UtánpótlásSport
2024. május 14.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-07-21 14:59

Nagy dobásra készülnek

Egy dobogós helyezés és több döntős szereplés reményében indult útnak a múlt héten a magyar válogatott a kedden kezdődő junior atlétikai világbajnokságra.

reb Ha öt nappal a rajt előtt utazik el a csapat a világbajnokságra, és mégsem biztosan elég az idő az átállásra, borítékolható, hogy nem európai helyszín ad otthont a viadalnak. Az idei atlétikai junior-világbajnokságra egészen messze, az időzónákban kilenc órával „előttünk járó" Eugene-ba kellett felkerekednie a kvalifikációt kivívó húsz atlétának és kísérőiknek. (A szám jelentősnek mondható, pláne, ha a távolsággal járó költségeket vesszük figyelembe). A válogatott már csütörtökön elindult, hogy a Düsseldorf-Chicago-Portland vonalon, további 110 mérföld buszút után megérkezzenek az egyetemi campusra.
eugene_csapat_lengyak
eugene_csapat_lengyak
– Mintha nem is az Egyesült Államokhoz tartozna a hely, annyira tiszta a levegő – lelkendezett még az indulás előtt Lengyák György szakmai csapatvezető. Nemcsak a tágabb környezet, a szűkebb miliő is ideális az versenyzőknek. Az edzőpályák és a stadion rakortánja is kitűnő, ráadásul a környéken rengeteg a bemelegítésre alkalmas zöld terület. Az egyetlen hiányosság, hogy a kalapácsvetést nem az arénában rendezik. Pedig éppen ebben a számban van a legtöbb esélye a magyaroknak a jó szereplésre. Lengyák szokásos mértéktartásával nem beszél konkrét elvárásokról, ám látható: a két évvel ezelőtt junior vb második Pásztor Bence ezúttal is favoritként áll a dobókörbe, akárcsak a nála fiatalabb EYOF-győztes Halász Bence. A lányok is élhetnek a sansszal: a tavaly ifjúsági vb-első Gyurátz Réka egyre jobb formában érzi magát. Nem szeretne a vert mezőnyben végezni a tavalyi EYOF-on szintén aranyérmes Bácskay Zsófia sem, bár neki elsősorban a nandzsingi ifjúsági olimpiai lehet a célkeresztben. Hozzá hasonlóan a duplázás kellemes terhe hárul Halászra, valamint Luterán Petrára és Bajnok Eszterre. A négy fiatal a eugene-i világbajnokság után július végén ér haza, majd augusztus tizedikén már repül a második ifjúsági olimpia távoli helyszínére. Így aztán rövid idő alatt előbb kilenc, majd a „másik irányba” tíz óra átállást kell leküzdeniük. Társuknak, Répási Petrának talán nem is az időeltolódás jelentette a legnagyobb kihívást a vb előtt, hanem az: bárányhimlős lett. A Lengyák által „a döntő felé kacsingató” kategóriába sorolt gátas azonban megszokott vagányságával szemléli a történteket. – Nem jött jókor a bárányhimlő, de nem érintette vészesen a felkészülést. Sőt gyenge voltam, nem véletlenül kaptam el, talán még jót is tett a pihenő. Itthon is tudtam edzeni, kint ugyancsak, már nem is érezhető a kihagyás. Magyar idő szerint kedden kora este kezdődnek a versenyszámok. A menetrendet itt találja. Junior atlétika-világbajnokság, július 22-27, Eugene (Oregon, Egyesült Államok).  Magyar küldöttség, fiúk: Móricz Bálint (200, 400 m), Kiss Gergő (800 m), Szögi István (5000, 10000 m), Szűcs Valdó (110 m gát), Pásztor Bence (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás), Vecsernyán Bence (10000 m gyaloglás), Bagdány Tomasz (10000 m gyaloglás). Leányok: Guba Liliána (200 m), Répási Petra (100 m gát), Kozák Luca (100 m gát), Luterán Petra (magasugrás), Bajnok Eszter (hármasugrás), Gyurátz Réka (kalapács- és diszkoszvetés), Bácskay Zsófia (kalapács- és diszkoszvetés), Szilágyi Réka (gerelyhajítás), Moravcsik Angéla (gerelyhajítás), Récsei Rita (10000 m gyaloglás). Csapatvezető: Gyulai Márton. Szakmai csapatvezető: Lengyák György.