UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-12-16 11:36

Nemzetközi vizeken

Másfél év alatt világbajnoki elsőség és Eb-második hely mutatja: a 15 éves Érdi Mária a hazai női vitorlázók legtehetségesebbje. Nyáron rajthoz áll a nandzsingi ifjúsági olimpián, addig pedig külföldi edzőtáborok sora vár rá.

reb Fergeteges másfél év van a mindössze 15 éves Érdi Mária mögött: ő maga és jelenlegi edzője sem gondolta volna, hogy ilyen rövid idő alatt a Byte IIC hajóosztályban világbajnoki arany és Európa-bajnoki ezüstérem kerülhet a vitrinbe, ráadásul a Laser 4.7-es kategóriában is vb és Eb-5. helyet szerez. Mindezt úgy, hogy komolyan csak másfél évvel ezelőtt kezdett vitorlázni. Mári – ahogy mindenki hívja – négy évvel ezelőtt, szakkörön ismerkedett meg a sportág alapjaival. Bár a következő években indult a hazai viadalokon, ezt ő maga sem nevezte versenyszerű vitorlázásnak. A váltás tavaly februárban jött el, amikor két hetet Máltán készült jelenlegi edzőjével, Eszes Tamással és nemzetközi csapatával.
– Akkoriban velünk dolgozott Vura Márta sportpszichológus, és egyből megkértem, vizsgálja meg Márit – gondol vissza a kezdetekre a kétszeres olimpikon Eszes. – Már akkor tehetséges versenyzőnek találtam, és Márta is megerősített abban, hogy mentálisan is alkalmas. Úgy találtuk, érdemes munkát és pénzt fektetni a felkészítésébe. Ezután maradt ugyan nevelőegyesületében, a Balatonfüredi Yacht Clubban, de a kapcsolat már kialakult a Sailcoach nemzetközi céget irányító Eszessel. A vállalkozás azért is jött létre, hogy jellemzően a vitorlázásáról kevésbé híres országok tehetséges fiataljainak nyújtson segítséget, támogatást. Eszes felkereste a szülőket, akikkel átbeszélték a további teendőket, így körvonalazódott a jövő. Amit pedig lehetett, Mári is hozzátett a nagy egészhez. Idén nyáron berobbant a köztudatba, hiszen a júliusi balatoni Groupama–OTP Balaton Laser Worlds-ön a Laser 4.7 hajóosztályban világ- és Európa-bajnoki 5. helyezést ért el. De mindez csak a kezdet volt: augusztusban, Newport vizein a Byte IIC világbajnokságon női világbajnok lett, és egyben első helyen kvalifikálta magát a 2014-ben következő ifjúsági olimpiára.

A Byte kisebb hajótesttel és nagyobb vitorlával rendelkező hajó, amely épp ezért jóval instabilabb. Ezzel versenyeznek a fiatalok az ifjúsági játékokon. A Laser Radial (női) és Laser standard (férfi) az olimpiai hajóosztály, amellyel a vitorlafelületet leszámítva mindenben megegyezik a Laser 4.7 (itt 4,7 négyzetméter a vitorlafelület, a Radialban 5,7, a standardban 7,02.) Márinak saját Laserje van, amelyet a közelebbi külföldi edzőtáborokba, versenyekre elszállíttatnak, és a szövetség által a rendelkezésére álló byte-tal készül.

– Az év legfontosabb versenye és egyben legjobb élménye volt a világbajnokság – mondja immár Érdi. – Úgy utaztam oda, hogy sikerüljön megszerezni a kvótát, ehhez képest győztem, amire abszolút nem számítottam. Edzője szavai összecsengenek az övével, hiszen ők se várták Máritól a sikert, igaz, a vb előtt a Sailcoach külföldi edzőt bízott meg a felkészítéssel, így azért a kvótaszerzést ők is célul tűzték ki.
Az eredmények megmutatták, hogy a balatonfüredi lány előtt nagy távlatok állnak: Eszes szerint az elmúlt évtizedben nem volt ilyen tehetséges lány idehaza, aki ráadásul céltudatos, magától vitorlázik, és szeretné a sikert. Ám ahhoz, hogy befussa a tehetsége és elszántsága által kijelölt pályát, nagy döntéseket kellett hozni. Az edző által felvázolt és az előrelépéshez elengedhetetlen nemzetközi edzőtáborok költségeit sem a szülők, sem a nevelőegyesülete nem tudta volna finanszírozni. A Sailcoach annyira tehetségesnek tartja a fiatal lányt, hogy a költségek nagy részét átvállalja, ám ehhez klubot kellett váltani (a Yacht Club Budapestbe igazolt), és budapesti iskolába iratkozott át, ahol magántanulóként folytatja tanulmányait. Ezzel felszabadult az ideje, már októbertől több hetet töltött külföldön (Tenerifén, Valenciában), így december elején az olaszországi Imperiában rendezett Byte IIC Európa-bajnokság előtt is. Itt lányok között a második lett, de annyira kiemelkedően szerepelt, hogy még a fiúk mezőnyében is hatodikként zárt. – Pár napot készültünk a helyszínen, ami jó arra, hogy megtapasztaljuk, hogyan fúj a szél, milyenek a hullámok. Mondjuk a verseny előtt erős szél fújt, a futamok alatt meg gyenge. Én alapvetően nagyszeles vitorlázónak számítok, azaz, akkor vagyok jó, ha erős szél fúj, de tudtam koncentrálni, hogy a nekem kevésbé ideális körülmények között is jól menjen. Jelenleg rövid ideig otthon pihen, bár ilyen formában ez nem igaz, hiszen a vitorlázás mellett – mint akármelyik sportágban – kell kiegészítő edzéseket végezni: fut, úszik, és persze leteszi a vizsgáit az iskolában. December végén pedig már Dél-Spanyolországban versenyez, és onnantól kezdve keveset lesz Magyarországon. A byte és a Laser Radial eléggé különböző technikát igényel, ám mivel az fő versenye a nyári, nandzsingi ifjúsági olimpia, alapvetően a byte-tal készül. Csak utána térnek át a Laserre, hogy az ősz eleji, riói kvalifikációs sorozat kezdetét jelentő vb-n rajthoz álljon. – Nandzsingban a pontszerző hely megszerzése a cél, utána lehet a riói olimpiai kvalifikációra koncentrálni. Nem sietünk el semmit, nem sürget az idő, a kora miatt úgyis inkább a 2020-as játékok való indulás lenne ideális. Most csak kíváncsiak vagyunk, mit tudhat. Magyarországon nincs megfelelő lehetőség a vitorlázásra, ahhoz, hogy nagy karriert futhasson be, mindenképpen a nemzetközi felkészülésre kell helyezni a hangsúlyt. Velünk havi tizenöt-húsz napot vitorlázhat, nemzetközi csapatban, jó edzőpartnerekkel. Ezzel a mennyiséggel kicsit előnyben is lesz a kortársaival szemben, ám a felnőttekkel, a profikkal enélkül nem vehetné fel a versenyt.