UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2013-10-17 15:33

Több verseny a legjobbaknak

A sportlövők készen állnak arra, hogy teljesítsék a kiemelt sportágak számára kötelező támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Nagy Györgyöt, a szövetség elnökét kérdeztük.

Szegő Tibor Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, valamint Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke aláírta a korábban meghatározott 16-ból 9 kiemelt sportág közép- és hosszú távú fejlesztési programját elindító támogatási szerződést az érintett sportszövetségek vezetőivel, köztük a sportlövők elsőszámú vezetőjével, Nagy Györggyel. Talán a legjobb pillanatban került szignó a szerződésre, hiszen most rendelkezik a sportág olyan kiemelkedő tehetségekkel, mint Biatovszki Mira, Péni István, Nagy Sándor, és még velük nem is teljes a lista. Az ő versenyeztetésük mellett persze nyilván számos olyan terület van a sportlövészetben, ahová elkél az anyagi támogatás. – Mit tartalmazott az önök által beadott sportágfejlesztési koncepció?
Nagy György (Fotó: DIGI SPORT)
Nagy György (Fotó: DIGI SPORT)
– Kezdjük azzal, hogy nagyon hálásak vagyunk, hiszen éves szinten 135 millió forint kerül a sportágba, ebből 65 milliót kapunk most. A beadott anyag 595 millió forintról szólt, így több tervünket nem tudjuk valóra váltani. Ettől függetlenül óriási segítséget kapunk, hiszen csaknem megduplázódik a költségvetésünk. Az elsődleges tervünk, hogy bővüljön a sportolók köre, illetve, hogy a mai utánpótlással jól sáfárkodva a világversenyeken teljes csapatot tudjunk indítani. Most van egy-egy klasszisunk bizonyos fegyvernemekben, de nem fedjük le a teljes palettát. – Van arra kidolgozott stratégia, hogy milyen módon bővítenék a sportolói bázist? – Az eredeti koncepció szerint huszonhat iskolát – hat fővárosit és húsz vidékit – vontunk volna be, de addig nem mertünk belefogni a szervezésbe, amíg nem írtuk alá a szerződést. Most, hogy ez megtörtént, a megyéktől kérünk javaslatokat, hol látnak lehetőséget bázisok kialakítására, illetve hol vannak olyan tornatanárok, akik szívesen vennék a megkeresésünket. Korlátozottabbak a lehetőségeink, mint például az atlétikának, hiszen fegyverekkel sportolunk, így a testnevelőknek speciális képzéseket kell tartanunk. Az elhelyezéshez pedig nem elég egy udvar, vagy egy bekerített pálya... – A sportért és ifjúságért felelős államtitkár hangsúlyozta, azt szeretné, hogy a pénzből a klubok is kapjanak. Ez hogy valósul meg, hiszen a lőterek állapota hagy maga után kívánnivalót? – A pénz egy része eleve műhelytámogatás, így nem is mi kapjuk, hanem egyenesen az egyesületeknek utalja a Magyar Olimpiai Bizottság. A lőterek tekintetében megnyugtató fejlemény, hogy a Fehér úti létesítményben megépül az 50, a 25 és a 10 méteres sportlőtér, melynek költségeit az állam biztosítja, így lesz végre olyan, akár nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas helyszínünk, melyre nagyon régen várunk. A többi budapesti és vidéki lőtér fejlesztésére egyelőre nem kaptunk pénzt, így azt nem tudom ígérni, hogy ezeket felújítjuk. A jövőben is szükség lesz a helyiek összefogására, amire jó példa Komárom, ahol a város a sportág mellé állt és fedett lőteret épített, ami unikum a lövészetben.
Péni István
Péni István
– A fejlesztések mellett szükség lenne a most feltörekvő generáció helyes menedzselésére. Versenyeztetni kellene őket nemzetközi szinten, hogy minél hamarabb megszerezzék azt a rutint, ami a szabályváltozások miatt is nélkülözhetetlen. – Komoly súllyal szerepelt az anyagunkban ez a téma, kaptunk is pénzt rá. Igyekszünk minél több versenyre kijutni. A szövetségi kapitányunk úgy tervezi a versenyek kiválasztását, hogy Budapesthez közeli helyszínekre, egy-egy útra kevesebbet költve, de minél több eseményre eljutva tudjuk szerepeltetni fiataljainkat. – Több fiatal sportlövőt támogat a MOL Új Európa Alapítványa. Az abból a forrásból érkező támogatás is segíthet a fiatalok utaztatásában. – Szeretnénk bővíteni a támogatottak körét, bár tudjuk, hogy a tehetséggondozó program sem feneketlen kút, de próbálkozunk azzal, hogy Biatovszki Mira, Major Veronika és Péni István mellett további lövők is bekerülhessenek a programba.