UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2013-12-02 15:08

A legjobbak előadása a TF-en

Az úszóélet elismert szakemberei adtak elő vasárnap a szövetség és a TF közös szervezésében rendezett úszóoktatói és -edzői konferencián. A nap során számos fontos, utánpótlást érintő kérdés merült fel, például a túledzés problémája vagy az ideális edző-tanítvány kapcsolat.

reb A Semmelweis Egyetem testnevelési karának nagyelőadója (ahol nemrég honlapunk rendezett sikeres konferenciát) szinte szűknek bizonyult a december első napján tartott előadássorozaton. Az úszótanszék és a szövetség közös szervezésében lebonyolított úszóoktatói és -edzői konferencia rengeteg érdeklődőt vonzott. Nem csoda, hiszen a hazai úszóélet mesteredzői léptek mikrofonhoz.
Az előadások sorát Gyárfás Tamás nyitotta, aki néhány szóban, majd a 2021-es világbajnokság rendezési jogának elnyerése apropóján készített kisfilmmel számolt be az elmúlt évek sikeres sportdiplomáciai munkájáról. Ezek nyomán Magyarország 2005 óta szinte minden évben világversenynek adhatott otthont. Őt dr. Szabó Tünde főtitkár követte, aki a szövetség sportágfejlesztési programját ismertette. Kiss László szövetségi kapitány arról beszélt, hogy az úszóedző a semmiből mindent varázsol, hiszen örök életére vértezi fel a gyereket, és egész életére eldöntheti, hogy az ifjú miként viszonyul a sportoláshoz, az úszáshoz.
Dr. Sós Csaba szokásos kedélyes stílusában és szemléletes példáival az utánpótláskorú úszók Magyarországon tapasztalható terhelési problémáiról beszélt. A kiemelkedően sikeres 2005-ös budapesti ifjúsági Európa-bajnoki szereplést elevenítette fel (erről itt írtunk), majd felhívta a figyelmet, hogy két évvel később, a világbajnokságon senki sem jutott döntőbe az akkor brillírozók közül, míg más nemzetek esetében ellentétes tendencia mutatkozott. TF-es kollégája később kérdőívet küldött ki a pontversenyben első harminc sportegyesületnek, amelyből kiderült, fiatal korban az átlagos edzésterjedelmet nézve hazánkban jóval többet úsznak a gyerekek, mint a nemzetközi szakirodalom írja (15 éves kor után került szinkronba a két metódus). Felvetette, a régióvezetőknek érdemes lenne negyedévente a tanszékkel közösen megbeszélni a tapasztaltakat, nehogy parttalanná váljon a mennyiségi munka. A táplálékkiegészítőkről szólva hozzátette, serdülőkor előtt semmiképpen sem ajánlja őket, később sem rendszeresen, és akkor is csak nagyon odafigyelve érdemes gyerekeknek adni. A Kőbánya SC országosan elismert, feladásos modelljében alappillér Kiss Miklós a mellúszás lábtempójáról tartott videófelvételekkel illusztrált előadást, őt pedig Széles Sándor, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel mestere követte. Csapata elmúlt 15 évben végzett munkájáról szólva megosztotta a korábbiakhoz részben kapcsolódó hitvallást, miszerint sokkal fontosabb, hogy technikailag jól megtanuljanak úszni a gyerekek, semhogy a korukat meghaladó terhelést kapjanak. (Nemrég lett tanítványa a 12 éves Gyurinovics Fanni, akiről hasonló szellemben nyilatkozott honlapunknak a mester.)
A délelőtti szekciót Shane Tusup előadása zárta, magyar hangja felesége és versenyzője, Hosszú Katinka volt. Tusup felhívta a figyelmet rá, hogy az azonnali eredmények hajszolása miatt mindenki hajlamos rövidebb utakat keresni, ez viszont behatárolja a hosszútávú lehetőségeket. Ráadásul szerinte rengeteg fiatalt veszít el a sportág az ifjúságiból felnőtt korosztályba történő váltáskor. A fiataloknak az idősebbek közé érve annyival jobban kell teljesítenie, amelyhez néha több idő kell, mint amennyit a versenysport és az ismert eredménykényszer megenged. (Gondoljunk bele, jövőre a világversenyen induláshoz az ifjúsági korosztályból idén „kiöregedő” vegyesúszóknak Hosszú Katinkát és Jakabos Zsuzsannát kell legyőznie, és Verrasztó Evelynt még nem is említettük!) Úgy érzi, amennyiben pusztán az igazolt úszók számát növelik, könnyen lehet, hogy csak a korosztályváltáskor elveszített fiatalok száma emelkedik. Épp ezért – ésszerű határok között – idő és türelem kell. Tusup közös megoldásra ösztönözte az általa nagyra becsült magyar szakembereket. A délutáni etapot Kovácshegyi Ferenc nyitotta, aki a Széles-team tagjaként a szárazföldi munka átalakulásáról beszélt. Őt Törös Károly utánpótlás-kapitány követte, aki két ifjú segítségével a szemléletes ábrák mellett a gyakorlatban is megmutatta a legmodernebb stretching-gyakorlatokat. Hogy mennyire volt találó az előadás, arról árulkodik, hogy többen is sietve próbálták lerajzolni a látottakat. Az ismert és elismert utánpótlásedző, Pecsics Zsuzsanna a nap során már oly sokszor emlegetett Széchy Tamáshoz és Kiss Lászlóhoz fűződő viszonyáról is mesélt. Szavai szakmai alázatról, a megfontolt edzésmunka mellett a gyerekek iránti óriási szeretetről tanúskodtak, amely nélkül talán nem is lehet igazi edző az edző.
Fehérvári Balázs a trendváltozásokat szemléltette Verrasztó Zoltán 4:24 – Verrasztó Dávid 4:11 címet viselő előadásában (apa és fia ideje volt ez 400 vegyesen). Őt a Széles-csapat legfiatalabb tagja, a mesteredzői címet nyáron, 35 évesen elnyerő Virth Balázs követte. A 10-14 évesek úszásoktatásáról, és az általa fontosnak tartott irányelvekről beszélt: lényeges, hogy az első években a gyerekek elsajátítsák a négy úszásnem korszerű technikáját, s a gyorsaság megőrzése, a hajlékonyság fejlesztése mellett, de később emelkedjen a leúszott méterszám. A konferenciát dr. Tóth Ákos előadása zárta az úszóoktatás pedagógiai értékeiről.