UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-09-27 20:04

Európai siker, árnyékban

A korosztályában fiatalabbként hódította el a rövid és a hosszú távú összetett Európa Kupát Gardi Dominika. A 16 éves szegedi kiválóságot nem zavarja, hogy kevesen ismerik a görkorcsolyát – az már inkább, ha lefitymálják.

reb Hányan kapták fel a fejüket arra a hírre, hogy a 16 éves Gardi Dominika a rövid mellé a hosszú távú összetett elsőségét is begyűjtötte a junior Európa Kupa-sorozatban? Amennyiben például úszásról lenne szó, már mindenki gratulált volna a sikerhez, csakhogy a szegedi Tornádó Team junior versenyzője görkorcsolyában nyerte meg a nyolc állomásból álló sorozatot.

Rövid táv a 300, 500 és 1000 méter, míg hosszú az 5000 és 10000. Előbbiből kettőt kell kiválasztani, a párosítások az EK-állomásokon eltérhettek egymástól. Az 5000 méterről érdemes tudni, hogy a szabály szerint körönként pontot kap az első három helyezett, amelyeket összeadnak, így elképzelhető, hogy a táv megtétele után nem is az diadalmaskodik, aki elsőként ér a célba. A 10000 m elimináció lényege, hogy az indulók számától függően két körönként az utolsó vagy utolsó kettő kiesik, így a legvégén már csak néhányan versenyeznek egymással.

Tette mindezt úgy, hogy 16 évesként az eggyel fiatalabbak közé tartozik a junior B korosztályban. Azaz, jövőre még nagyobb eséllyel indul a már idén is duplázó tehetség.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Pont amiatt, mert a többiek elvileg erősebbek, elsősorban az volt a cél, hogy az első három közé bekerüljek – vázolja fel a szezon előtti elképzeléseit a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Ehhez képest az utolsó, a slagelse-i forduló előtt eldőlt: a rövid már összejött. Ennek azért is örültem, mert hozzám a hosszabb távok állnak közelebb. A korábban elsősorban kézilabdacsapatáról ismert városban aztán a második „korona” is a fejére került: a hosszabb távokon is a legjobbnak bizonyult. Hazaérkezve a család, barátok és a közeli ismerősök persze gratuláltak, ám nem járta be a honi sajtót a siker híre. Gardi azt mondja, különösebben nem is zavarja, hogy kevéssé ismerik a sportágát. Az már sokkal inkább, hogy sokan a görkorcsolyáról hallva egyből afféle hobbisportágra asszociálnak, ami csak szórakozás. Holott kizárólag kőkemény munkával lehet eredményeket elérni. – Nagyjából egész évben két hét pihenőm van. Októberben kezdődik az alapozás, tavasztól őszig pedig a versenyszezon tartott. Naponta van edzésem, amit az iskolával is össze kell egyeztetni, így aztán más hobbim nincs is, mert úgysem jutna rá idő. Talán mondani sem kell, a versenyzés és a sportolás önköltséges. A görkorcsolyába kevés támogató érkezik, így mindent maguk fizetnek. Gardi például az egyik szponzor segítségével kapott idén új görkorcsolyát, az előzőt öt évig hordta... Bár nem mindig hátrány, ha hosszú ideig nem váltanak, „az új szett már nagyon kellett”. A teljes összeállítás (sín, cipő, kerekek) nagyjából 150 ezer forintba kerül, és akkor az utazási, szállás- és egyéb költségeket még nem is számoltuk. A szegedi kiválóság mindenképpen eltökélt. Az elmúlt években fejlődött idehaza a sportág, ám nem látja még, mikor lenne az olimpiai sportágakhoz hasonlóan elismert és támogatott. Ettől függetlenül hosszú ideig esze ágában sincs abbahagyni. Világ- és Európa-bajnokságot rendeznek, akárcsak az ötkarikás játékok programjában nem szereplő sportágak legnagyobb seregszemléjét, Világjátékokat. Gardi most éppen új kerekeken száguld a sikerek felé.

Külföldön a görkorcsolya kiegészítő sportága lehet, vagy éppen fordítva a gyorskorcsolya és annak rövid pályás változata is. Kitűnő példa a két műfaj összefonódására a holland Michel Mulder, aki a szárazföldi változatban világbajnok volt, majd idén a jégen, a téli olimpián, Szocsiban győzött 500 méteren.