UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2013-11-22 15:44

Máté másodszor

Alig néhány hét lefogása alatt másodszor kerül MOL-dicsőségtáblánkra a tenisz ifjú tehetsége, Valkusz Máté. Október elején Olaszországban fölényes győzelmet aratott az Európa  nyolc legjobb 16 éven aluli játékosát felvonultató Junior Mastersen. Most pedig a kontinens legjobbjának választották meg korcsoportjában.

reb Amikor Reggio Calabriában az első helyen kiemelt görög Sztefanosz Tszitszipasz 5-2-re vezetett, és ötször is játszmalabdája volt, akkor járt a legközelebb a szettvesztéshez Valkusz Máté. Ám a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja tudása legjavát nyújtva előbb hárított, majd fordított, a második játszmában pedig simán lelépje ellenfelét. Ezt leszámítva megingása sem volt, a fináléban is mindössze három játékot engedélyezett a cseh Orlitának. Olaszországban a pályán volt, pontosan tudta, mi történt. A napokban viszont nagyon meglepődött, hirtelen azt sem tudta, mihez gratulálnak neki az ismerősei. Hamar kiderült persze, hogy az európai szövetség az U16-os fiúk között őt választotta meg az év legjobb játékosának. Váratlanul azonban nem érhette. Egy évvel ezelőtt még U14-ben választották Európa második legjobb játékosának. Most öt tornagyőzelem és a Masters-siker után a 15 éves játékos a legjobb lett – immár a 16 év alattiak között.
– Remekül éreztem magam idén, általában jól ment a játék, nem sok meccsen veszítettem. Nem voltak hullámvölgyek: egyszer sem szárnyaltam, de nem is teljesítettem nagyon rosszul. Nagyjából nyolcvan százalékosan teniszeztem egész évben, azon dolgozunk, hogy ez felmenjen százra – értékelt. Ráadásul a sikersorozat folytatódhat, ha jól teljesít a tengerentúlon is. November elején még a budapesti G4-es tornán indult (és jutott a legjobb nyolcig), azonban néhány nappal később már Floridába utazott. Egészen idáig a ZMG akadémián készült, megkeresésünk viszont éppen mexikói utazás előtt érte, ahová U18-as ITF-versenyre indult. Ezután következhetnek az év végi korosztályos „világbajnokságok”, az Eddie Herr és az Orange Bowl. A teniszt ötévesen kezdő játékos tavaly már történelmet írt az Egyesült Államokban: korábban magyar játékos még sohasem győzött a Nike Junior Tour világdöntőjén, Valkusznak viszont összejött. Márpedig a siker kötelez.