UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2013-03-01 20:59

Itt a harmadik arany

Még az áramszünetek sem zavarták meg a Bányai Zsombor, Tóth Gergely, Siklósi Gergely, Buta Levente összeállítású párbajtőrcsapatunkat. Két igazi vívónagyhatalom, Németország és Oroszország fiataljainak legyőzése után a harmadik nagyágyú, Olaszország képviselőit is megverték a budapesti korosztályos Európa-bajnokságon.

Szegő TiborA döntőt Bányai Zsombi kezdte – neki, ugye, már van aranyérme –, ám nem vívták végig az asszót, passzivitás miatt a bíró két magyar tus után megszakította a küzdelmet. Siklósi jött. Itt már szó sem lehetett az akciók hiányáról, 10-6 ide. Tóth Gege döntetlenre végzett ellenfelével, így az első kört 15-11-es vezetéssel zártuk.
Halla Péter
Halla Péter
Halla Péter edző már tapsolni is mert. „Figyelj a lábra!” – jött az újabb utasítás Siklósinak. A második kör után már 30-15 a javunkra. Az olaszok cseréltek, de az sem segített rajtuk. Nyert a magyar csapat, ráadásul nem is kis különbséggel, 45-26-ra. „Nem gondoltam volna, hogy ennyire magabiztosan verjük az olaszokat. Az első pillanattól kezdve a kezünkben tartottuk az irányítást, és pillanatra sem engedtünk a nyomásból. Zsombi két aranyat nyert, ez fantasztikus!” - engedett érzelmeinek a Vasas SC mestere. „Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jó kis kadetcsapatunk van. Ha a srácok felmennek juniorba, akkor aggódhatnak az ellenfeleink. Bányai egyéniben, csapatban is aranyérmet szerzett és ő lett a kadet körverseny győztese is. Istenadta tehetség!” - lelkendezett Borosné Eitner Kinga edző.

Fiú párbajtőrcsapat, 23 induló. Eredmények. A nyolcaddöntőben: Magyarország-Ausztria 45-32 (Bányai +5, Tóth +5, Siklósi +3). A negyeddöntőben: Magyarország-Németország 43-35 (Siklósi +9, Bányai +1, Tóth -2). Az elődöntőben: Magyarország-Oroszország 45-32 (Siklósi +9, Bányai +7, Tóth -3). A döntőben: Magyarország-Olaszország 45-26 (Siklósi +9, Bányai +3, Tóth +7). Végeredmény: 1. MAGYARORSZÁG, 2. Olaszország, 3.Oroszország

A döntőbe jutásért fiú tőrcsapatunk 10-6-ra, 16-13-ra még vezetett a németek ellen, majd kiengedte a kezéből a vezetést. A végén Dósa Dániel mindent megpróbált ugyan, de így is kikaptunk héttel. „Nagyon jól vívtak a srácok, megtettek mindent, ami tőlük elvárható, de ma a németek jobbak voltak. Sajnálom Danit, nagyon a szívére vette a dolgot, pedig rengeteget tett a csapatért” – summázta a látottak Plásztán Attila utánpótlás szövetségi kapitány. „Megnyerjük!” –biztatta fiait az orosz szövetségi kapitány a bronzmérkőzés előtt, persze a magyarok is ezért jöttek ma Angyalföldre. A záró asszóban Dósa úgy állt fel a pástra, hogy mindenképpen nyernie kellett. Nem sikerült. Végletekig kiélezett csatában, többszöri vezetésünk után két tussal kikapott, és így a csapat is 45-43-ra. „Az Európa-bajnokság eddig legszebb meccse volt” - mosolygott Kamuti Jenő, egykori kiváló tőrözőnk. "Minden volt, akció, izgalom, ez adja ennek a sportágnak a szépségét”, utalt a Dósa-Matvejev összecsapásra. „Vezettünk 43-41-re, Dani okosan, türelmesen vívott, de az utolsó perceket fejben és talán fizikálisan is jobban bírta az orosz, aki többször szabadon hagyta a mellét, ki kellett volna használni ” – fogalmazott Érsek Zsolt edző.

Fiú tőrcsapat, 15 induló. Eredmények. A nyolcaddöntőben: Magyarország-Ausztria 45-27 (Insperger +10, Dósa +7, Mészáros +2, Balogh -1). A negyeddöntőben: Magyarország-Lengyelország 45-29 (Dósa +7, Balogh +6, Insperger +3) Az elődöntőben: Magyarország-Németország 38-45 (Dósa +8, Balogh -7, Insperger -8). A 3. helyért: Magyarország-Oroszország 43-45 . Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Németország, 3. Oroszország, 4. MAGYARORSZÁG

Fehér Gábor
Fehér Gábor
Leány kardcsapatunk nem jutott éremközelbe, de az utolsó lehetőséget megragadta, és az ötödik helyért legyőzte a lengyeleket, így pontszerző. „Két meghatározó ember, Drajkó Lili és Juhász Tekla remekül helytállt, viszont a két Kelecsényi leány – talán fizikális okok miatt – gyengébben szerepelt. Csak egy tussal maradtak alul az olaszokkal szemben, az a kis plusz, a rutin hiányzott a továbbjutáshoz, ami talán pár év múlva már a mi oldalunkra billentheti a mérleg nyelvét. Ez nagyon fiatal csapat, ügyesek, tehetségesek, nagy jövő áll előttük, de azért meg kell dolgozni” – foglalta össze a napot Fehér Gábor edző.

Leány kardcsapat, 9 induló. Eredmények. A negyeddöntőben: Magyarország-Olaszország 44:45 (Juhász +12, Drajkó +2, Kelecsényi L. -5, Kelecsényi M. -10). Az 5-8. helyért: Magyarország-Törökország 45:21 (Drajkó +15, Kelecsényi M. +7, Juhász +2). Az 5. helyért: Magyarország-Lengyelország 45-38. Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország …5. MAGYARORSZÁG

Ma többször is elment az áram az Angyalföldi Sportcentrum mindkét termében, de a szervezők úrrá tudtak lenni a nehézségeken, a szünetmentes tápok pedig a veszni szándékozó adatokon. A mai magyar mérleg: egy első, egy negyedik, egy ötödik hely, és Bányai Zsombor megnyerte az Európa körversenyt. Az összesített mérlegünk négy nap után: három arany, és egy bronzérem. Holnap a kadet leány tőr, párbajtőr, és a fiú kardcsapatok lépnek pástra. A folyamatosan frissülő eredmények itt figyelemmel kísérhetők. .