UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2014-07-22 08:36

Világszínvonalú magyar termék

A sportág nagyszerű népszerűsítésének is tartja a remek magyar sikerekkel, tíz arany-, három ezüst- és két bronzéremmel záruló szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságot Hüttner Csaba utánpótlás szövetségi vezetőedző.

reb – Sikerült teljesíteni világbajnokság előtt előre vetített célt: megismételni, túlszárnyalni a pazar wellandi eredményeket. – Ennek nagyon örülünk. Főként azért, mert huszonhárom ország képviselője szerzett érmet, tizenkettő nemzet versenyzője pedig a dobogó tetejére is felállhatott. Minden kontinensről érkeztek győztesek, azaz már régen nem olyan Európa-központú a sportág, ahogyan azt sokan gondolják. Hetvennégy ország részvétele garantálta, hogy sűrű legyen a mezőny, így pláne jó látni, hogy minden szakágban szereztünk aranyat. A két korosztály, az ifjúságiak és az U23-asok nagyjából hasonlóan teljesítettek. Ez igaz az olimpiai pontok tekintetében is.
karasz_anna_szalmas_peter01
karasz_anna_szalmas_peter01
– Sikerült is fölényesen a legjobbnak lenni. – Ha együtt nézem a két korosztályt, biztosan ez volt a valaha volt legerősebb magyar csapat. Az ifjúságiak között volt már erősebb válogatott, de így együtt nem. Ám az érmeknél sokkal fontosabb, hogy a fiatalok hamarosan a felnőttválogatott legjobbjai lehetnek. – A hétvége sztárja címre többen is eséllyel pályáznak. Ön kit, kiket emelne ki? – Kárász Annával kezdeném, aki a múlt héten betegeskedett, antibiotikumos kezelést kapott, és még a hét végén sem volt teljesen jól. Hihetetlen, hogy ennek ellenére képes volt megnyerni két egyéni számát. Nagyon profi és nagy versenyző. De természetesen az összes aranyérmest dicsérhetem. Dudás Miklós és Dombvári Bence alapvetően a moszkvai vébére készül, mégis meg tudta mutatni magát itt is. A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin páros úgy védte meg elsőségét, hogy Hufi közben Kökény Rolanddal Moszkvára edz. Hajdu Jonatánnak minden adottsága, tehetsége megvan ahhoz, hogy nagy versenyző legyen, két arany- és egy ezüstérme bizonyítja ezt. Neki át kell értékelnie néhány dolgot: maximális elszántsággal kell beülni a hajóba. Most már a másik oldaláról, a munka felől kell megfognia a sportágat. Nádas Bence felkészüléséről mindenki példát vehet, a Birkás Balázs, Balaska Márk páros rövid távon nyert nagy fölénnyel. Kiemelném még a leány kajakosok páros-és négyes érmeit: a valamivel gyengébb felépítésű ifjúságiak és U23-asok is felvették a versenyt a többi ország akcelerált fejlődésű versenyzőivel.
huttner_csaba_mkksz02
huttner_csaba_mkksz02
– Ilyen eredménysor után talán furcsa kérdés, de: maradt önben hiányérzet? – Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. Nagyon sajnálom a Dudás Miklós, Tótka Sándor kajakpárost, mert vezető helyen billent meg. A kettős erejét mutatja, hogy még így is a negyedik helyre ért be, de e duótól többet reméltünk. Úgy érzem, az ifjúsági kajakosok párosban és négyesben is alulteljesítettek. Dobogóra vártam az egységeket, de nem sikerült felállni a pódiumra, szerintem bennük is maradt hiányérzet. Ha valaki hozza, amit tud, és nyolcadik, az nem baj, szép teljesítmény. Ám nekik ez most nem jött össze. Még elemeznünk kell, miért. – Milyen hatással lehet a fiatalok pályafutására a hazai világbajnoki szereplés? – Olyan közönség, mint Szegeden, a világon sehol sincsen. Előttük versenyezni, pláne jól teljesíteni, nagy lökést adhat a munkához. Az ifjak látják, mit kell tenni, hogy a felnőttek közé érjenek, és megszokhatják a nyomást is, mert azért felnőtt-világbajnokságon ennél még sokkal többen szurkolnak. – Feltételezem, a sportág népszerűsítését is jól szolgálta a világbajnokság. – Szerintem nagyon sokat használt a kajak-kenunak. Nyilvánvalóvá vált, nézhető ez a sportág, csak közvetíthetővé kell tenni. Jó volna, ha máshol is így működne, és nem az volna, hogy azt sem tudják, mit kellene nézniük. A Sport Tv-n keresztül az egész ország, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világon bárki láthatta, sokrétű, izgalmas sportág a kajak-kenu. Szombati összefoglalónkat ITT, a vasárnapit ITT olvashatja, míg a teljes eredménysort az Eredmények/Nemzetközi menüpontban találja.