UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-11-21 12:36

Meglepetés-elsőség

Nagyon meglepődött Valkusz Máté, hirtelen azt sem tudta, mihez gratulálnak neki az ismerősei. Hamar kiderült,  az európai szövetség az U16-os fiúk között őt választotta meg az év legjobb játékosának.

reb Valkusz Máté nem először kerül MOL-dicsőségtáblánkra: legutóbb október elején hívta fel magára a figyelmet, amikor is Olaszországban szettveszteség nélkül nyerte meg a korosztály legrangosabb tornáját, a legjobb nyolc játékost felvonultató Junior Masterst. Már ekkor sejthető volt, előre lép a tavalyi helyezéshez képest. Egy évvel ezelőtt ugyanis U14-ben Európa második legjobb játékosának választotta őt szövetség, most azonban, öt tornagyőzelem és a Masters-siker után a 15 éves játékos a legjobb lett – immár a 16 év alattiak között.
– Váratlanul ért a siker, hirtelen azt sem értettem, miért gratulálnak egyszerre hatan – mondja MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Aztán persze megtudtam, miért írtak olyan sokan, és persze nagyon örülök, hogy én lettem a legjobb. Remekül éreztem magam idén, általában jól ment a játék, nem sok meccsen veszítettem. Nem voltak hullámvölgyek: egyszer sem szárnyaltam, de nem is teljesítettem nagyon rosszul. Nagyjából nyolcvan százalékosan teniszeztem egész évben, azon dolgozunk, hogy ez felmenjen százra. Ráadásul az idei sikersorozatnak még koránt sincs vége, amennyiben jól teljesít a tengerentúlon. November elején még a budapesti G4-es tornán indult (és jutott a legjobb nyolcig), azonban néhány nappal később már Floridába utazott. Egészen idáig a ZMG akadémián készült, megkeresésünk viszont éppen mexikói utazás előtt érte, ahová U18-as ITF-versenyre indult. Ezután következhetnek az év végi korosztályos „világbajnokságok”, az Eddie Herr és az Orange Bowl. Ahogy azt olvasóink tavalyi cikkünkből is tudhatják, a teniszt ötévesen kezdő fiatal tavaly már egyszer történelmet írt az Egyesült Államokban: korábban magyar játékos még sohasem győzött a Nike Junior Tour világdöntőjén, Valkusznak viszont ezt összejött. Márpedig a név kötelez, így idén sem vallana szégyent odaát.