UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2013-01-27 08:17

Hány éves a Barrios?

A 17 (vagy 25?) éves perui (vagy ecuadori?) Max Barrios (vagy Juan Carlos Espinoza?) nevű válogatott labdarúgónak van egy bátyja (az biztos: nem nővére) is...

eFBé Néhány napja indított vizsgálatot a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) a perui U20-as válogatott játékosa, bizonyos Max Barrios Prado ellen. Az elvileg 17 esztendős játékost az Argentínában jelenleg is zajló U20-as selejtező tornán vádoltak meg az ecuadoriak azzal: sem a neve, sem a kora nem stimmel. A neve Juan Carlos Espinoza, a kora 25 év. A vizsgálat még az iratok begyűjtésénél tart, ám a CONMEBOL máris készítheti a következő aktát: Barriosból van még egy. Ő az idősebb testvér, Luis, aki 19 esztendős. Legalábbis a perui nyilvántartási hivatal információi szerint. A szintén a perui élvonalban játszó Luis egy nappal öccse előtt kapott állampolgárságot az országtól. „Természetesen van ecuadori megfelelője is: Alfredo Quinonez Perlaza René néven anyakönyvezték és május 24-én lesz 27 esztendős” – írja a perui Depor, a főként labdarúgással foglalkozó portál.
A fiúkat (illetve az ecuadori adatok szerint nős férfiakat) édesapjuk, Angel Barrios próbálja tisztázni. Ő korábban szintén labdarúgó volt és a „Maradona” becenevet kapta a szurkolóktól. Ha az „isteni Diego”, az egykori argentin világsztár csalási és egyéb botrányait összegezzük, Angel „Maradona” Barrios nemcsak a futballpályán, az életben is rászolgált becenevére. És nem azért, mert külsőre egyébként megszólalásig hasonlít a világbajnok, majd később szövetségi kapitány argentin zsenire. „Max fiam nem tett semmi rosszat. Kettős állampolgárként úgy döntött, hogy Peru színeiben szeretne játszani. Szegény napok óta zokog és fél” – mondta az apa a perui Depor című lapnak. Állítása szerint a fiú hatéves volt, amikor az ecuadori anya és a perui apa elváltak, utóbbi pedig saját hazájába vitte a gyereket, aki hét évvel később megkapta a perui állampolgárságot.
„Peruiak vagyunk és pont. Én tizenkilenc éves, az öcsém pedig tizenhét, mert 1995. szeptember 15-én született” – nyilatkozta röviden Luis Barrios, aki elmondta, testvére szülővárosukba, Sullanába „szökött” a megrázkódtatások elől. Szegény Max-et az ág is húzza: korábbi ecuadori csapatának ügyvédje előhozott egy évekig titkolt ügyet is. Max, pontosabban Juan Carlos Espinoza néhány éve fegyveres konfliktusba keveredett, amikor egy diszkóban lövöldözés tört ki a vendégek között. „Segítenem kellett rajta és tisztázni az ártatlanságát. Részint, mert a csapatunk játékosa volt, részint pedig nős és egy kislány édesapja.” A dél-amerikai szövetséggel együtt a perui nyilvántartási hivatal is vizsgálatot indított, ennek már eredménye is van: az 1995-ben született dokumentumban hiányosságokat és hibákat is találtak. Az apáról pedig kiderült, hogy bár perui születésűnek vallja magát, a papírok szerint Ecuadorban született. Az egyre kuszább történet vége egyelőre láthatatlan, s hogy a későbbiekben is utánpótláskorú játékosokként emlegethetjük-e a Barrios-fivéreket, az rejtély. Néhány adatot behelyettesítve Róka Sándor matematikus példájába talán közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. Addig is íme a kedvelt példa. Te vezeted az utasszállító repülőt. Budapesten felszáll 11 utas. Bécsben leszáll 5 és felszáll 9. Párizsban 1 kivételével mindenki leszáll. Hány éves a kapitány?