UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2013-09-27 17:36

Dunafüred: megy a hajó (+ VIDEÓ)

A MOB székházában vették át pénteken a Dunafüredi Vízisport Klub kajak-kenusai a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díj augusztusi nyertesének járó elismerést, s az ahhoz tartozó félmillió forintos Decathlon-sportszervásárlási utalványt. A közönségszavazás eredménye és a kuratórium döntése ezúttal megegyezett.

UP-info Az eseményen a MOB-tól Fábián László sportigazgató, a Decathlon képviseletében Pósfai Gábor ügyvezető igazgató, az Utanpotlassport.hu részéről pedig Bruckner Gábor ügyvezető köszöntötte a fiatalokat. Az ünnepségen – a szakosztály hozzávetőleg húsz korosztályos sportolója mellett – részt vett Hüttner Csaba, a Magyar Kajak-kenu Szövetség utánpótlás szövetségi kapitánya és a díjazott klub elnöke, Valkusz Pál, valamint szakosztály-igazgatója, Varga Béla is. Varga (aki többek közt az olimpiai ezüstérmes Géczi Erikát készítette fel Szöulra) és felesége Zsigmond Zsóka (ő az FTC-ben nevelőedzője volt a szintén olimpiai második Bóta Kingának) 2000-ben, Százhalombattán nevelkedett idősebb kajakosokkal és korábban ott dolgozó szakemberekkel, kvázi családi vállalkozásban alapította meg az utánpótlás-nevelésre specializálódott műhelyt. A fiatalok a nyáron remekül szerepeltek, az augusztus pedig még fényesebbre sikerült. A gyermek, kölyök és serdülő országos bajnokság aranyakat és bronzot hozott, akárcsak az ifjúsági ob (a Koós Normann, Kiri Máté, Szeiler Máté, Vass Péter K–4-es egység 1000 méteren győzött, és még két második helyet is bezsebeltek a dunafürediek). Az i-re a pontot Vass tette fel a kanadai Wellandban rendezett világbajnokságon: a júliusi Eb-n már első, ezer méteren induló Vass, Noé Zsombor (Váci Hajó SE) párost Kanadában sem győzte le senki, ráadásul a 18 éves tehetség négyesben is diadalmaskodott.
„A kajak-kenu a magyar sport vezérhajója. S ha ilyen utánpótlásbázis áll a sportág mögött, akkor az eredményesség még hosszútávon fenntartható lehet” – mondta Fábián László. Hüttner Csaba a fiatalok és a klub méltatásakor kiemelte, hogy annak idején családi vállalkozásból fejlődött ilyen sikeres csapattá a szakosztály. Az utánpótlásvezető örömmel nyugtázta, hogy az esztendő során eddig kitüntetett nyolc műhely között már két kajak-kenu szakosztály szerepel. Valkusz Pál az egyesület vezetőjeként mutatta be a szakosztályt. Elmondta, hogy Százhalombattán 1967-óta létezik kajak-kenu sport. Kétezerben, ott élő egykori edzők, kajakosok, szinte a nulláról építették és szervezték újra a vízi életet, saját pénzből vettek  motorcsónakot. Az évek során a szakmaiságra, az utánpótlás-nevelésre fektették a hangsúlyt. Korosztályos válogatott versenyzőkkel 2004-óta büszkélkedhetnek, összesen mintegy hatvan gyerek sportol aklub kötelékében. Pósfai Gábor a díj jövőjével kapcsolatban megjegyezte, hogy a jövő esztendő elején átadják „Az év műhelye”-díjat is. A Decathlon így éves szinten összesen nyolcmillió forinttal támogatja az utánpótlás-műhelyeket. „Nemes a cél, és tudom, hogy a támogatás jó helyre kerül. ” – közölte az áruházlánc igazgatója. Bruckner Gábor az ünnepség végén felhívta a figyelmet arra, hogy az Utanpotlassport.hu immár harmadik alkalommal rendez nagyszabású utánpótlás-nevelési konferenciát, amelyet ezúttal is támogat a MOB és a Decathlon is. A tanácskozást november 5-én, a TF-en tartják. A rendezvény fővédnöke Borkai Zsolt, a MOB elnöke lesz. „A hónap műhelye”-díj kilencedik kitüntetettjére – a szeptemberi teljesítmények alapján – október 5-ig lehet jelölni a következő linken: http://www.utanpotlassport.hu/a-honap-utanpotlasnevelo-muhelye/jeloles/