UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-05-29 12:08

Egy jó kétszáz méterre Kínától

Nem foglalkozik az ellenfelekkel, inkább magára koncentrál a 16 éves Ferenczi Melinda. A sprinter egyike az ifjúság olimpiai szereplésre esélyes atlétáknak, akik a pénteken kezdődő bakui kvalifikációs viadalon próbálják megváltani a nandzsingi repülőjegyet.

reb Kevesebb, mint nyolcvan nappal a nandzsingi ifjúsági olimpia kezdete előtt – a Magyar Olimpiai Bizottság legutóbbi előrejelzése szerint – negyvenhárom magyar versenyző indulására van jó esély. A keret gyakorlatilag kialakult, ám atléták még kiharcolhatják a részvételt: az 1996-1999 között született fiataloknak péntektől vasárnapig rendezik meg a kvalifikációs viadalt Bakuban.
ferenczi_melinda_pignitzky_dorottya
ferenczi_melinda_pignitzky_dorottya
Nemrég Lengyák György utánpótlás-szakrefens elemezte honlapunknak a kvóták aránytalan kiosztását és a magyar esélyeket. A Nandzsingba eljutók között emlegette a 16 éves Ferenczi Melindát is, aki 200 méteren száll harcba. A világszínvonalú hazai dobószakággal szemben síkfutásban nem lehet könnyű dolga magyar versenyzőnek. De a zalaegerszegi atléta már tavaly a kontinens élvonalába tartozott: az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon egy század hátránnyal szorult a második helyre 200 méteren. Márpedig hét indulási joga van a földrésznek, így újabb második hely a kínai metropoliszba repítené Ferenczit. – A tavalyi ezüstérem jó alapot adhat, bár messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni abból az eredményből, mert többen nem szerepeltek Hollandiában – reagált honlapunk megkeresésére az indulás előtt a fiatal síkfutó. – Az a mezőny sem volt gyenge, de a mostani mindenképpen erősebb lesz, hiszen mindenki ott akar lenni Kínában. Nemrég gondolkoztam rajta, hogy már elérhető az indulók listája, megnézzem-e? De aztán arra jutottam, nem érdemes, úgyis a helyszínen dől el minden. Magamra akarok koncentrálni. A hazai viszonylatban jó körülmények között, télen is fedett pályán (még ha csak 120 méteres is) készülő zalaegerszegi fiatal a kvótaszerzés reményében utazott Bakuba. A célkitűzést úgy sem fogalmazták át, hogy sérülés miatt hosszabb kihagyásra kényszerült. Már Lengyák is jelezte, korán rendezik a versenyt, szó szerint és átvitt értelemben is nehéz ilyenkor csúcsformát futni. Ferenczi is úgy érzi, kellett volna még egy hónap. bakuban_lengyak_gyorgy– Az ifjúsági olimpia miatt mindent hamarabb kezdtünk. Már novemberben alapoztunk, és én pont ebben a munkában, december-januárban sérültem meg. Sokat kellett kihagynom, de utána kétszer annyit edzettem, talán sikerült behozni a lemaradást. A biztos választ pár napon belül az eredményjelző adja meg. Megérkeztek Szerdán kora reggel, Isztambulon keresztül utazott a küldöttség Bakuba. Lengyák György csapatvezető beszámolója szerint az út annak ellenére sem volt különösebben fárasztó, hogy a török városban három órát kellett várakozniuk. A reptérről könnyen jutottak ki, ám a szigorú ellenőrzés miatt annál nehezebben értek be a már a jövő évi első európai játékokra épülő-épült faluba. A szállás viszont remek, négyszobás apartmanok, amiben talán még nem is laktak – a kilátás önmagáért beszél.