UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-08-22 19:41

Pillangóaranyak

Aranybetűkkel kerül a magyar úszás történelemkönyvébe augusztus 22. A nandzsingi ifjúsági olimpián két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett a magyar küldöttség Szilágyi Liliána, Kenderesi Tamás, Sztankovics Anna és Grátz Benjámin révén.

MOB/reb Micsoda kishitűség volt arról beszélni a nandzsingi ifjúsági olimpia előtt, hogy nehéz megismételni a négy évvel ezelőtti első, szingapúri játékok úszóeredményeit! Noha a Kapás Boglárka fémjelezte küldöttség a 4 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel magasra tette a lécet, „utódaik” emelték a tétet Kínában.
szilagyi_liliana02_szalmas_peterjpg
szilagyi_liliana02_szalmas_peterjpg
Az zárónapi aranyesőt a „Pillangókisasszony”, Szilágyi Liliána indította 100 méter pillangón. A Kőbánya SC fiatalja jól kezdett, de igazán a második ötvenen lépett meg a mezőnytől. A kínai vetélytárs követni tudta, megakadályozni viszont már nem, hogy megszerezze második aranyérmét Nandzsingban. Liliána 57,67-es ideje fantasztikus új egyéni csúcs, egyben új magyar rekord. Az immár kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok a beérkezés után elmondta, a fizikai és a szellemi fáradtság miatt is ezt az aranyat volt nehezebb megszerezni, a győzelmet pedig edzőjének, Turi Györgynek, családjának és barátainak ajánlja. Nem pihenhettek a tenyerek, ugyanis következett a 200 m mell fináléja. Sztankovics Anna egy éve mandulaműtét és kihagyás miatt el sem vállalta ezt a számot a dubaji junior-világbajnokságon, most azonban a legjobb idővel az egyik esélyesnek számított. Jól is tartotta az ukrán Maljavina tempóját, s benne látszott, az aranyéremért csatáznak az utolsó hosszon. Csakhogy az ukrán meglépett, és a dél-koreai rivális is előzött, ám a dobogón Anna mosolya nyugtázta: örömteli a bronzérem, különösen az új egyéni csúcs (2:27,66) birtokában. Az ötből öt számában döntőbe jutó Sebestyén Dalma ezúttal sem állhatott pódiumra, ötödikként zárt (2:29,80). S ha azt hittük, ezzel fiataljaink ellőtték puskaporukat, óriásit tévedtünk. A 200 méter pillangó immár épp olyan magyar specialistásnak számít, mint a vegyes úszás. A legjobb nyolc között két magyart üdvözölhettünk: a kínai metropoliszban 200 vegyesen első Grátz Benjámint és a dordrechti ifjúsági Eb-n a számot megnyerő Kenderesi Tamást.
gratz_kenderesi_szalmas_peter
gratz_kenderesi_szalmas_peter
Bár a svájci Nils Liess kezdett jól, már a második forduló után a Pécsi Nonprofit versenyzője vezetett.  A ötven után már majdnem fél testhossz előnnyel bukkant fel Kenderesi a vízből, és amit az utolsó hosszon művelt… Egyszerűen elszáguldott a mezőnytől, és zavartalanul haladt a hőn áhított aranyérem felé. Tamástól tudjuk, nagyon motiválta, hogy jobbat ússzon, mint a Szingapúrban győztes Biczó Bence, de talán nem lesz szomorú, hogy 13 századdal elmaradt tőle: az 1:55,95-ös idő győzelmet ért. Ráadásul, az amúgy is emelkedett hangulatot fokozta, hogy a második helyen a százhalombattai Grátz végzett (1:57,71). – Az arany volt a lényeg, de már régóta szemezek azzal a csúccsal, és be akartam írni magam a történelembe. Most nem sikerült, de van még rá fél évem. Két tizedre vagyok tőle, úgyhogy remélem, sikerül – nyilatkozta Kenderesi a finálé után. A sorminta alapján akár a dobogóra vizionálhattuk volna Novoszáth Melindát is 400 m gyorson, ám telhetetlenség lett volna érmet várni a mezőnynél jóval fiatalabb, a 16. születésnapját csak novemberben ünneplő úszótól. Bár egyáltalán nem tempózott messze az előtte haladóktól, úgy egyéni csúcsot jelentő 4:12,09-cel negyedikként érintette meg a falat. A szegedi tehetség elsősorban a felkészülésben elkövetett hibáknak tudja be, hogy nem sikerült elérni a dobogót, de úgy érzi, néhány nap múlva örülni is tud a negyedik helynek. Mivel váltót nem állítottunk ki, az utolsó magyar érdekeltségű szám az 50 m mell volt. Horváth Dávidnak sokkal inkább a 200 m a valódi terepe, ennek ellenére a legrövidebb távon is fináléba küzdötte magát, s végül 28,67-tel az ötödik helyen zárt. Már hétfőn a magyar úszósikereket dicsérete a Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapja, s ugyanezt teheti a zárónap után is. A nyolcfős küldöttség összesítésben négy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta az ifjúsági játékokat. Az úszókkal készített videóinterjúkat a MOB honlapján tekintheti meg.