UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-01-15 20:45

A tehetség nem minden

Profi stábbal, egyre jobb körülmények között, mindent a vitorlázásnak alárendelve készül Vadnai Benjamin, aki 18. születésnapja mellett második ifjúsági világbajnoki címét ünnepelhette a múlt héten Ománban. reb Vadnai Benjámin már 2012-ben történelmet írt Buenos Airesben: ő lett az első magyar vitorlázó ifjúsági világbajnok. Így aztán könnyen kikövetkeztethető, hogy amikor a decemberben kezdődő, s az új esztendő első napjaiban befejeződő ománi vb-n győzött, címvédésével újabb bravúrt mutatott be.

vadnai_benjamin05_facebook
vadnai_benjamin05_facebook
– Nem mondom, hogy kimondottan nyerni mentem, de azért az első hat, méginkább az első három hely megszerzésének esélye reálisnak látszott – mondja a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – A versenyt megelőző időszakban rengeteget készültünk, sokat is fejlődtem. A világbajnokság ugyan csak hat napig tartott, mi mégis két és fél hétre utaztunk oda, hogy előtte is tudjunk a helyszínen edzeni. Érdekes volt, hogy eleinte erősebb szél fújt, mint magán a futamokon, de szerencsére a gyengébb szélben is jól ment. Ugyanakkor, bár nem volt erős a szél, mégis nagy tengeri hullámokkal kellett megbirkózni. Az elemekkel vívott harc sikeréhez hozzájárult a megnyugtató családi háttér, ugyanis a szülők is vele, s a szintén induló öccsével tartottak. Benjamin szerint mentálisan nagyon sokat számított, hogy a karácsonyt és december 30-i születésnapját együtt ünnepelhették. Vélhetően nem csak neki: a 15 éves Jonatán ugyancsak remek eredménnyel, összetettbeli ötödik hellyel, a 17 éven aluliak között pedig bronzéremmel zárt, s főleg az előbbit tartja nagy teljesítménynek. A Balatonfüredi Yacht Club tehetségei örülnek annak, hogy együtt versenyeznek. A báty azt mondja, hogy fél szemmel mindig odafigyelt testvérére, bár ilyenkor minden külső tényezőt ki kell zárnia, hogy csak saját magára koncentrálhasson. Vadnai-testvérek Benjamin: Született: 1995. december 30. Úszással kezdett, kilencévesen váltott vitorlázásra. Az Optimist kategóriában négyszeres magyar bajnok, a 2009-es Európa-bajnokságon második. Ezt követően a Laser 4.7-ben indult, háromszor nyerte meg az Európa Kupa-sorozatot, a 2010-es Eb-n 15 évesen győzött U16-ban, és ezüstérmet szerzett U18-ban. Legnagyobb sikerét a 2012-es világbajnoki győzelmével aratta. Laser Radiallal volt országos első (ahogy a Laser 4.7-tel is), és Európa Kupán is győzött. Radiálos pályafutását az ománi vb-elsőséggel zárta. Jonatán: 1998, március 27. Bátyja útját követve Optimistben és Laser 4.7-ben is magyar bajnok lett, nemzetközi versenyeken is jól szerepelt, 2013 pedig az áttörés éve volt. A júliusi, Balatonfüreden rendezett Laser 4.7 ifjúsági-világbajnokságon az U16-os korosztályban vb- és Eb-első lett, U18-ban pedig ezüstérmes. Aztán augusztus végén a byte-vb-n sem talált legyőzőre. ami egyúttal kvótát jelentett a nandzsingi ifjúsági olimpiára. A profi szemlélet a 18 éves fiú minden gesztusán, gondolatán és nem utolsósorban tettein, precízen felépített életének minden rezdülésén érződik. Évente kétszáz napot töltenek vízen az öccsével, emellett hetente hatszor konditeremben edz, a kiegészítő edzések jelentős részét a gyermekként oly sikeresen űzött úszás jelenti (korosztályában, versenyszámában az országos ranglistán negyedik is volt). Emellett magánedző foglalkozik velük, és pszichológus is segíti a felkészülését.
vadnai_benjamin04_honlapja
vadnai_benjamin04_honlapja
