UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-10-19 17:29

Oválpályán, egyenesen a Játékokig

Augusztus óta az olimpiai kerettel edz a mindössze 15 éves szegedi  Jászapáti Petra rövid pályás gyorskorcsolyázó. A lehetőségek és a keményebb munka miatt örül ennek, ugyanakkor a hangulat az otthon mellett szól. Edzője, Szabó Krisztián szerint 2018-ban helye lehet a téli játékokon.

reb Mivel Heidum Bernadett az Egyesült Államokban készül, Keszler Andrea betegséggel küszködött, Lajtos Szandra pedig bukott, talán sejthető volt, nem a papírforma szerint esélyesek közül valaki nyer az előző szezonból átcsúszott rövid pályás gyorskorcsolya országos bajnokságon. Így a szakemberek szerint egybehangzóan kiemelkedő tehetségnek tartott, mindössze 15 éves Jászapáti Petra hét végi, összetettbeli sikere nem is számított nagy meglepetésnek. Az eredmény az augusztus óta az olimpiai kerettel készülő Szegedi Korcsolyázó Egyesület fiataljától  kiváló belépő volt a felnőttek közé.
jaszapati_petra_thomas_sowa
jaszapati_petra_thomas_sowa
– Örülök az első helynek, de semmiképpen sem szeretnék elszállni magamtól – véleményezi teljesítményét a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Szerencsém volt, mert nem estem el, ráadásul a többiek talán kevésbé koncentráltak a versenyre. Mindenesetre nagyon jó érzés, hogy az edzők gratuláltak, és bíznak bennem. Szegedi trénere, Szabó Krisztián is helyén kezeli az eredményt, ugyanakkor megjegyzi: úgy tetszik, tanítványa egész évben képes lesz felvenni a versenyt a szocsi olimpián is szereplő korcsolyázókkal. Amikor februárban kérdeztük az akkor még utánpótlásversenyeken villogó fiatalt, megjegyezte: előbb-utóbb „hétszentség”, hogy Budapestre kell költöznie. A változást jól jelezte, hogy a beszélgetésünkkor is éppen vonattal robogott a főváros felé: Bácskai Sárával együtt immár az olimpiai kerettel dolgozik, ami sokkal több utazással jár (iskolája, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium szerencsére partner). Jászapáti  kétlaki életet él: már hét közben is sokszor utazik Budapestre, a központi edzésekre. A hétvégeken ez már megszokott menetrendnek számít, az azonban új, hogy a nagyobb viadalok előtt akár egész hetet is „fent” tölti. jaszapati_petra_facebook– Sokkal keményebb és gyorsabb edzéseket végzünk, mint Szegeden, nagyon meg kell dolgoznom azért, hogy képes legyek tartani a felnőttek tempóját. Érzem, hogy sokat fejlődhetek itt, de nehéz, hogy  nálam idősebbekkel készülök együtt, akikkel még nem találtam meg teljesen a közös témát vagy hangot. Otthon, a kortársaimmal ez sokkal egyszerűbb. Elmondása szerint a legnagyobb kihívás az, hogy sokat kell egyedül lennie: egyedül utazik Budapestre, egyedül megy az edzésekre, a tréning után legtöbbször egyedül van a szállásán. Ne feledjük, egy 15 éves fiatalnak micsoda változás lehet már az is, hogy a nyugalmas szegedi forgalom után felszáll egy tömött fővárosi járművre… Ahogy mondja, fel kell nőnie. Ugyanakkor pozitív a "bevételi" oldal: Budapesten található az egyetlen, egész évben üzemelő jégpálya, amit ráadásul szivacspalánk vesz körül, így sokkal biztonságosabban készülhet, keményebben gyakorol, olimpikonoktól leshet el kisebb-nagyobb technikai elemeket. Edzője szerint a fejlődéséhez folyamatosan 110 százalékot kell nyújtania. Több megméretésen vehet részt: a válogatottal pénteken indul meghívásos versenyre, Hollandiába, azt követően Olaszországban edzőtáborozik a válogatott kerettel. Az idei cél: jó szereplés a junior-világbajnokságon, ám a pesti közös munkát látva nem merészség már a távolabbi jövőt tervezni. Jászapáti egyelőre arra koncentrál, hogy minél jobban teljesítsen, edzője viszont határozottan „jósol”. – Amennyiben a válogatott eljut a 2018-as téli olimpiára, biztos vagyok benne, hogy Petrának helye lesz a váltóban. Az egyéni indulás más kérdés, az bonyolultabb, de elhivatottságát, tehetségét, továbbá a hazai mezőnyt látva arra számítunk, résztvevő lesz Pjongcsangban.