UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-01-19 11:54

Még juniorként vitézkedne

Talán holtszezon van öttusában, ám a női mezőny egyik legkiemelkedőbbje, Földházi Zsófia semmi esetre sem unatkozik: a főiskolai vizsgáit gyűri, hogy pénteken a társak után repülhessen a barcelonai edzőtáborba.

reb Az őszi-téli időszak öttusában – ahogy megannyi sportágban – hagyományosan csendes. Persze csak a külvilág felé: ugyan versenyeket nem rendeznek, ám javában zajlik a felkészülés a tavaszi-nyári, nagy megmérettetésekre.
foldhazi_zsofia_szofia02
foldhazi_zsofia_szofia02
Ennek megfelelően alakultak Földházi Zsófia hónapjai is. Augusztus legvégén értek haza az egyéniben balul sikerült, ám váltóban ezüstöt hozó világbajnokságról, hogy aztán mindössze egy hét pihenő után máris az iskolapadban találja magát. Ahogy mondja, az őszi félévben a tanulás vált hangsúlyosabbá, igyekezett pótolni az elmaradásait. A Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakán tanuló, húszéves tehetségnek egy-másfél hónap állt a rendelkezésére, utána máris kezdődött az alapozás. – Októberben találkozott először a csapat, és kezdtünk edzegetni – mondja a MOL Új Európa Alapítvány sportklasszis kategóriájában támogatott sportoló. – Amikor elkezdődik a felkészülés, mindig ki kell találni, hogy építjük fel a következő ciklust, az egyes sportágakban hogyan és mire összpontosítva kell fejlődni. Nyilván alapvető a fizikai erőnlét, így az úszáson és futáson a hangsúly, utána következnek a technikai számok. Szerencsére, végre nem vagyok se sérült, se beteg, és a pihenő időt sem töltöttem teljesen tétlenül, így nyugodtan zajlik a munka. Noha február 1-2-án máris rangos nemzetközi fedettpályás versenynek, a Nuskin-kupának ad otthont Budapest, még a szükséges erőnlét fejlesztése zajlik. A sportág legjobbjai már a barcelonai edzőtáborban készülnek, hozzájuk csatlakozik Földházi pénteken. Addig azonban még le kell tennie vizsgáit: ahogy félig viccesen, félig elgyötört hangon mondja, ő „egyesélyes”, most kell sikerülniük a felmérőknek, hiszen a lehetséges következő időpontban már messze jár. Barcelona nemcsak az edzések miatt lesz fontos: elvileg ott kapnak eligazítást a pontrendszer átalakításáról. Bizony, a futás és lövészet egy számmá történt összevonásával korántsem álltak le a szabályalkotók. Vélhetően annak jegyében cselekednek, hogy a sportág a közönség számára vonzóbb legyen, és ne kérdőjeleződhessen meg helye a nyári olimpiák programján.
foldhazi_zsofia_drzonkow01
foldhazi_zsofia_drzonkow01
– Igazából még mi is keveset tudunk róla, elég hirtelen hoztak erről döntést. Annyit tudok, hogy a kívülállók számára egyszerűsödik a pontrendszer. Nem tudom pontosan, hogy ez mivel jár, de egyelőre úgy látszik: elvész a kiszámíthatóság. Eddig tudtuk, hogy ebben vagy abban a számban milyen pontszámmal kalkulálhatunk, most nekünk is újra kell tanulnunk. Nem ez az egyetlen kihívás a KSI öttusázójának, igaz, a másik nem újkeletű. Ahogy már tavaly, idén is a junior- és felnőtt mezőnyben egyszerre kell helyt állnia, ami ugyancsak sűrűvé teszi programját. Persze, ha a tavalyi eredményekből indulunk ki, nem kell izgulni: felnőtt Eb- és junior vb-arany tette emlékezetessé 2013-at, hogy tényleg csak a legkiemelkedőbb teljesítményeket említsük. – Egyrészt kicsit teher, hogy a két korosztályban egyszerre indulok, mert nagyon zsúfolt így a program. Remélem, nem bicsaklom bele. Másrészt, micsoda szemtelenség lenne azt mondani, hogy nekem teher a saját korombeliekkel versenyezni? Ugyan tavaly sikerült a legjobbak között is Európa-bajnokságot nyernem, de ha nem jött volna ki ennyire a lépés? Akkor nagyon jó lenne, hogy a juniorok között még gyűjthetek eredményeket, és nem tűnök el a süllyesztőben. Az biztos: nagyon hosszú lesz az év, a felnőtt vébé szeptemberre nyúlik, nagyon okosan kell felépíteni a programot, hogy mindent bírjak. Nagy megtiszteltetés lesz, ha a felnőttek között számítanak rám, de még úgy is, hogy a riói olimpiai felé kacsintgatok, azt mondom, elsősorban a korosztályomban akarok a legjobb lenni. Szeptember 1-9-én éppen Drzonkówban rendezik a vb-t, ott, ahol tavaly Földházi először állhatott a dobogó legmagasabb fokára a felnőttek között. Bár a fiatal sportoló nagyon szerényen fogalmaz, jelen sorok írója biztos benne, hogy 2014-ben sem „csak” a korosztályában brillírozik.