UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-06-22 12:33

Tehetségtelenből esélyes

Évekkel ezelőtt fantáziát sem láttak benne, most viszont vezeti 200 méter pillangóúszásban a magyar rangsort és a korosztályos világranglistát is. Kenderesi Tamás ifjúsági Európa-bajnokságra és olimpiára készül, honlapunknak pedig arról is beszélt, hogy reagált a doppingvádra.

reb „Ez a Kenderesi gyerek még nagyot fog bukni! Aki tisztában van vele, mit jelent 100 vagy 200 pillét úszni, az tudja, nem lehet másfél hónap alatt tisztán ennyit javulni. Ne legyen igazam, de kokszos szaga van…” – nem állítjuk, hogy ehhez hasonló hozzászólások árasztották el az úszófórumokat, de a gratuláció mellett az ismert „pozitív” magyar mentalitás ilyen formában is megnyilvánult Kenderesi Tamás ifjúsági országos bajnokságon nyújtott teljesítménye után. Bizonyos szempontból indokolt felkapni a fejeket: a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. 17 éves fiatalja egy hete az idei legjobb hazai 200 pillangót úszta Kecskeméten: 1:56,59-et. A világranglistán is tizenegyedik vele, a korosztályoson első.
kenderesi_tamas02_europress_afp
kenderesi_tamas02_europress_afp
Mivel az idehaza nem éppen lyukas számban bizonyos Cseh László és Biczó Bence szokott brillírozni, minimum megsüvegelendő a teljesítmény. Már akinek, ugye. Az említett fórumon egyébként Kenderesi kulturáltan válaszolt a károgóknak, és köszönte meg a biztatást, de elárulta, azért néhány sor megfogalmazásánál hosszabb ideig foglalkozott a visszajelzésekkel. – Miután olvastam, egész éjjel fájt a fejem – gondol vissza a fiatal úszó. – Tudom persze, hogy nem szabad törődni ilyesmivel, de azért felülemelkedni sem egyszerű rajta. Engem is megleptek az időeredmények, ám többször is voltam doppingvizsgálatom, mindig negatív lett. Az elmúlt két évben mindig második helyen végeztem az országos bajnokságon, viszont ezúttal a felkészülés kezdete előtt elhatároztam, idén ez nem fordulhat elő. Nyerni akartam. Sokkal keményebben edzettem, önszorgalomból futottam nyáron. Edzője, Tari Imre hozzáteszi: tavaly még kicsit lazábban vette a munkát, „serdült”, de aztán saját kárán megtanulta, mindent bele kell adni. A tréner egyébként is azt mondja, ő olyan, hogy még C-vitamint se szedet a gyerekekkel, inkább egyenek gyümölcsöt. Mindenesetre a 18. születésnapját decemberben ünneplő fiatal eddig halad az idén nyárra megálmodott úton. Azaz, csak részben. A korosztályos és felnőtt Európa-bajnoki részvételt célozta meg, ám a felnőttek berlini viadala helyett az augusztus 16-án kezdődő nandzsingi ifjúsági olimpián száll vízbe. Mit mondjunk, nem keseredett el a cserétől. Célja, hogy 200 pillangón övé legyen az Eb-arany, az ifjúsági olimpián pedig szívesen lépne Biczó Bence örökébe, aki négy évvel ezelőtt, Szingapúrban nyert. Mivel edzője és szerinte is akár egy másodperccel is tud jobbat, ez egyáltalán nem lehetetlen. Csak összehasonlításul: Biczó akkor 1:55,82-vel győzött. Amikor felvetem Tamásnak, hogy a július 9-én kezdődő hollandiai kontinensviadal jó hangolás lehet a játékokra, kedvesen, de határozottan rögzíti: – Ugyanolyan komolysággal állok rajthoz az Európa-bajnokságon, mint Nandzsingban. Győzni akarok, bár az igaz, ha ez sikerül, nyugodtabban utazhatok Kínába. Bizonyítani szeretnék mindenkinek, hogy tényleg érdemes vagyok a bizalomra. Ráadásul jövőre már felnőtt leszek, jó volna minél szebb belépővel korosztályt váltani. Ahhoz képest, hogy ő a legtöbb nagyreményű fiatal úszóval ellentétben nem járt külföldi edzőtáborban idén, vagy hogy négy-öt éve tehetségtelen gyerekként került Tari Imréhez, szép célok ezek. – Azért küldték hozzám, mert nem láttak benne fantáziát. Nem ő az első ilyen úszóm. Nem szabad türelmetlennek lenni. Sokan leírják a sportolót, ha két versenyen nem hozza az eredményt. Pedig csak fel kell építeni a fiatalokat. Kenderesi Tamás az élő példa.