– Minden napom erről szól, magam körül mindent a sikeres vitorlázás érdekében építünk fel. Nyilván ez nem menne a családom nélkül, az ő életük középpontjában is az áll, hogy nekünk megfelelő körülményeket teremtsenek. Sok évet áldoztunk már erre, bár nem is jó szó: nem teher ez, szeretem, amit csinálok. A vitorlázás nagyon összetett sportág, ezért is kell hozzá annyi vízparti munka is. Általában nagy állóképességet igényel, de amikor sprintelni kell, ahhoz erő szükséges. A világbajnoki mezőnyben már elenyésző jelentősége van a tehetségnek. Itt már valamennyire mindenki tehetséges, az elvégzett edzésmennyiség, a ráfordított idő dönti el, ki kerül a legjobbak közé, ki érhet a csúcsra. Persze, a sikerekben óriási szereppel bír az összetartó család. A volt válogatott vitorlázó édesapa, Vadnai Péter fiai menedzsere is egyben, már egészen kicsi koruk óta foglalkozik velük, így amellett, hogy összeállítja az éves programot, kiválasztja a megfelelő helyszíneket, partnereket az edzőtáborokra, és szponzorokat keres, a világversenyeken a coaching is az ő dolga, tanácsokkal szolgál a fiúknak. Az azonban egyértelmű, hogy bármennyi és bármilyen is a felkészülés, megfelelő anyagi háttér nélkül semmire sem lehetne menni. Ezért hozták össze a Vadnai Olimpiai Felkészülési Alapítványt. A Laser Radial elvileg egyszerű kialakítású kategória, nem a hajók minősége dönti el a viadalok végkimenetelét (elvben mindegyik egyforma), hanem a vitorlázó képességei. A hajóosztály jellegzetessége, hogy a hajó mérete egyforma a különböző korosztályokban, a vitorla és az árboc mérete változik. A Laser 4.7 például a vitorla négyzetméterben megadott méretéről kapta nevét, az olimpiai hajóosztályban, a Standardban ugyanez az adat 7.2. Azonban nem lehet egész évben a Balatonon edzeni, az évi kétszáz nap jelentős részét külföldön kell tölteni. Sokat készülnek Spanyolországban, Horvátországban, néha pedig távolabbi, tengerentúli vízeken. Minél több a pénz, annál jobb programot lehet tervezni. Ettől, azaz a helyszínekről függően évi 40 ezer euró a költség fejenként, ami a jelenlegi árfolyammal számolva nagyjából kétszer 12 millió forint.
vadnai_jonatan01
vadnai_jonatan01
– Családi költségvetésből már nyilván nem megoldható a fiúk versenyeztetése, ez annál jóval nagyobb összeg – ad képet az édesapa. – Tavaly kritikussá is vált a helyzet, volt olyan időszak, amikor felmerült, abbahagyják a vitorlázást. Az az álláspontom, hogy félgőzzel, fél edzésprogrammal nem érdemes csinálni, márpedig úgy látszott, többre nem futja. Akkor már inkább tegyenek meg mindent a sikeres civil pályafutásért. Szerencsére, a szövetség és jelentős támogató is mellénk állt, így nem volt gond, ám évről évre kell összehozni a költségvetést. Az idei még nincs aláírva, de már biztosítottnak látszik. Amíg jönnek az eredmények, talán nem is lesz gond. Azonban a friss vb-elsőséggel lezárult Benjamin radialos pályafutása, mostantól Standardban versenyez, azzal a nem titkolt céllal, hogy indulási jogot szerezzen a 2016-os riói ötkarikás játékokra. Édesapja szerint nem egyszerű a váltás, biztosan lesz egy-két kemény éve. – Bár még van két és fél év az olimpiáig, hosszú út áll előttem. Először a legjobb magyarnak kell lennem, aztán pedig el kell érnem a kvalifikációs versenyeken a szükséges eredményeket. Nem tudom, sikerül-e, erős a világ élvonala, egy év múlva már okosabbak leszünk. A családban azonban már most biztos „egy” olimpia: öccse indulási jogot szerzett a nandzsingi ifjúsági játékokra. A tavaly három hajóosztály három vb-indulása után (Laser 4.7, Radial és byte) Jonatán idén a Radialra, és a kínai városban használható byte-ra koncentrál. – A legutóbbi év nagyon jól sikerült, örülnék, ha hasonló eredményeket tudnék elérni – mondja a legfiatalabb Vadnai. – Idén az idő nagy részében Radiallal edzek, az nagyobb hajó, mint a byte, márpedig szerintem a nagyobbal ideális felkészülni a kisebbre. Kíváncsi leszek, hogy megy majd Nandzsingban, mert nem ismerem a szélviszonyokat. Az erősebb kedvezne, mert a súlyom már a Radialhoz passzol, a kisebb hajóban nem lesz könnyű dolgom az Optimistből épp csak átülő ellenfelekkel.