UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-09-06 19:28

Madrid után Róma

Nincs megállás. Az U18-as vb-bronzérem után leányválogatottunk új célja az U19-es Eb-arany. A világbajnoki csapatból kilencen újra a siker kovácsai lehetnek.

Pusztai Viola U18-as leányválogatottunk épp csak hazaérkezett Madridból, pár nap múlva közülük kilencen már a Rómába tartó gépre várakoztak Ferihegyen. Érem (még) nem lógott a nyakukban, de azzal a céllal utaztak az olaszországi U19-es Európa-bajnokságra, hogy a vb-hez hasonlóan, onnan is hozzanak haza. Azt persze nem bánnák, ha a bronznál fényesebb medállal fényképeznék le őket a reptéren egy hét múlva. Győzni akarnak az Eb-n. –  A világbajnoki harmadik hely igazán nagy siker, amelyet az elmúlt évek legerősebb  utánpótlás-leányversenyén értünk el. Az Egyesült Államok és Kanada kiemelkedett a mezőnyből, de ha a harmadik és a tizedik hely között végzett csapatok újrajátszanák a tornát, akkor biztosan más sorrend alakulna ki – mondta honlapunknak Petrovics Mátyás.
Az U19-es leányválogatott a reptéren Forrás: waterpolo.hu
Az U19-es leányválogatott a reptéren Forrás: waterpolo.hu
A szövetségi edző szerint az Európa-bajnokság sem lesz könnyebb, legalább hat egyforma csapat van a mezőnyben, és bármelyik elérheti az első helyet. A nagy esélyesnek Görögországot tartják, de a spanyolok, az olaszok, az oroszok, a hollandok és természetesen a magyarok is nyerhetnek.  A szakmai stáb elsődleges feladata most az, hogy a világbajnokságon is részt vett kilenc játékost felfrissítsék, motiválttá tegyék, és kiegészülve a négy új emberrel csapatként hozzák a legjobbjukat. A góllövésben többen is jeleskedtek Madridban, Kuna Szonja, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya vagyLeimeter Dóra az Eb-n is kulcsembere lesz a válogatottnak. De nem szabad elfelejteni, hogy mindennek a jó védekezés és a kapusteljesítmény az alapja. Gábor Kincső a vb-n is jól védett, Doroszlai Vandával kell megoldaniuk az előttük álló feladatokat. – A világbajnokságon előfordult, hogy a kolléganőmmel, Győri Eszterrel hajnalig elemeztük az ellenfeleket. A lányok kérték, hogy az Eb-n is folytassuk ezt a munkát, mert a téthelyzetekben sokat segített – idézte fel Petrovics Mátyás. A világbajnokságon úgy lett bronzérmes a válogatott, hogy a játékosok szinte végig betegséggel küzdöttek. De nem keseredtek el, és a medencében mindent megtettek a győzelemért. Ez az Eb-n sem mehet másképp, különösen, mert az első meccsen Hollandia lesz az ellenfél. Mivel Izrael a papírforma szerint egyik csapatnak sem okozhat gondot, így ezen dől el a csoportelsőség is, amely egy nap pihenőt és negyeddöntőt ér. Az Európa-bajnokság dupla téttel bír: a jó szereplés, az éremszerzés mellett, a jövő évi U20-as világbajnokságra is el akar jutni. Ahhoz pedig az első hatban kell végezni. De – mint tudjuk – a magyar vízilabdában a minimális cél nem lehet más, mint a négybe kerülés. Leány U19-es Európa-bajnokság, szeptember 7-14. Olaszország, Róma. Csoportbeosztás A csoport: Hollandia, Magyarország, Izrael B csoport: Görögország, Szlovákia, Nagy-Britannia, Portugália C csoport: Olaszország, Ukrajna, Svájc D csoport: Spanyolország, Oroszország, Törökország, Szerbia A magyar válogatott mérkőzései Szeptember 8., hétfő 18.30: Hollandia-Magyarország Szeptember 9., kedd 17.00: Magyarország-Izrael A válogatott keret tagjai Doroszlai Vanda (BVSC), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Illés Henrietta (BVSC), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Sikter Diána (UVSE), Horváth Brigitta (Duaújváros), Tamás Viktória (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Kuna Szonja (UVSE), Azumah Franciska (UVSE), Farkas Tamara (Szentes), Máté Zsuzsanna (BVSC), Gábor Kincső (UVSE)