UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-05-02 16:41

Kalapács lesz ebből

Halász Bencét nem nyomja, hogy az ifjúsági olimpia éremesélyesének tartják. A kétszeres EYOF-győztes atléta azt sem bánja, hogy Nandzsingban legfeljebb egy számban szerepelhet, mert így nem kell megosztania a figyelmét.

reb Igazoltan hiányzik az iskolából két napig Halász Bence, a Dobó SE 16 éves atlétája. Előbb – nem sokkal megkeresésünk előtt – a szombathelyi városi diákolimpián épp a súlylökést nyerte meg, másnap pedig a kalapács- és diszkoszvetés következik. Utóbbi régóta megszokott párosítás. Tavaly, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is messze szálltak a szerek, mindkét számban a kiskunhalasi születésű fiatalt ünnepeltük. Arról, hogy idén a legfőbb versenyen erre esélye sem lesz, nem tehet. A nandzsingi ifjúsági olimpián minden atléta csak egyetlen számban állhat rajthoz – esetében dobókörbe. Kizárt a duplázás.
halasz_bence01_mob
halasz_bence01_mob
Ettől függetlenül a szövetség utánpótlás-referense, Lengyák György Bácskay Zsófia mellett éppen Halász Bencét várja dobogóra az ifjúsági játékokon. De ne szaladjunk annyira előre: május 30-án kezdődik Bakuban az európai kvalifikációs verseny, ahol több számban is indulhatnak a fiatalok. A szezon megmérettetéseire gyakorlatilag pihenő nélkül készült a 17. születésnapját csak augusztus elején ünneplő atléta. Ősszel másfél hónapig heti háromszor edzett, majd november végén indult a kőkemény alapozás, ahol egészen mostanáig a mennyiségi munkán volt a hangsúly. – Örülök, hogy nem álltam le teljesen, Jobban éreztem magam, hogy edzettünk – mondja a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Nekem hobbi a sportolás, a felkészülés is, egyáltalán nem teher, hogy nem hagytunk ki heteket. Szerencsére, az alapozás jól sikerült, nem hátráltatott sérülés. Csak az elmúlt időszakban fájt a csípőm, de már az is elmúlt. Április elején, a téli dobó sorozat utolsó állomásán 84,43 méterrel új ifjúsági rekordot állított fel. Ahogy mondja, a környezeténél ez talán csak őt magát lepte meg jobban, de mégsem a semmiből jött a nagy dobás. Úgy látja, sokat javult a technikája, és azt érzi, mind jobban tud terhelés, kemény edzésmunka mellett is teljesíteni. De mi a helyzet nyomással, hogy érmet várnak tőle Nandzsingban?
halasz_bence_kovacsaniko
halasz_bence_kovacsaniko
– Ez csak kicsit teher. Inkább ösztönöz, szeretnék megfelelni a családomnak, a barátaimnak és a többieknek, akik sokat várnak tőlem. De nem szabad elfelejteni, bármikor becsúszhat valami hiba, sérülés. Igyekszem az edzéseken maximálisan koncentrálni, hogy minél jobban rögzüljön a mozgás, a technika. Persze azért néha már elkalandoznak a gondolataim, például Nandzsingba. Bár tudja, mindig a kötelezőt a legnehezebb hozni, Bakuba azért nem csak kvótaszerzésért utazik: igenis, előkelő helyen akar végezni, akár nyerni. Mikor piszkálódva visszakérdezek, hogy a nandzsingi repülőjegyet érő hatodik hellyel netán elégedett sem lenne, azt válaszolja: bizony, az csalódást jelentene. A kvalifikációs viadalon több számban is dobókörbe áll, de szinte biztos benne, hogy kalapácsvetésben indul az ifjúsági olimpián. Bár sajnálja, hogy így leszűkítik a lehetőségeket, bizonyos szempontból ez mégsem hátrány: így csak egyetlen szerre kell készülni. Tavaly kettőben sem talált legyőzőre. Reszkess, világ?