UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-06-03 12:12

Itt a helyem!

Nem elég, hogy golfozó, még lány is... Rózsa Csilla, magyar sport egyik „fehér hollója” bekerült a MOL Tehetségtámogató programjába. Négy éve amerikai edzővel dolgozik, aki több, mint tréner. Tom Burnett jó barát és pszichológus is.

Jegesy András Rengeteg utazás, időeltolódások, jetlagek, kevés szabadidő – mégsem panaszkodik Rózsa Csilla, a 17 éves golfozó. A játék minden részét élvezi , de így is eleget kell tennie bizonyos kötelezettségeknek, hogy mást ne mondjunk, épp az interjú napján kellett osztályozó vizsgát tennie. – Miből vizsgáztál és hogy sikerült? – Ma csak testnevelés volt, nem túl nehéz. Kötélmászás, tornagyakorlatok, illetve én a röplabdát választottam a lehetőségek közül – itt alaptechnikai elemeket kellett bemutatni. Hétfőn franciából, kedden művészettörténetből, szerdán matekból, csütörtökön magyarból, pénteken pedig biológiából megyek, ami azért kicsit más lesz. – Mire érettségizel, már lesz rutinod a vizsgaszituációkban. Izgulsz? – Hát, nem várom. De az igaz, hogy már rutinos vizsgázó vagyok, azért nem gondolok olyan sokat az érettségire. Kérdezzétek meg akkor, hogy izgulok-e! – Addig még van időd, amit főleg golffal töltesz el. Egyáltalán, miért ezt a sportot választottad? – Azt hiszem, nyolc-kilenc éves lehettem amikor anyuék elvittek egy golfgálára, ahol ki lehetett próbálni. Pár ütés után mondták, hogy egész ügyes vagyok, innentől elkezdtem anyut nyaggatni, hogy márpedig én golfozni akarok. A közelben egyáltalán nem volt pálya, aztán tizenegy éves koromban megnyílt a budatétényi centrum, ott kezdtem el játszani. Az első hazai versenyem pár hónappal a kezdés után volt, majd rá egy évre karácsony előtt már külföldön is játszottam. – Hogyan készültök az edzéseken?
tomburnett
tomburnett
– Fodor Kriszta volt az első edzőm, vele többedmagammal edzettem, ami azért is volt jó, mert jó motiváció, másrészt tudtuk segíteni egymást. Négy éve, viszont, amióta Tom Burnettel készülök, három hónapot töltök minden télen az Egyesült Államokban. Ilyenkor reggeltől estig a pályán vagyunk, illetve heti három kondiedzést végzünk. Amikor pedig itthon vagyok, egyedül készülök, telefonon, skype-on beszéljük meg a tapasztalatokat. Azt tudni kell, hogy a golf kilencven százalékban fejben dől el, de megköveteli a jó kondíciót is. Azt szokták mondani, hogy a világranglistán első száz játékos között nincs technikai különbség, pusztán a hibák száma eltérő. Tommal éppen erre gyakorlunk sokat, például százharminc méterről a meghatározott helyre kell beütnöm a labdát, tízből tízszer! Ez jó felkészítés a feszült pillanatokra, amikor nem lehet hibázni. – Ez komoly mentális felkészülést igényel. Jársz sportpszichológushoz is? – Nem, mert Tom nemcsak az edzőm, hanem a mentorom is. Rendkívül fontosnak tartja, hogy megismerje a játékosát, nemcsak az számít neki, hogyan játszom, hanem az is, hogy érzem magam. Ha boldog vagyok, akkor jól megy a játék, ellenben ha rossz a kedvem, nem tudom kihozni a maximumot magamból. Épp ezért ha látja rajtam, hogy valami nincs rendben, mindent elkövet, hogy jobban érezzem magam. – Rengeteg utazás, ingázás az óceán két partja között. Milyen hatással van ez a partnerkapcsolataidra?
rozsacsilla_spanok
rozsacsilla_spanok
– Tizenhárom éves korom óta magántanuló vagyok, de tartom a kapcsolatot néhány osztálytársammal, igaz velük is skype-on, illetve a közösségi hálón tudok leginkább beszélni. A golfban is rengeteg barátom, ismerősöm van. A sok utazás közben megismerhetek új arcokat, világot látok, barátságokat kötök, ezt nagyon élvezem. A családom  mindenben támogat, a testvéreim mindig nagyon várják a különböző csokoládékat, amiket hozok nekik, sőt a nagybátyám is elkezdett játszani. Szóval, inkább én hatottam rájuk. – Idén már indultál profi versenyen is, és a golfban jól lehet keresni. Motivál ez téged? – Szeretnék profi lenni, de nem a pénz miatt. Az persze kellemes „mellékhatása” a sportágnak, de amikor idén ebben a közegben játszottam, inkább a környezet, az ellenfelek és a magas színvonal motivált. Ráadásul azt tapasztaltam, hogy abszolút itt a helyem. Év végén megpróbálom kvalifikálni magam az LPGA amerikai versenysorozatba, illetve a Ladies European Tour-ra. Ehhez teljesíteni kell a háromversenyes selejtezősorozatot, két versenyen az első húszban, a harmadikon, amin többen indulnak, pedig az első harmincban kell végezni. Szeretném addig csinálni, amíg lehet, minden pillanatát élvezem.