UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-08-08 14:50

Bronz Németországból

Sántha Blanka remekül szerepelt a geisingeni junior görkorcsolya Európa-bajnokságon: bronzérmet és értékes helyezéseket szerzett. Gardi Dominikát durva szabálytalansággal ütötték el a jó szerepléstől.

UP-info Csak hogy a népszerűséget éreztessük: húsz ország nagyjából négyszáz indulója kvalifikálta magát az idei németországi junior Európa-bajnokságra. Három napig a pályán, négy napon pedig az utcán zajlottak a versenyek, amelyeket a maraton zárt. A magyar válogatott gerincét a Tornádó Team fiataljai alkották: Sántha Blanka, Gardi Dominika, Kopilovic Eleonóra, Török Réka és az egy korosztállyal fiatalabb Szögi Tamás . Hozzájuk csatlakozott a szombathelyi Lángoló Kerekek egyesületből Sebők Dominika.
santha_blanka
santha_blanka
Az Európa Kupa-sorozatban egész évben kiemelkedően teljesítő lányok ez alkalommal is remekül szerepeltek a kontinens görkorcsolyás nagyhatalmai között. A pályaversenyeken öt egyéni távon és a váltóban mérték össze tudásukat a versenyzők. Gardi remek ötödik hellyel nyitott  az 5000 méter pontversenyben, másnap pedig hatodik lett 10000 méter eliminációban és hetedik 500 m-en. A harmadik napon következett az 1000 méter: a középdöntőbe Kopilovic Eleonóra, Sántha Blanka és Gardi Dominika is eljutott, remek egyéni csúcsokkal pedig Sántha és Gardi a nyolc fős fináléban is biztosította helyét. Egy éve Sántha már hatodikként zárt ugyanebben a számban, ezúttal pedig sikerült dobogóra lépnie. Mindkét lány nagyszerű helyezkedéssel és remek erőbeosztással vágott neki a távnak, fokozatosan korcsolyázott egyre feljebb, az élre. Az utolsó kanyarban azonban a francia vetélytárs durván lerántotta a mellette elhaladó Dominikát, így csak Blanka bizonyíthatta, hogy helye van a dobogón. A szabálytalanság után a vétlen magyar már-már ijedtségre okot adóan maradt sokáig a földön, de megúszta komolyabb baj nélkül. A társaságot megviselte az elvesztett jó helyezés, és visszatükröződött a váltó negyedik helyében is. A pályaversenyeket a 300 méteres futam zárta, amelyen Sebők Dominika remek idővel a 19. helyen végzett. gorkorcsolya01Az utcai versenyek négy távon zajlottak. A 200 méteres viadalon Gardi Dominika és a junior „A”-s Török Réka is a nyolcadik helyen ért célba, ami jó felvezetés volt a következő távokra. Gardi a folytatásban mind az 500 méteren, mind pedig a 15.000 eliminációban a értékes hetedik helyet szerzett, míg Török Réka a világnagyságokat felvonultató mezőnyben 15. tudott lenni a 20.000 méter eliminációban. Sántha Blanka 500 méteren az értékes 11., Sebők Dominika pedig a 14. helyen végzett. Az utolsó napon a nehéz és taktikus 10.000 méter pontversenyen Sántha ismét okos erőbeosztással „fogyasztotta” a mezőnyt az élbolyban. A 28 versenyzőből a végére mindössze 8-an maradtak versenyben, mert a boly mindenkit lekörözött a 400 méteres pályán. Blanka nagyon jó erőbeosztással, három pontot gyűjtve a nagyszerű hatodik helyen végzett, bizonyítva ezzel, hogy óriási formában érkezett a kontinens viadalra. Az utcai versenyben a negyedik hely jutott a leányváltónak. Török Réka kedvenc számában a maratonon húsz körön keresztül száguldott az élbolyban a nehéz, eső áztatta pályán. Ekkor az élen hatalmasat esett, az is kérdés volt, hogy tudja-e folytatni a versenyt. A sportemberi tartását jelzi, hogy végigcsinálta a hátralévő tíz kört, és a huszadik helyen érkezett célba.