UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2012-03-01 15:53

Nyeregtorna és bicófoci

Újra világversenyt rendezhet a magyarországi teremkerékpár szakág: a 2014-es junior Eb lebonyolítására kapott felkérést a Baj KSE. Hazánkban idén válik „nagykorúvá” a sportág, amely tizennyolc éves magyarországi történelme alatt számos sikert mondhat magáénak.

eFBé Nagy Györgyi, a Baj KSE kerékpárszakosztályának vezetője testnevelő tanárként a baji Szent István Általános Iskola tanulóinak az óráit is gyakran dobja fel teremkerékpározással. A lányok inkább a művészi kerékpárt részesítik előnyben, a fiúknak a kerékpárlabda a kedvencük. Nem csoda: aki focizni is és bringázni is szeret, könnyedén kombinálhatja hobbijait. A kisdiákok közül kerülhetnek ki azok is, akik 2014-ben a magyar színeket képviselhetik a sportág junior Európa-bajnokságán – jó eséllyel Magyarországon. A teremkerékpár mindkét ágának hazai meghonosítója, Nagy Györgyi, a Magyarországon tizennyolcadik évébe lépő sportág gyökereit is bemutatta honlapunknak, amikor a következő junior Eb rendezésének lehetőségéről beszélt.
– Magyarországon tizenhét éves a teremkerékpár, világviszonylatban azonban több mint százéves sportágról beszélhetünk. Hazánkban néhány testnevelő fogott össze, és 1994-95-ben letette a sportág alapjait. Azóta több klub alakult, miáltal lehetőségünk nyílt arra is, hogy nívós nemzetközi versenyeket rendezzünk. Az első junior Eb-t 1998-ban rendeztük Bajon, 2001-ben ugyanitt Európa Kupát, 2004-ben pedig Tatán felnőtt világbajnokságot. Utóbbi versenynek az adta a különlegességét, hogy ugyanazon a helyszínen lehetett elhelyezni a versenyzőket ahol maga a viadal zajlott. Azt is ki kell emelnem, hogy négy éve van már nemzetközi pontozóbírónk is, Megyesi Dóra személyében. Nagyon komoly felkészülés és vizsgakötelezettség után lehet valakiből az UCI, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség pontozóbírója: három évig folyamatosan zajlik Svájcban a felkészítés, ennek lezárása a kétnyelvű (francia és angol) szakvizsga. Dóra ezzel nemcsak pontozóbíró lett, hanem az európai szövetség Kelet-európai régiójának képviselője is. Ennek köszönhetően Szlovákiát és Ukrajnát például mi kapcsoltuk be a sportág nemzetközi vérkeringésébe. – Ezek alapján egyértelmű, hogy miért Magyarországra esett az európai szövetség választása. – A bizottsági ülésen 2011 októberében merült fel először a junior Eb magyarországi rendezésének lehetősége, most pedig már ott tartunk, hogy a magyar és az európai szövetség között a szerződéskötés zajlik. – További pályázó nincs? – Egyelőre nem tudunk róla. 1998-ban is az európai szövetség kért fel bennünket, akkor azzal a szándékkal, hogy teljesen bevonja a feltörekvő magyar teremkerékpár sportot az európaiba. Most nyílván más szempontok játszanak: színes, egyedi versenyt várnak tőlünk. – Mindkét fő versenyszám szerepel majd a junior Eb programjában? – Igen, a művészi kerékpár és a kerékpárlabda is része a versenynek. – Kiből lesz művészi kerékpáros? – Leginkább az ügyes tornászokból. Magam is tornász voltam, aztán testnevelőként és torna-szakedzőként végeztem a főiskolán. A kilencvenes évek elején a tanítványaimmal a tornasportban értünk el sikereket megyei, majd országos szinten. 1994-ben, egy testnevelő-tanári továbbképzésen jött a lehetőség, ajánlat formájában. Akkoriban a tornasport fejlődése különböző okok miatt leszálló ágban volt hazánkban, és a szertornával foglalkozó testnevelőknek a művészi kerékpárt ajánlották továbblépési lehetőségként. Azonnal igent mondtam, így került a baji iskolába az első speciális kerékpár és egy módszertani kazetta.

