UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-07-17 13:47

Szárnyakat kapott

A felkészülés alatt voltak kétségei Gyurátz Rékának, ám immár azt érzi: jó formában van, így a dobogó, sőt az aranyérem a cél az eugene-i atlétika junior-világbajnokságon. Az i-re a pontot felnőtt Európa-bajnoki szintet érő kalapácsdobással tenné fel.

reb Honlapunk még februárban cikkezett arról, hogy a szombathelyi Dobó SE kiválósága, a 18 éves Gyurátz Réka a téli dobó országos bajnokságon több mint másfél méterrel javította meg Orbán Éva 2003 óta fennálló korosztályos csúcsát. Interjúnkban a tavaly ifjúsági világbajnok, junior Eb-ezüstérmes atléta mértéktartóan arról beszélt, nem most kell csúcsformában lenni, hanem a nyári világversenyek idején.
gyuratz_reka_masz03
gyuratz_reka_masz03
Az akkori 67,32 métert versenykörülmények között azóta nem is sikerült túlszárnyalnia, ami sok fejtörést okozott a MOL Új Európa Alapítvány támogatottjának. – Folyamatosan öt méterrel kisebbeket dobtam, és már az is megkérdőjeleződött bennem, jó úton haladunk-e – osztja meg kétségeit kérdésünkre. – Persze, így utólag belátom, a terhelés miatt nem is teljesíthettem volna jobban, de lesújtó volt, hogy mindent megcsináltam edzésen, mégsem száll messzebbre a szer. Viszont az elmúlt két hétben, ahogy könnyebb lett a munka, gyorsultam, jobb a technikám, és tréningen már dobtam új egyéni csúcsot is. Így aztán érezhetően jobb kedvvel, magabiztosabban készül a szezon legfőbb megmérettetésére, az egyesült államokbeli Eugene-ban július 22-én kezdődő junior-világbajnokságra. Egy éve, eggyel „lejjebb”, az ifjúságiak között győzött a donyecki vb-n, és úgy érzi, ez, valamint a többi világverseny tapasztalata rengeteget segíthet neki. Itthon, pláne, ha Szombathelyen rendezik, pörgősek a viadalok, a vb-ken ugyanakkor lassabban történik minden. Viszont – ahogy fogalmaz – már tudja a verseny pontjait, a ritmust, miként viselkedjen a call-roomban (ahonnan a versenyzőket szólítják - A szerk.), hogyan reagáljon arra, mikor vontatottan halad a selejtező vagy a döntő.
gyuratz_reka_athletism
gyuratz_reka_athletism
Egy éve klubtársával, Völgyi Helgával kéz a kézben jutott a finálékba, ám ezúttal a veszprémi (a nandzsingi ifjúsági olimpián is induló) Bácskay Zsófia harcolta ki a szereplést. A korrekt rivális viszony mellett is sokat segíthet, amikor van honfitárs a mezőnyben, a fináléban, hiszen a dobókör mellett már nincsen edző, ekkor pedig jól jöhet néhány szó a másiktól. Gyurátz úgy látja, az egy évvel ezelőttihez képest sűrűbb lett a mezőny, ennek ellenére dobogóra szeretne állni kalapácsvetésben, a nagy álom pedig az arany. Az első két nap jó szereplése pedig lendületet adhatna a diszkoszvetéshez is. – A diszkosz nagyon attól függ, hogyan sikerül előtte a kalapács. Ha jól, akkor feldobott leszek, és kihozhatom magamból a maximumot, ami kell is, mert az előzetes esélylatolgatások szerint szinte métereket kellene javulnom a fináléhoz. Viszont – és ne legyen így – amennyiben nem jön ki a lépés, hajlamos lehetek elmerülni a bánatban. Szóval, már csak ezért is nagyot kell dobnom kalapáccsal. Ha a felsoroltak nem jelentenének elég motivációt, hozzátesszük: Gyurátz felnőtt Európa-bajnoki szerepléssel tenné teljessé idei évét. Csakhogy a zürichi kontinensviadalhoz legalább 68 méterre kellene repítenie a szert. Nem lehetetlen két és fél métert javulni, de ennek az Egyesült Államokban kellene megtörténnie: augusztus 1-3-án rendezik idehaza az ob-t, utána zárul is a nevezés. Csakhogy a tengerentúlról visszatérve kilenc órás átállást kellene kipihennie két nap alatt, holott a közvélekedés szerint ehhez ennyi nap kell, ahány óra a különbség a két helyszín között. Ez már a junior vb-szereplést sem teszi egyszerűvé, mert csak 19-én repülnek Budapestről. Ám a gépmadár legfeljebb az óceán felett viheti át, dobogóra felszabadultsága repítheti.