UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2013-09-30 10:22

Kvótákra céloznak

Új szabályok szerint versenyeznek a sportlövők. A január óta érvényes regulákat még mindig csak szokja a sportág. Gyűlnek a tapasztalatok és a „próbaév" elteltével értékelik, mennyit hozott és mennyit vitt a rendszer. Kissné Oroszi Edit utánpótlásprogram-vezetővel a juniorbajnokság kapcsán beszélgettünk.

Szegő Tibor A változások lényege, hogy az alapverseny után törlik a sportolók korábbi eredményeit, és a nyolcas döntőben mindenki nullával áll be, majd folyamatosan esnek ki a gyengébben teljesítő lövők. Így előfordult olyat extrém eset is, hogy valaki világcsúccsal jutott a fináléba, ahonnan elsőként esett ki. Gyakorlatilag két versenyt kell végigcsinálni a döntőbe jutott sportolóknak.
Péni István (Fotó: Freeman, UTE)
Péni István (Fotó: Freeman, UTE)
– Mennyire változtatta meg a lövészetet az új szisztéma? – Teljesen más technikát igényel, és az időkorlátok miatt kicsit kapkodóvá vált minden. Ez nem hiányzott senkinek. A juniorok országos bajnokságán 50-60 kör különbség is volt a 3x40 lövéses számban döntőzők között, ami azért abszurd. Így nem a valós tudás alapján dőlnek el a helyezések, szerephez jut az esetlegesség, a véletlen. – Mi volt a szabálymódosítás célja? – Nyilván látványosabbá, izgalmasabbá, a televízió számára közvetíthetőbbé akarták tenni a sportágat. Lehet, hogy ezt elérték, de a szakma berzenkedik, hiszen gyakorta nem azok nyerik a versenyeket, akik szakmailag kiemelkednek a mezőnyből. Nonszensz, hogy valaki világcsúccsal jut döntőbe, majd a nyolcadik helyen végez. Abban bízunk, hogy az esztendő értékelésekor a szakemberek korrigálják a hibákat, így javul a sportolók helyzete, és a nézők is jobban értik, élvezik a versenyeket.
Nagy Sándor (a dobogó tetején)
Nagy Sándor (a dobogó tetején)
– Milyen tapasztalatokat lehet leszűrni a juniorok országos bajnokságát követően? Kezdjük az 1995-ös születésű Nagy Sándorral, aki több számban is aranyérmet szerzett! – Sanci, ahogy mindenki szólítja a sportágban, „épített" versenyző. Tudatosan készítjük fel, megalapozott technikával rendelkezik, és a hatvan lövéses fekvő versenyszám passzol hozzá leginkább. A jövőben arra kell törekednünk, hogy az eredményei ne legyenek ingadozóak. Az új szabályok mentén figyelni kell arra is, hogy a tudás mellett jó legyen a technika, mert nem mindegy, hogy milyen a fegyver és a lőszer szórása. miután tizedre megy a számítás. – A MOL Tehetségtámogató Programban részt vevő Péni István is jól szerepelt. – Pisti tizenhat éves, és nagyon nehéz időszakon van túl, velünk együtt, hiszen több mint harminc centit nőtt, ezzel megváltozott a mozgáskoordinációja. Ennek ellenére nem esett vissza, de a kiugró eredményei eltűntek. A technikája stabilizálódott, mindenképpen a jövő embere.
Biatovszki Mira (Fotó: molcsapat.hu)
Biatovszki Mira (Fotó: molcsapat.hu)
– Hanák Gabriella tizenhét esztendősen nyert aranyat. – Gabi folyamatosan erősödik, egyre jobb. Az ő esetében a nemzetközi rutin megszerzésére kell fektetni a hangsúlyt. Ha ez sikerül, reményeink szerint egyre többször hozza a tudásának megfelelő eredményeket. – Szijj Katinka húszévesen már valójában a felnőtt korosztályhoz tartozik. – Igen, de ott még nem elég erős. Sajnos, az Európa-bajnokságon sem szerepelt az elvárásoknak megfelelően, az országos bajnokságon csapatban nyert, egyéniben a harmadik helyen végzett. – Nyáron a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja, Biatovszki Mira fantasztikusan szerepelt a siketlimpián. Óriási tehetség. Milyen módon lehet megtartani őt ezen a szinten? (A vele készült interjú itt olvasható.)
Toma Dorina
Toma Dorina
– Sajnos, kevesen publikálták ezt a fantasztikus sikert. 394-es alaperedménye nemzetközi összevetésben is figyelemreméltó. Ráadásul olyan körülmények között szerezte, hogy a hallókészülékét nem használhatta. Örömteli, hogy az összetett versenyszámban nagyon sokat erősödött. 570-es eredményével fiatal kora ellenére negyedikként tudott beállni a felnőttek között. Jövőre a világbajnokság miatt a légfegyveres számok kerülnek előtérbe, és őt rendkívül jó versenyzőnek tartom. Emberi tartását bizonyítja, hogy a siketek mellett az épek között is kiválóan teljesít, hiszen 2012-ben Európa-bajnok lett. Húszévesen minden világversenyen hozza amit tud, sőt még néhány kört rá is tud tenni. Fantasztikus jövő előtt áll. – Kik azok, akik még kiemelkedő teljesítményt nyújtottak? – Tizenéves sportolóink közül Tamás Klaudia, Toma Dorina, Vass Péter, Prágai Patrik is ott tudott lenni az élmezőnyben. Ők azok, akik már bontogatják szárnyaikat, és a jövőre nézve optimizmusra adhatnak okot. Szorgalmasak, végigdolgozták a nyarat. – Hogy alakul az őszi program? – Két hét múlva kerül sor a pisztolyosok 25 méteres számának országos bajnokságára, majd fizikai és szakmai alapozó időszak következik. Februárban rendezik a légfegyveres Európa-bajnokságot Moszkvában, és ezen az egy megmérettetésen lehet kvótát szerezni a nandzsingi ifjúsági olimpiára... Az országos bajnokság eredményei itt. A főoldali képen Péni István. Forrás: molcsapat.hu