblázatot Németország 8 arany, 7 ezüst és 2 bronzérmével az élen zárta, az utolsó aranyérmet a curling vegyes párosban nyerte Nicole Muskatewitz a svájci Michael Brunnerrel az oldalán. A házigazdák sem szomorkodhatnak, összesen 13 éremmel (ebből 6 arany) harmadikként fejezték be a versenyt. Az innsbrucki olimpia számokban
A tíznapos eseményen több mint 1000 sportoló indult 6 sportág 15 szakágában 70 különböző versenyszámban, amiből 14 ezen az olimpián debütált. Az élsportolókon kívül az iskolások amatőr versenyeinek keretében további 3000 gyermek vett részt különböző viadalokon. Tizennyolc napon át 2012 futó vitte a fáklyát az olimpiai lánggal, amíg az a Bergisel Stadionban fel nem lobbant a kandeláberekben. A önkéntesek száma majdnem elérte a másfél ezret, rajtuk kívül 150-en voltak az ún. „Ősz Sasok”, azok, akik korábban az 1964-es, majd az 1976-os innsbrucki téli olimpiák ideje alatt is önkéntesként segítették a versenyek precíz lebonyolítását. Négyszázötven fős éttermi személyzet (szakácsok, pincérek stb.) biztosította a sportolók és edzőik teljes ellátását, a statisztikák szerint 40,000 adag ételt készítettek el és szolgáltak fel – a 470 000 fél literes ásványvizes palackról nem is beszélve. A játékok hivatalos weboldalát naponta több mint négy millióan látogatták, a közösségi portálokon pedig a tízmilliót is elérte az ifjúsági olimpiával foglalkozók száma.