UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-05-16 23:04

Az idén Szeged a legfontosabb

Legutóbb három éve, az ifjúsági világbajnoki címe után volt maradéktalanul elégedett. A maximalizmus és az eltökéltség viszi előre, idén például a szegedi korosztályos vb felé a kétszeres AYOF-első, korábban az év ifjúsági kajakosának választott Lucz Dórát.

reb Duplán kell szóbeliznie Lucz Dórának, a Regatta 2000 Dunakeszi Kajak Klub 19 éves kajakosának. Történt ugyanis, hogy a hétvégi, milánói Világ Kupáról annyira későn értek haza, hogy hétfő délelőtt már nem ment be a magyar érettségire – ezért jön a kétszeri számadás júniusban.
lucz_dora_mkksz
lucz_dora_mkksz
– A matekkal és az emelt szintű történelemmel aztán nem volt gond, bár utóbbi lehetett volna még jobb is – eleveníti fel az elmúlt néhány napját a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. A szavain nem kell meglepődni, az elégedettség ritka állapot az életében. Amikor viccesen megkérdem, mégis, mikor volt legutóbb valamivel igazán elégedett, rövid gondolkozás után a 2011-es ifjúsági vb-címét eleveníti fel…  Azért jól sikerült feladatok mindig vannak, ilyen volt a hétvégi Világ Kupa is. – Nagyon örültem, hogy indulhattam Milánóban. Túl azon, hogy megismertem a jövő évi, kvalifikációs világbajnokság pályáját, érdekes apróságokat lehet ilyenkor ellesni: ki mit csinál a futam előtt. Hogy mást ne mondjak: az egyik előfutamban a kétszáz egyes olimpiai bajnokával, Lisa Carringtonnal eveztem együtt, de rajta kívül is nagy nevek álltak rajthoz. Mi, magyarok nagyjából a második vonallal neveztünk, viszont a többség a legjobbjait vitte. A kemény téli alapozás és a márciusi, kéthetes olaszországi edzőtábor után felmérhette, hol tart. A látottak alapján (nem jutott A-döntőbe két számában) nagyjából elégedett. Pláne, hogy az érettségi végeztével visszaállhat a napi két edzésre. - Mostanság kevesebbet készültem, hogy tanulni is tudjak, de minden visszatér a rendes kerékvágásba. Ettől függetlenül egyik sem volt megterhelő. Sport és tanulás számomra összeegyeztethető, ráadásul jól ki is egészíti egymást. Az iskolában fizikailag pihenek, míg az edzéseken szellemileg frissülök fel.
lucz_dora_mob02
lucz_dora_mob02
A tavaly kétszeres AYOF-győztes, korábban az év ifjúsági kajakosának is megválasztott fiatal a második évét tölti az U23-as korosztályban. Bár 2011-ben éppen az idei felnőtt Eb-helyszínén, Brandenburgban lett vb-győztes, ezúttal nem német városban aratott sikerekre vágyik. A cél egyértelműen a szegedi korosztályos világverseny: egyesben és párosban döntő, csapathajóval pedig éremszerzés. – Az egyest jobban kedvelem, az eredményeim alapján jobban is megy. Ettől függetlenül párosban is szeretnék indulni, de még nincs semmi konkrét, hogy kivel, ezért erről inkább nem is beszélek. Az biztos, egyelőre a korosztályomban akarok bizonyítani. Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy az ifjúságiak és a felnőttek közé beszúrják az U23-at: így azért van idő beleszokni a mezőnybe. Idénre nem is tervezek mást, a szegedi indulás a legfőbb cél. A felnőtt még inkább a jövő zenéje: a jövőé, amire nincsenek konkrét tervek. Jellemző Luczra: az év elején mindig felméri a lehetőségeket, hogy mi a realitás, és kitűzi a célokat. Tovább pedig nem tekint: olyannyira nem, hogy a közelgő egyetemi tanulmányok ellenére (várhatóan a budapesti Corvinus gazdálkodás és menedzsment szakán folytatja) sem foglalkozik azzal, milyen változások jönnek szeptembertől. Nem szabad, hogy mindez elvonja a figyelmet az aktuális teendőktől. Ahogy a távlati tervek sem.
lucz_dora_mob
lucz_dora_mob
– Persze, egy-egy keményebb edzésen átfut az agyamon, hogy milyen jó lenne indulni Rióban, de ez csak apró gondolat. Nem tudom, mennyire lenne reális nekem, hogy addigra be is érjek. Pláne az erős hazai mezőnyben. Lucz szerint kezd megdőlni a sztereotípia, miszerint nehezebb itthon válogatót nyerni, mint aztán az adott világversenyt, mert a többi ország fokozatosan zárkózik fel. Ettől függetlenül, a hazai vízeken nagyon meg kell küzdeni minden sikerért.  Ám ez neki abszolút nem nyomasztó, őt inkább motiválja. Ahogy minden verseny is: bár izgul a futamok előtt, amint a kajakba száll, tovatűnik az idegesség. A győzelmet pedig sosem lehet megunni. Ahogy az utazásokat sem. – A versenyzés, a sikerek mellett az utazás a másik rész, amit imádok. Ausztrália a legszebb hely, ahova eljutottam, de Kanada, Szingapúr, Koppenhága is csodálatos volt. Mindegyik helyre bármikor visszamennék. Ha így nézzük, azért Rio de Janeiro mégis csak illeszkedne a sorba. Vagy Tokió, 2020-ban?