UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-02-21 11:27

Sikerstart Derecskén

A vagány és a gazember közé sorolja a mestere és a környezete Bányai Zsombort, no persze, csak élcelődve. A Vasas ifjú, MOL-támogatott párbajtőrözője egy hete megnyerte a Héraklész Világ Kupát, most az izraeli Eb-re készül. A mama pedig talán Rióra?

Szegő Tibor A Vasas-vívók Pasaréti úti termében várok Halla Péterre, Bányai Zsombor edzőjére. Tanítványa az elmúlt hétvégén megnyerte a Héraklész Világ Kupát a Gerevich Aladár sportcsarnokban. A Kovács Pálról elnevezett csarnokban viszont a falon a felirat arról árulkodik, hogy a szakosztály 1947-ben alakult, hogy aztán az elmúlt hatvanhét évben az egyéni sportágak között a Vasas Sport Club egyik legsikeresebb szakosztályává nője ki magát. Kilenc olimpiai és húsz világbajnoksággal.
Bányai Zsombor a 2013-as budapesti Európa-bajnokság győzteseként
Bányai Zsombor a 2013-as budapesti Európa-bajnokság győzteseként
Leginkább a kard hozta az aranyakat. Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Rajcsányi László, Gedővári Imre, Bujdosó Imre, Delneky Gábor vagy Ferjancsik Domonkos – néhányan a korábban aranyérmet szállítók közül. Női tőrvívásban Dömölky Lídia 1955-ben, a római világbajnokságon megnyerte az egyéni versenyt, illetve a női tőrcsapat tagjaként is diadalmaskodott. Bár a szakosztály elsősorban a kardvívás műhelye, a gyerekek párbajtőrt és tőrt is választhatnak fegyvernemként. Női párbajtőrben például Kulcsár Győző irányításával Szász Emese, egyéni világ- és Európa-bajnoki ezüstérmesünk is piros-kék színekben készült, ahogy cikkünk főszereplője a MOL Tehetségtámogató Programban részt vevő Bányai Zsombor is.
Halla Péter
Halla Péter
A mester éppen abból az iskolából érkezik, ahol Zsombor is kezdte a vívást, hiszen ma is a Bocskai István általánosban ad órákat. – Zsombort is a suliban fedezte fel? – Igen, ott tanítottam meg neki az alapokat, és miután a Vasasban is nevelem a fiatalokat, természetesen idehoztam. Már az első néhány foglalkozás után láttam, hogy valami mocorog benne. – Mit figyel ilyenkor az edző? Mi az, amiből következtetni lehet arra, hogy ebből a gyerekből vívó lesz? – A szeme, a mozgása és a szúrása, amit nézek. A szemén látom az akarást, hogy szeretne valamit csinálni, elérni, a mozgása ugye alapértelmezett, a találatban pedig az a fontos, hogy már az elején se bökjön, hanem szúrjon.

Halla Péter 1975 óta foglalkozik utánpótlás-neveléssel, 2003 óta a Vasas edzője. Az egyesület párbajtőr-szakágának vezetése mellett a budapesti Bocskai István Általános Iskolában tart tantervben szereplő vívóórákat, megszerettetve így a sportot gyerekek százaival. Tanítványai a korosztályos világversenyeken rendre dobogós helyezést érnek el, az egyesület mára az egyik legeredményesebb utánpótlás-bázissá vált. Gyermekszeretete, céltudatossága vezet eredményre, fontosnak tartja a kölcsönös tiszteletet és a partnerséget.

