UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-01-03 01:23

Ki pipálhatja le Dzsudzsákot?

„Lesznek-e még Dzsudzsáknál jobb magyar focisták?” címmel közölt összeállítást az Origo.hu, amelyben a Hollandiától 8-1-s vereséget szenvedett csapat tagjainak lehetséges utódait veszi górcső alá. Néhányuk az európai élmezőny ajtaján kopogtat, ám többen a magyar NB I-be sem férnek be, noha állítólag tehetségesek. Jegyzetében munkatársunk, Fogl Balázs nemzetközi összehasonlítást is tesz.

UP-info Szalai László lassan egy éve vette át az MLSZ-ben az edzőképzés irányítását. A hollandok ellen 8-1-re elveszített világbajnoki selejtező után mondta azt, hogy a 94-es korosztályból kerülhet ki újra ütőképes magyar válogatott. Juha Pálnak, az Origo.hu munkatársának említett írása tizennyolc játékost említ név szerint, többségében 17-18 éves tehetségeket. Ők ha töretlenül fejlődnek, elérhetik, sőt, meghaladhatják az Egervári-éra válogatott futballistáinak tudásszintjét.
A Németországot 3-2-re legyőző U19
A Németországot 3-2-re legyőző U19
Az U19-es válogatott első számú kapusa Hrabina Alex, a Nyíregyháza hálóőre kölcsönben a Budaörs együttesében, az NB III-ban véd. Magas, jól jön ki a beadásokra és sorozatos bravúrokra képes. Az egyik legnagyobb ígéret Polgár Kristóf, ő a Sándor Károly Akadémiáról került Liverpoolba. A 17 éves hátvéd októberben sérült meg, a térszalagszakadás szűk egyéves kihagyást jelent számára. A „kényszerpihenőn” már túl van Bobál Dávid, hasonló sérülésből épült fel. A támadásokat is hatékonyan segítő 18 éves védő jelenleg a Honvéd NB III-as csapatát erősíti. A védelemben Lang Ádám (Győri ETO), Asztalos Dávid, Baki Ákos, Talabér Attila (mind MTK) és Otigba Kenneth (SC Heerenven, holland) lehetnek a jövő erősségei. Utóbbi persze egyáltalán nem biztos, hogy a magyar válogatottat választja, és nem a nigériait. Tamás Krisztiánról hallhatunk egyre többet, a Milan Primavera (az olasz AC Milan tartalékcsapata) balhátvédje rendre pályára lép az ifi BL-ben, ahol már gólt is szerzett.
Zsótér Donát (középen) a Videoton edzésén
Zsótér Donát (középen) a Videoton edzésén
Bár Koman Vladimir még mindig csak 24 éves (az U19-es Eb-n és U20-as vébén bronzérmes csapat meghatározó tagja volt), nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, nincs folyamatosan játékban, így lassan az utódát kell keresni. Ez Zsótér Donát, a Videoton 17 éves játékosa lehet (akit klubja a az NB II-es Dunaújvárosnak adna kölcsönbe). Igazi „lokomotív”, rengeteget fut, gyors, jól cselez, és gólokért sem megy a szomszédba. Tavaly bemutatkozott a Sóstói stadionban, ebben a bajnoki szezonban azonban még nem volt pályán a magyar NB I-ben. Hozzá hasonló munkabírású és tempójú a Győri ETO FC középpályása, Kalmár Zsolt – ő lehet a jövő Hajnala. Vécsei Bálint 20 éves, a Honvéd középpályását a török Galatasaray nézte ki magának. A kazincbarcikai születésű játékos decemberben szűk egy hetet töltött az isztambuli csapattal, ám ahogy ő fogalmaz, „semmi konkrétumot” nem mondtak neki a folytatásáról. Gazdag Dániel és Csábi Mihály (Honvéd) mellett Vida Mátét emeli ki az Origo írása, mint válogatottságra esélyes védekező középpályást. Vida szeptemberben kapott profi szerződést a Vasastól, ám egy hónappal később fegyelmi vétséget követett el, és Dirk Berger a felnőttcsapatból az U21-be küldte.

Pintér Attila számít a győriekre Az említett játékosok közül kettő, Kalmár Zsolt és Lang Ádám szerepel abban a 32 fős keretben, amely január 6-án, hétfőn találkozik Telkiben. Ők stabil NB I-es játékosnak mondhatók. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az első Eb-selejtezőn bármelyikük is biztosan pályára lép: „Egyelőre csupán arról van szó, hogy a megnevezett játékosokra kíváncsiak vagyunk, és rájuk is gondolunk majd az első válogatott mérkőzésre készülő keret összeállításakor” – jelezte Pintér Attila szövetségi kapitány.

