UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2013-10-12 14:40

A bajnok nem nyerhet

A tatai edzőtáborból utazott a csehországi versenyre a 18 éves Hámori Ádám, akinek gyakorlásként jót tett a nemzetközi megmérettetés. A kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület versenyzője elégedett az ifjúsági Eb-ezüstöt hozó évvel, ám nagyon fájlalja, hogy új szabály miatt esélyt sem kap a címvédésre a felnőttek között.

reb Felmérésnek, tapasztalatszerzésnek tökéletesen megfelelt a múlt heti nemzetközi verseny a csehországi Krnovban a 18 éves Hámori Ádámnak (81 kg). Az augusztusi, rotterdami ifjúsági Európa-bajnokság óta ugyanis nem szállt ringbe a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. Most viszont remekül sikerült a „visszatérés”, hiszen első helyet szerzett a négy ország ökölvívóinak versenyén.
– A súlycsoportomban még ketten indultak rajtam kívül – vágott bele a kőszegi fiatal. – Az első meccsen, a cseh srác ellen jól ment, nyertem, míg a másodikon a szlovák fiú ellen annyi előnyt szereztem az első két menetben, hogy a harmadikra már ki se állt, technikai KO-val lett enyém a meccs. Összesen két hetet tudtam készülni, mert előrehozott érettségit teszek németből, így több az elfoglaltságom az iskolában. Ennek ellenére élveztem a bunyót, ha nem is voltam száz százalékos, elégedett vagyok. A kéttannyelvű szakképzőbe járó fiatal ráadásul gyakorlatilag a tatai edzőtáborból utazott Csehországba: a világbajnokságra készülő felnőtteket segítette. Persze ebből ő is jócskán profitál: a korosztályából technikailag és taktikailag is kiemelkedő tudású bokszoló a legjobbaktól sok mindent leshetett el. – Bizonyos elemeket a kisebbek vagy a kevésbé képzettek ellen is lehet gyakorolni, de az igazán minőségi kesztyűpartnerek mégis csak a nálam idősebb és rutinosabb ökölvívók. Nagyon élveztem a tatai munkát, hiszen bár alapvetően én segítettem nekik, sokat tanultam tőlük. Az év egyik csúcspontja volt számára, amikor januárban a felnőttekkel együtt a sportág Mekkájának számító Kubában edzhetett, az ottani és a későbbi kemény munka pedig meghozta gyümölcsét: augusztusban az év fő versenyén, a rotterdami ifjúsági Eb-n ezüstérmet szerzett. Az i-re a pontot azonban nem teheti fel úgy, ahogy tervezte. Tavaly decemberben, általános meglepetésre, alig valamivel 18. születésnapja előtt, bajnok lett a felnőttek között, azonban új szabály miatt idén nem indulhat ebben a mezőnyben (abban az évben, amikor a versenyző betölti a 18-at, még nem szállhat ringbe a felnőttek között).

Hámori nem a felnőtt bajnoki címével keltett először feltűnést a ringek világában. 2001-ben kezdett sportolni – birkózni, és egészen 2009-ig űzte a klasszikus sportágat. Ám mivel csak heti két edzésre volt lehetőség, elment a bokszolókhoz, hogy erősítsen még. Úgy tette be a lábát a terembe, hogy ő kesztyűt se akar húzni, ám mégis megfogta az ökölvívás, így a kötelek között ragadt, néhány hónappal később pedig már serdülőbajnokságot nyert!

– Nagyon sajnálom, hogy nem próbálhatom ki magam újra, mire mennék a felnőttek között. Elég faramuci helyzet, hogy gyakorlatilag címvédőként nem indulhatok az új szabály miatt. pedig egész évben is keményen dolgoztam, de hát nincs mit tenni, indulok a korosztályomban, és igyekszem ott győzni.