A művészi kerékpár Akrobatikus elemeket tartalmaz, a versenyzőktől nem csak egyensúlyérzéket, hanem koncentrációt és bátorságot kíván. Kis túlzással az nyeri a versenyt, aki a legszebb és egyben legnehezebb elemet mutatja be. A kerékpár speciális: a kormányán biztonsággal lehet ülni és állni is, a pedál pedig mindkét irányba egyformán tekerhető. Versenytípusok: női és férfi egyéni, páros, négyes / hatos formáció, illetve vegyes páros. Egy zenés „kűr” öt perces, ez alatt 30 különböző elemet kell bemutatni. Amelyik kimarad, annak az értéke levonódik az összpontszámból.

– Milyen életkorban lehet elkezdeni a kerékpár kormányán való egyensúlyozást? – Nagycsoportos óvodások, és elsős általános iskolások már elkezdhetik: tulajdonképpen amint a gyermek lába leér a földre a kerékpárról, barátkozhat a sportággal. Nálunk az iskolai tanterv része: különböző egyensúlygyakorlatokat végzünk és a téli időszakban a negyvenöt perces órákon mindenki kerekezik és egyensúlyoz a kormányon. A levezetés pedig természetesen „bicófoci”.

A kerékpárlabda Egy csapatot 2 fő alkot, felnőtteknél 2x7, junioroknál 2x6, iskolásoknál 2x5 perc a játékidő. A fejelés megengedett, de kézzel és lábbal senki nem érhet a labdához: előbbi folyamatosan a kormányon, utóbbi a pedálon kell, hogy legyen. „Rúgni” a kerekekkel kell.

– Gondolom a többség az órák után is folytatja… – Jelenleg kétszáz tanulója van a baji általános iskolának, ebből legalább nyolcvanan versenyszerűen űzik a sportág valamelyik ágát. Érdekesség, hogy országos szinten összesen százhúsz, licensszel rendelkező versenyző van. A közelmúltban végeztem felmérést, amiből kiderült, hogy helyi szinten ki milyen sportot kedvel és űz leginkább. A fiúk körében a labdarúgás, ami országos szinten messze az első, itt csak a harmadik. A képzeletbeli dobogó tetején a kerékpározás, a második helyen az úszás végzett. A lányoknál majdnem ugyanez a sorrend, a foci helyett a táncsport a bronzérmes. – Hogyan népszerűsítik szélesebb körben a sportágat? – Az országban bárhová szívesen elmegyünk. Iskolákban és művelődési házakban tartunk bemutatót. Vannak felkéréseink rendezvényekre is: látványos sportágról lévén szó, díjátadók, zenés estek műsorrendjében is helyet kapunk.
A következő lépés már jóval nehezebb: az, hogy az érdeklődők számára többfelé sportegyesületet hozzunk létre, vagy egy működő sportklubon belül új szakosztályt. Hat helyen az országban ez már sikerült. Minden új egyesület esetében a Bajon végzett munkánk háttérbe szorul, hiszen az alakuló egyesületeknek mi segítünk szakmai háttérrel és eszközökkel is – nemzetközi kapcsolataink révén szerzünk kerékpárokat. Több esetben a fiatal baji teremkerékpárosok vezetik az edzéseket, mert megvan a kellő tapasztalatuk. 1994-ben sportágat alapítottunk, amit nagykorúvá válása után a fiatalok segítségével építjük, építhetjük tudatosan. A Baj SE művészi kerékpárosai korábban videón szerepeltek oldalunkon, a 2011. szeptember 11-i olimpiai kerékpáros napon láthatta őket a nagyközönség a „bicófocisokkal”együtt ITT.

Ajánló: A 17. nyílt országos teremkerékpár bajnokságot 2012. március 31-én, Bajon rendezik. Nemzetközi verseny lesz, a befutott nevezések alapján igen profi mezőnnyel: Svájctól Hongkongig a sportág egyéni, páros és négyes formáció világbajnokai is részt vesznek a viadalon.