UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-11-06 15:04

Világcsúcs, Viktória

Saját, egy évvel ezelőtt felállított világcsúcsát javította meg Kereszturi Viktória, aki megvédte Európa-bajnoki címét San Marinóban, a gyermek csupasz-íj kategóriában. A tizenkét éves kislány a szövetségi Dream Team 2 program tagja, cél a tokiói olimpia.

reb Ötvenhárom egységet javítani valamilyen rekordon önmagában meghökkentő eredmény, pláne ha ezt téthelyzetben sikerül elérni. A Bakony Íjász Egyesület 12 éves versenyzőjének, Kereszturi Viktóriának saját maga volt az ellenfele a világcsúcsdöntésben, hiszen egy évvel ezelőtt, ugyancsak a teremíjász Európa-bajnokságon 770 pontot ért el (900 a maximum). A San Marinóban szombaton befejeződött kontinensviadalon magasan túlszárnyalta ezt az eredményt: 823 egységet lőtt, s ezzel megvédte Eb-elsőségét a 13 év alatti gyermek csupasz-íj kategóriában (CFBBR).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Az IFAA (Nemzetközi Terepíjász-szövetség) által rendezett viadalon ráadásul kétszer egynapos világ- és Európa-csúcsot lőtt: az első napon a lehetséges 300-ből előbb 291, a másodikon 293 pontot ért el. Az utolsón már nagyon fájtak az ujjai, de az összteljesítmény, a 823 egység így is megsüvegelendő. – Pedig nem volt egyszerű a felkészülés – avat be a részletekbe az edző-édesapa, Kereszturi Péter. – A kinti szezon végeztével teremben gyakoroltunk, amit a Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskolának köszönhetünk. Az igazgató tekintettel Viktória kitűnő tanulmányi eredményeire és a sportág iránti elkötelezettségére, lehetővé tette, hogy megfelelő biztonsági feltételek mellett az egyik folyosón gyakoroljunk. Ha pedig máshol nem, a szobában, öt-hat méterre lövöldözött. A versenyen tíz méterre van a céltábla, negyven centi átmérőjű körbe kell beletalálni mindenféle, a célzást segítő eszköz nélkül, a legértékesebb rész pedig mindössze négy centi sugarú. Az édesapa szerint akkora, mint egy közepes alma. Hogy Viktóriának nincs vele gondja, mutatja, az Eb előtt bemutatót tartott, ahol – igaz, az utolsó vesszővel – de ilyen távolságról még a szőlőszemet is eltalálta. Apa és lánya együtt tanulja az íjászatot: Kereszturi kezdetben hobbiíjász volt, ám ahogy a gyerek komolyabban a sportág felé fordult, elvégezte a szükséges edzőképző tanfolyamokat, így már több éve oktat is. Abban is együtt haladnak, hogy megszokják a kettős szerepet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Egyikünknek sem egyszerű. El kellett fogadni, hogy az edzésen edző, és nem apa vagyok, nincs helye kifogásnak. Ugyanakkor minden rezdülését ismerem, így időben tudok reagálni. Emellett kicsit a sportpszichológusának is kell lennem, hiszen az íjászatban óriási szerepe van a mentális felkészültségnek. A sikeres közös munkát jelzi, hogy a kislányt beválogatták a szövetség Dream Team 2-programjába, amelynek az a deklarált célja, hogy felkészítse a versenyzőket a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra. Márpedig Viktória évekkel ezelőtt megmondta: olimpiai  bajnok szeretne lenni. Azért tisztázták vele: hosszú út vezet oda, és még csak az elején járnak. A támogatást nézve pedig ott sem. A tavalyi és az idei Eb-szereplés is döntően önköltséges volt. De erről csak annyit mond az édesapa: kezdettől tudták, hogy nehézségekkel teli útra lépnek. Mindenesetre eddig jól veszik az akadályokat.

A kontinensviadalon Háromszéki Petra a 13 év alatti gyermek csupasz-csigásíj kategóriában (CFBBC) győzött, új háromnapos Európa-csúccsal.