  A szakembertől megtudom: már az első néhány foglalkozás után megérezte, hogy tanítványa rendkívül kreatív, ami ehhez a sportághoz elengedhetetlenül szüksége. Halla szerint a fiú párbajtőrözőnek született, és nagy szerencse, hogy észrevették. Régen az volt a menet, hogy a vívók a tőrrel kezdték a tanulást, majd szakosodtak kardra vagy párbajtőrre. Esetünkben másról van szó, hiszen Bányait az első pillanattól kezdve párbajtőrözőnek nevelte mestere. – Mikor jöttek az első eredmények? – Szolnokon, az olimpici versenyen indult először a 2000-es évek közepén. Akkor még nem került döntőbe, de a második, a derecskei tornán finalista volt. Ott már látni lehetett, hogy nagyon jó versenyzői erényei vannak. Már az magáért beszélt, hogy fél évvel azután, hogy fegyvert fogott a kezébe, döntőt vívott.
Mester és tanítványa
Mester és tanítványa
– Hogy zajlanak az edzések? – Én a kezdetektől próbálok hozzá alkalmazkodni. Úgy tartom, hogy az edző a tanítványától is tud tanulni, és ezt a rendszert követjük azóta is. Ráálltam arra, amit ő csinál, de ez azt is jelenti, hogy másnak ezeket nem tudom tanítani, csak neki. Elbeszélgetünk arról, hogy ahhoz, hogy valakiből jó vívó legyen, partnerek is kellenek, hiszen csupán az edzőjével nem vívhat senki. A Vasasban ez adott, hiszen Buta Levente, Fenyvesi Csaba, Khell Bendegúz és a többiek, akik egykorúak Zsomborral, egymást viszik előre. Így fordulhatott elő, hogy tanítványa az olimpici sorozat összes versenyét és a serdülőbajnokságot is megnyerte. Később kadetként három körversenyt is Klagenfurtban, Pozsonyban, illetve Budapesten, majd jött a hazai rendezésű Európa-bajnokság, melyről bővebben ITT  és ITT  olvashat. – A 2013-as budapesti Európa-bajnokság aranyérmei mit hoztak és mit vittek? Ezt azért kérdezem, mert a poreci világbajnokság, közvetlenül a budapesti sikerek után, egyéniben nem pont úgy sikerült, ahogy várták. – Mindenkinek meg kell tanulnia elviselni a sikert is. Abban az évben beindultak a dolgok. Zsombornak nagyon ment, engem is díjaztak, hiszen a MOL Tehetségtámogató Program is elismerte a munkámat. Az azonban nagyon fontos, hogy az ember el tudja helyezni a megfelelő helyre a győzelmeket ugyanúgy, ahogy fel kell dolgozza a kudarcokat is. A fiataloknál ez eleinte nehéz, de például Szilágy Áron kiválóan mutat példát erre. A világbajnokságon bennem ugyan világ dőlt össze, de amit az előbb mondtam e versenyzőkről, az vonatkozik az edzőre is. Hozzá kell tennem, hogy nagyon hosszú menetelés végén érkeztünk Horvátországba, és a fáradtság, a rengeteg elvégzett munka nem hozhatott más eredményt, mint a sikertelenséget. – Ha már a munkát említi, hétvégén, amikor Zsomborral beszéltem azt mondta, hogy ön nagyon megérdemelte ezt a mostani sikert, mert rengeteget dolgozott érte. Hogyan működnek együtt?
– Mindent meg lehet vele csinálni. Velem szemben is rendkívül gyorsan kapcsol, ha gyakorolunk, akkor vannak elképzelései, kreatív, jó vele dolgozni. Ha viszont általános véleményre kíváncsi akkor a vagány és a gazember kategória közé sorolnám, de erről többet nem beszélek – mondja mosolyogva Halla Péter. Megtudom még, hogy napokon belül utaznak az izraeli Európa-bajnokságra, ahová Zsombor édesanyja is szeretett volna menni, de végül ez nem jött össze, pedig mindenhová kíséri, sőt szállítja a fiát, illetve fiait, hiszen a kisebb testvér, Botond is a Vasasban vív. Anyuka annyira komolyan veszi a sportot, hogy már szinte fegyvermester. Megtanulta ennek a szakmának minden apró fortélyát, ellenőrzi a vezetékszálak szigetelését, a párbajtőrhegy rugóellenállását. Lehet, hogy Rióba készül?