UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2013-02-27 21:21

Bányai Zsombor és Schmél Viktória Európa-bajnok

Aranyos nap a budapesti kadet és junior Európa-bajnokságon. Kétszer is eljátszották a Himnuszt az Angyalföldi Sportközpontban, miután női tőrben és férfi párbajtőrben is magyar állhatott a dobogó legfelső fokára.

Szegő TiborA második napi csoportmérkőzések egyik fegyvernemben sem okoztak gondot a mieinknek. Az első komolyabb akadály a fiúk előtt a 64 között adódott, amikor a sorsolás szeszélye folytán három magyar–francia csörte jött össze. A következő probléma abból adódott, hogy az eredményeket közlő szerver nincs hozzászokva a több százezer kattintáshoz azoktól, akik huncut módon az Európa-bajnokságra kíváncsiak. Szóval, az információs rendszer olykor rakoncátlankodik. De vissza a víváshoz!
Bányai Zsombor
Bányai Zsombor
„Zsombi a legnagyobb király” – mondta Török Ottó, a szövetség elnökségi tagja, aki a pást mellett nézte végig az asszót, melynek végén Zsombor jutott tovább. Ugyancsak bejutott a negyeddöntőbe Tóth Gergely, aki végletekig kiélezett meccsen 15-14-re vert egy portugált. Az elődöntőbe kerülés viszont már csak Bányainak sikerült, miután legyőzte a román Epurescut, így már biztos volt: ezt a napot sem zárjuk érem nélkül. Tóth viszont nem jutott tovább, mert egy olasz megállította. Női tőrözőink közül az UTE vívója, Schmél Viktória jutott a legtovább. „Reggel katasztrofálisan vívott, de mostanra kezdi összeszedni magát” – mondta tanítványáról menet közben Kreiss Gábor. „Az is igaz viszont, hogy nem az elején kell jól vívni” – bíztatta talán kicsit önmagát is az edző. „Fáradni látszik Viki, pedig remélem, hogy még többször is vívnia kell ma” – sóhajtott fel a legjobb nyolc közé jutásért, a német Kirschen elleni asszó alatt Kamuti Jenő, Mexikó és München olimpiai ezüstérmese, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke. Nos Viki – a fáradtság ellenére – hozta a mérkőzést, így készülhetett a belga Lebrun ellen. Ez az asszó hihetetlen izgalmakat hozott. A magyar leány komoly előnyt szerzett, de a belga feljött, végül Viki a legkisebb különbséggel nyert, így bejutott a legjobb négy közé, ami biztos éremszerzést jelent. „Szerencsére, nincs sok dolgom. Kisebb húzódások, vágások, szúrások” – mosolyog a verseny hivatalos orvosa. „A legtöbbször semmi bajuk, csak egy kis pihenőre van szükségük asszó közben, de nekem akkor is komolyan kell vennem, ha valamelyik pásthoz hívnak.” Apró kellemetlenség zavarta meg a versenyt. Markovits Lászlót, a Vasas SC elnökét - aki a piros-kék klubban versenyző Bányai mérkőzését akarta megnézni – csaknem kiküldték a teremből, mert nem volt a nyakában akkreditációs kártya. Az elnök szerint kulturált megoldás lett volna, ha küldenek neki egyet, a szervező szerint viszont egy emelet nem a világ, felmehet és kap. Végül maradhatott „pasz” nélkül is. A java csak most következett. Bányai Zsombor türelmes, magabiztos vívással, látványos tusokkal verte az olasz Bergaminit, majd a döntőben ugyancsak fölényesen, elegánsan 15-6-ra ukrán ellenfelét, megszerezve ezzel az első aranyérmünket az Európa-bajnokságon. Érdekesség, hogy két héttel ezelőtt a Gerevich György-emlékversenyen Zsombi beígérte a sikert. Akkor azt mondta: „Győzni megyek az Európa-bajnokságra”. Most meg azt: „Ugye, megmondtam”.
Schmél Viktória
Schmél Viktória
A leány elődöntőben Schmél Viktória nagyvonalúan, a fáradtság parányi jele nélkül verte a lengyel Szymczakot, de a döntőre, úgy tűnt, elfogyott a lendület. A román Boldor elhúzott 13-5-re, mígnem beindult a csodagyártás. Viki zsinórban tíz tust adva 15-13-ra legyőzte ellenfelét, és megszerezte a második aranyérműnket. „Addig nincs vége az asszónak, amíg azt nem mondják, hogy hagyjuk el a pástot” – foglalta össze az aranyérmes, hogy miért bízott a győzelmében vesztes állásban is. Kreiss Gábor a bajusza alatt mosolyogva csak annyit tett hozzá: "Nem minden pillanatban hittem az aranyban".

Eredmények. Kadet férfi párbajtőr, 110 induló. Csoportmérkőzések: Bányai Zsombor 5 győzelem/1 vereség, Siklósi Gergely 5/5, Tóth Gergely 5/1, Buta Levente 3/3. A 128-as táblán: Buta-Dvarisikis (litván) 15-2. A legjobb 64 között: Siklósi-Bettrancourt-Couaillet (francia)15-11, Buta-Allegre (francia) 3-15, Bányai-Vervoitte (francia)15-6, Tóth-Peck (brit) 15-10. A legjobb 32 között: Tóth-Varga (cseh) 15-7, Siklósi-Risicato (olasz) 13-15, Bányai–Puchacher (osztrák) 15-9. A legjobb 16 között: Tóth-Bartissol (portugál) 15-14, Bányai-Dabija (román) 15-8. A legjobb 8 között: Tóth-Bergamin (olasz) 9-15, Bányai-Epurescu (román) 15-9. Az elődöntőben: Bányai-Bergamini (olasz) 15-7. A döntőben: Bányai-Horeckij (ukrán) 15-6. Végeredmény: 1. Bányai Zsombor, 2. Horeckij (ukrán), 3. Rubes (cseh) és Bergamini (olasz) ...6. Tóth Gergely, 18. Siklósi Gergely, 51. Buta Levente

Eredmények. Kadet női tőr, 69 induló. Csoportmérkőzések: Schmél Viktória 4 győzelem/2 vereség, Pásztor Flóra 5/1, Balogh Orsolya 3/3, Kondricz Kata 2/3. A legjobb 64 között: Schmél-Spanger-Ries (dán) 15-4, Pásztor-Havrankova (cseh) 15-9, Balogh-Jahn (holland)12-15, Kondricz-Sulik (lengyel) 8-15. A legjobb 32 között: Rivano (olasz)-Pásztor 15-14, Schmél-Kontorhrisztopulu (görög) 15-7. A legjobb 16 között: Schmél-Kirschen (német) 15-5. A legjobb 8 között: Schmél-Lebrun (belga) 15-14. Az elődöntőben: Schmél-Szymczak (lengyel) 15-5. A döntőben: Schmél-Boldor (román) 15-13. Végeredmény: 1. MESTERI-SCHMÉL VIKTÓRIA, 2. Boldor (román), 3. Szymczak (lengyel) és Dlugosz (lengyel) …21. Pásztor Flóra, 42. Balogh Orsolya, 43. Kondricz Kata

Csütörtökön a kadet korosztályban a leány párbajtőr és a fiú kard versenyeivel folytatódik az Európa bajnokság. Az élő közvetítés az Interneten a itt érhető el.