UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-01-02 13:07

Római „vakáció”

Gondos Flóra összeköti a kellemeset a hasznossal, és az egyetemi tanulmányai mellett ebben a félévben Rómában folytatja műugró-pályafutását is. Edzőjével, Haász Katalinnal szorosan együttműködve olasz válogatottak társaságában készül a nyári Európa-bajnokságra.

reb Minőségi javulást hozott a 21 éves Gondos Flóra felkészülésében, hogy döntött, az őszi egyetemi félévet Erasmus-ösztöndíjjal római egyetemen tölti. Ennek köszönhetően ugyanis a négy évvel ezelőtti világbajnokság uszodájában edz, ami – kell-e mondani – sokkal jobb körülményeket biztosít, mint amit az itthoni bázis, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda tudna. Nyilvánvalóan nem a hazai szakmai munkával van gond, hiszen azt a korábbi olimpikon, Haász Katalin irányítja. Viszont az infrastrukturális lehetőségek – no, azok összehasonlíthatatlanul jobbak.
gondos_flora04_mol
gondos_flora04_mol
– Úgy gondoltam, csak akkor töltök el egy félévet külföldön, ha ezzel párhuzamos a megfelelően tudok mellette edzeni – vág bele a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. –Eredetileg nem Róma volt a cél, de végül így alakult, a sport szempontjából nagyon jól. Remek edzőm van, akivel Kati a kiutazásom előtt minden részletet megbeszélt, ráadásul a válogatott műugrók nagy része itt készül. Az uszoda kiváló: normális a hőmérséklet, ami a Hajósról nem mindig mondható el. Otthon nincs tornaterem, itt viszont igen, így sokkal jobb szárazföldi munkát lehet végezni. A reggeli edzések kilenckor kezdődnek, ha órája van, akkor délután megy az uszodába, ami – az egyetemmel ellentétben – közel esik hozzá. Ez azért nem hátrány, mert az olaszok nem cáfolják meg a velük kapcsolatos sztereotípiákat, így Gondos szerint, ha van is buszmenetrend, annak „köze sincs a valósághoz”. A pontosság nem jellemző a taljánok életére, így a magyar műugró is kénytelen valamelyest idomulni a szokásokhoz. De csak az uszodán kívül. A deszkák környékén elszánt és precíz munka folyik, amelynek gyümölcsét az augusztusi berlini Európa-bajnokságon aratná le. Szerencsére, most minden rendben vele: a háta mögött hagyott évet csúnyán megkeserítette fránya derékfájása. Nem kis mértékben ennek köszönhető, hogy a barcelonai világbajnokságon elmaradt az elvárásaitól (3 méteren 37., szinkron 3-ban 15. lett Reisinger Zsófiával). – Most nincs nagyobb probléma a derekammal, gyógytornával igyekszem rendben tartani. Nem mondom, hogy teljesen túl vagyok már a nyári eseményeken, néha eszembe jut, hogy nem így terveztem, de ilyen a sport, menni kell tovább, hiszen új év, új kihívások várnak rám. Szeretnék jól szerepelni a nyári Európa-bajnokságon. Tavaly nem jött össze a döntő, ebben most előre akarok lépni 3 méteren. Sikerülhet az első nyolcban végezni, de ott már nagyon szoros a verseny. Addig marad a felkészülés és persze az ismerkedés az Örök Várossal, ami már most kedvence lett. Névjegy Gondos Flóra: 1992. április 11. Egyesület: Rugóláb Lendület SE Edző: Haász Katalin 12 éves koráig tornászott, azután váltott műugrásra. 2006-ban már ifjúsági Eb-n szerepelt, 2008-ban felnőttbajnok lett. Kiemelkedő eredménye, hogy a 2009-e budapesti ifjúsági Eb-n 3 m-en ezüstérmet szerzett, toronyban 6., 1 m-en 15. lett. A londoni olimpián 3 m-en a 22. helyen végzett. Kétszer az év műugrójának választották idehaza (2009, 2012.)