Az „új Dzsudzsák” az ex-MTK-s Varga Szabolcs lehet, gyorsasága és ötletdús játéka miatt az igazi balszélső megtestesítője. Friss hír vele kapcsolatban, hogy Otigba Kenneth csapattársa lesz a Heerenveenben. Komanhoz hasonlóan ígéret maradt Németh Krisztián, a még mindig csak 24 éves támadó jelenleg a holland Roda játékosa, ám megelőzheti őt Novothny Soma. Ehhez az kell, hogy a Napoli visszavegye a 21 éves, jól fejelő játékost az első csapatába és ne az olasz harmadosztályban szerepeltesse. Vele egyidős Kovács István, aki már bemutatkozott a felnőtt válogatottban, a Videotonban pedig alapember. Az Origo írása kiemeli az U19-es válogatott sikeres idényét: a Mészöly Gáza irányította együttes  Olaszországot, Portugáliát, Németországot és Franciaországot is legyőzte. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az angoloktól és a spanyoloktól elszenvedett 4-1-s vereség mellett Norvégiával egyszer sem bírt a csapat (1-1, 0-4), és kikapott Macedóniától, Izraeltől, Belgiumtól.

A SZERKESZTŐ KOMMENTÁRJA Fogl Balázs „Lesznek-e még Dzsudzsáknál jobb magyar focisták?” Évekig nem. A téli átigazolási időszak kezdetén a Transfermarkt hírei között böngészve egyre több olyan tehetséges 18-22 évesről lehet olvasni, akikre európai élcsapatok vetik ki a hálójukat. Magyar játékos nincs köztük – az a fenti írásból is kitűnik, hogy tehetségeink nagy többsége messze van az európai élmezőnytől. A jelenlegi FIFA-világranglistán Törökország és Ausztria áll a magyar válogatott előtt, illetve után (43. Törökország, 44. Magyarország, 45. Mali, 46. Ausztria). A 17-18 éves török és osztrák korosztályos válogatott futballisták már most nevesebb klubok játékosai, mint a mieink. Amellett, hogy ausztriai akadémiákról (Salzburg, Bécs) is válogat Andreas Heraf szövetségi edző, az osztrákok bő keretébe a Bayern München, a Werder Bremen, a VfB Stuttgart és a Manchester City is ad játékosokat. A törökök ’96-os korosztálya sokkal erősebb, mint a ’95-ös. Az U18-as kerettagok között alig-alig akad légiós, a hazai futballisták azonban szinte kivétel nélkül a bajnoki élmezőny csapataiból érkeznek: Fenerbahçe-, Galatasaray-, Beşiktaş-játékosok. Ők is, a mieink is fejlődnek, változnak még, ám egészen biztos, hogy az előrelépésük szempontjából mind az osztrák, mind a török játékosok esélyei és körülményei sokkal jobbak. Ez pedig 8-10 év múlva kamatozik – nem nekünk. S van, ahol már most kamatozik: a belga válogatottban, amelyik veretlenül jutott ki a brazíliai világbajnokságra, öt U23-as folyamatosan lehetőséget kapott a selejtezőkön. Egy Aston Villa- és négy Chelsea-játékosról van szó, igaz, ketten épp kölcsönben szerepelnek: nem mellesleg az Atlético Madridban, illetve az Evertonban. A mieink még az NB I-ben is alig kapják meg a lehetőséget, s ez nem a képességeik miatt van. Ha mégis, az azt jelentené, hogy a 4-5 éve, vagy annál régebben működő hazai labdarúgó-akadémiákon nem megfelelő szakmai munka folyik. Személyesen ennek az ellenkezőjét  tapasztaltam. Számokban az NB I-es tabella 1-3. helyén álló együttesek kereteiben* így fest a korosztályos labdarúgók megoszlása. DVSC-Teva: 28 fő, ebből 4 U23-as, 3-an magyarok. Videoton FC: 25 fő, 10 U23-as, 5-en magyarok. Győri ETO FC: 30 fő, 2 U23-as, mindkettő magyar. Összehasonlításképp* ugyanez a Chelsea FC-ben: 30 fő, ebből 12-en U23-asok, de csak 1 angol játékos van köztük. Az FC Barcelona 25 fős keretében 6 U23-as van, 5-en spanyolok. Az FC Bayern München csapatának egyharmada (25-ből 8) U23-as, ennek a fele német. * Az egyesületek honlapján 2014. január 1-jén elérhető adatok alapján.