UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2013-12-03 15:28

Kosárnyi érem és nagy remények

A sok tehetséges fiatal úszó közül is kiemelkedik a 12 éves Gyurinovics Fanni, akinek neve mellé lassan állandó mondatrészként társul az „új évjáratos csúcsot javított” kiegészítés. Annyi érme van, hogy már megemelni sem bírja őket, ráadásul az olimpiai bajnok Gyurta Dániel mestere, Széles Sándor ragaszkodik hozzá.

reb Minden szónál többet elmond a 12 éves Gyurinovics Fanniról, hogy edzője, a Gyurta Dánielt olimpiai elsőségig és világbajnoki címekig vezető Széles Sándor ragaszkodott hozzá, hogy a rövid pályás Európa-bajnokságra készülő csapattal tartson Hódmezővásárhelyre. Merthogy nem mindegy, megkapja-e a megfelelő munkát, s mivel edzőkollégái, Virth Balázs és Kovácshegyi Ferenc is vele tartottak a csapat kedvenc edzőtáborozási helyszínére, Fannit sem akarták Budapesten, látókörükön kívül hagyni.
Így most a 12 éves lány klubja, az UTE és egyben az ország legjobb úszóival rója a kilométereket Hódmezővásárhelyen, ahol szigorú időrend szerint zajlik az élet. Kelés fél 7 örül, délelőtt torna és úszás, az ebéd és pihenő után pedig ismét irány a medence, ahol nyolcezer méter vár rá. Persze a tréningek kemények, de Fanni élvezi a munkát, ráadásul a hangulat is kiváló. – Már az első pillanatban feltűnt és nagyon tetszett, hogy bár nem túl magas, feltűnően robbanékony – emlékszik vissza a még Jövő SC-s kezdetekre Széles Sándor. – Remek koordinációs képességekkel rendelkezik, ráadásul figyelmes tanítvány. Szellemileg is ott van az edzéseken, meghallgatja, amit mondunk neki, és végre is hajt minden feladatot, emellett emberileg is szimpatikus, aranyos lány. Széles szerint Fanni csak évei számát illetően fiatal, hiába csupán 12 éves, már most komolyan kell menedzselni és alapos terhelésnek alávetni, természetesen nagyon figyelve a részletekre. Nyilván kilométerben nem úszik még annyit, mint a mesteredző többi tanítványa (a Gyurta-testvérek vagy Sztankovics Anna, csak hogy néhány nevet említsünk), elsősorban a technikai fejlesztésre helyezik a hangsúlyt.

Gyurinovics Fanni ötéves korában kezdett úszni Baján, majd két évvel ezelőtt – részben az ő  minél sikeresebb sportpályafutása érdekében – Budapestre költözött a család. A Jövő SC Veolián és a Vasason át idén ősszel az UTE-ba és Széles Sándorhoz vezetett útja. A mesteredző szerint Fanni nagy tehetség, akire nagyon oda kell figyelni. Lányoknál különösen sok a buktató, hiszen nem mindegy, hogy a serdülőkorban hogyan változik a testalkat és a szervezet, de a jelek arra utalnak, nagy jövő előtt áll. (Az utánpótlás-kapitány, Törös Károly figyelmét is hamar felkeltette .)

Már az elmúlt egy-két évben sem rendezhettek meg úgy utánpótlásversenyt, hogy ott Fanni ne úszott volna legalább egy, de inkább több évjáratos csúcsot. Jó szokását idén is megtartotta, ennek legutóbb a másfél héttel ezelőtti százhalombattai rövid pályás felnőtt országos bajnokságon adta tanújelét. A két ifjú tehetség, Késely Ajna (róla korábban itt írtunk) és Gyurinovics „csúcspárbajt” vívott, amikor vízbe szálltak, szinte biztosan  rekordot javítva kapaszkodtak ki a medencéből. – Számítottam rá, hogy jól megy majd, de azért az engem is meglepett, hogy ennyire – gondol vissza az ob-ra a MOL Tehetségtámogató Program egyik idei nyertese. – A korábbi időszakban rengeteget technikáztunk, nem úsztam olyan sokat, így nem gondoltam volna, hogy ennyire kijön a lépés. Talán legjobban a 400 vegyes 4:54,18-as idejének örültem.
Ugyan többször is döntőbe jutott, egyéniben nem gyarapította irigylésre méltó éremgyűjteményét (azért a 4x50-es gyors- és vegyesváltóval is harmadik lett). Most már négyszáznál is több medálnál tart, köztük több mint háromszáz az arany. Amikor még Baján laktak, karnisokon lógtak az érmek, ma viszont már kosárban tartják őket: és ez a kosár bizony olyan nehéz, hogy Fanni meg sem bírja emelni, csak az édesapja… Nem véletlen, hogy, legyen bármilyen fiatal, a szakma és az úszást kedvelők is már a 2016-os Rio de Janeiro-i nyári olimpiai játékokon látják őt. – Sokan kérdezték már tőlem, hogy mit gondolok, ott leszek-e Rióban. Tulajdonképpen, miért ne? Ez még nagyon messze van, de sokszor elképzeltem, hogy valamelyik vegyesúszó szám döntőjében rajtkőre lépek. Példaképe neki is Egerszegi Krisztina, mint Késely Ajnának, mert neki van a legtöbb olimpiai aranyérme, szám szerint öt. Az elsőt például 14 évesen, Szöulban szerezte. Fanni pedig már majdnem 15 is lesz 2016-ban…