UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-02-17 14:14

A páratlan évek pörgősebbek

A világhírű szombathelyi dobóműhely életében kiemelt jelentősége van a júliusi sikerekért elnyert "A hónap műhelye"-díj. Feldobott versenyzőt, szakembert, támogatót. Mivel a mester szerint az atlétikában mindig a páratlan évek pörgősebbek, ezért az idén az erőfejlesztés és a tudásgyarapítás áll a középpontban.

reb Ha csak a júliusi, „A hónap műhelye”-díjat érő eredményeket nézzük, már az is bőven elég lenne egész éves termésnek. A közönségszavazáson ugyan a KSI öttusázói diadalmaskodtak, de a kuratórium egyöntetűen a Dobó SE-t tartotta érdemesnek az elismerésre. Lássuk, miért! A donyecki ifjúsági-világbajnokságon kalapácsvetésben Gyurátz Réka arany-, Völgyi Helga ezüstérmet szerzett, a fiúk mezőnyében Halász Bence kalapácsvetésben hetedik, diszkoszvetésben nyolcadik lett. Az olaszországi Rietiben rendezett junior Eb-n szintén kalapácsvetésben parádéztak a szombathelyiek: Gyurátz másodikként, Banga Beatrix harmadikként, Völgyi nyolcadikként zárt. Ráadásul a hollandiai Utrechtben tartott Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Halász Bence fölényesen nyerte meg a kalapács- és a diszkoszvetést is. Emellett országos bajnoki címek, hazai és világbajnoki rekordok sora (Völgyi és Gyurátz háromszor javította meg a kalapács világcsúcsát!) jelzi, hogy a dobószakágra specializálódott, hagyományosan jól teljesítő Dobó SE remek évet zárt.
halasz_bence02
halasz_bence02
Sőt, Németh Pál, a Dobópápaként aposztrofált néhai alapító fia szerint klubjuk fennállása óta a legjobbat. – Résztvevőink mindig voltak a nemzetközi versenyeken, de tavaly sikerült hét érmet nyernünk, ennyire jól még sosem szerepeltek a gyerekek – mondja. – Gyurátz Réka és Völgyi Helga egymás felülmúlva, összesen háromszor javította meg az ifjúsági világcsúcsot. Nem semmi az sem, amit Halász Bence véghez vitt: Utrechtben két számban, kalapács- és diszkoszvetésben is nyert. Ez igazán nem megszokott. Őt Míg György fedezte fel, még Kiskunhalason, és két éve került hozzánk. Súlylökésben is esélyes, de úgy láttuk, kalapácsban a testalkata miatt is jó eredményeket érhet el. Szerencsére, igazunk lett. A lista nem lenne teljes a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és honlapunk által alapított „A hónap műhelye”-díj nélkül, amely júliusban lett a szombathelyieké. Németh hangján érződik, nem udvariasságból nevezi óriási elismerésnek. – Sokan tudnak arról, hogyan és milyen eredményekkel dolgozunk. Az alapítók miatt eleve nagy presztízzsel bír a díj, és olyan közeg ítélte meg nekünk, amely az összes sportág teljesítményét figyeli. Edzőkollégáim, Németh László, Gubián Tamás és jómagam is érzékeljük, valamivel több gyerek is választotta egyesületünket ennek és az eredményeknek köszönhetően. Emellett megerősítés a támogatóinknak is, hogy jó úton járunk, érdemes mellettünk maradni vagy mellénk állni. Mivel a versenyzők télen-nyáron szabadban készülnek, jól jött a díjjal járó félmillió forintos Decathlon vásárlási utalvány: a válogatottaknak téli aláöltözetet tudtak vásárolni.
dobo_se_dijatado
dobo_se_dijatado
Németh érzi, a tavalyi remek teljesítményt nehéz lesz felülmúlni, ráadásul, bár idén rendeznek junior vb-t, téli Európa Kupát és ifjúsági olimpiát is, ez relatíve eseménytelenebb esztendőnek ígérkezik: atlétikában mindig a páratlan évek a pörgősebbek. Épp ezért az erőfejlesztésen lesz hangsúly, és azon, hogy a szert cserélőknek minél zökkenőmentesebben menjen a váltás. A Nandzsingban sorra kerülő játékok miatt sokak szívfájdalmában osztozik: csak az 1997-98-as születésűek indulhatnak, így a többi korosztály képviselői sosem juthatnak el ifjúsági olimpiára. – Igazságtalannak tartom a rendszert. Ha akár csak egy évvel idősebb vagy fiatalabb valaki, nincs esélye részt venni. Ráadásul országonként csak egy atléta indulhat, és az is egyetlen számban. Mindenesetre azzal számolunk, hogy Halász Bence kivívja az indulást jogát, és tovább gazdagítja éremgyűjteményét. A díjnyertesről ITT olvashatnak, az elismerés átvételéről készült videós beszámolót pedig ITT találják.