UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-11-14 12:26

Kincs a vízben

Remekül helytáll a felnőttek között a tizenhárom éves Késely Ajna, aki decemberben a felnőtt rövid pályás úszó-világbajnokságon is bizonyíthat. Az Egerszegi-rekordokat sorra döntögető fiatalt edzője, Turi György és családja is féltő gonddal óvja a túlzott figyelemtől.

reb Báj, szépség, kedvesség – már az Ajna név jelentése is árulkodik, viselője különleges. Az ősi finn eredetű keresztnévből csak a tehetséges maradt ki, de azt úgy is hamar társítja bárki, aki a Kőbánya SC 13 éves fiataljának eredményeit látja.
kesely_ajna02_cser_daniel_musz
kesely_ajna02_cser_daniel_musz
Ahogyan honlapunk elsőként megírta, Késely Ajna is tagja a dohai rövid pályán úszó-világbajnokságra utazó csapatnak. Amikor edzőjét, Turi Györgyöt kérdezzük, jelzi, nem mostanában kapott lehetőséget ennyire fiatal magyar úszó világversenyen. „Igaz, régen is bukkant fel két ilyen üstökösszerű tehetség, mint Ajna és Gyurinovics Fanni” – teszi hozzá. Ajna hivatalosan ettől az évtől került a mesteredző csoportjába: egy évvel hamarabb, mint szokás, ám egy évvel később, mint a képességei alapján lehetett volna. Persze jóval korábban felfigyelt rá a szakosztályvezető. Először az eredményeivel vétette észre magát, de mivel nagyjából nyolcéves lehetett akkoriban, még nem tulajdonított nagy jelentőséget neki. Annak már igen, hogy a kortársai közül kiemelkedve képes volt egyenletesen fejlődni, jól teljesíteni. Szinte pont egy évvel ezelőtt vitte először a felnőttek edzőtáborába, éppen Százhalombattára, ahol jelenleg is készül Dohára a kőbányás különítmény. – Egy csoport akkor tud hatékonyan dolgozni, ha hasonló tudású egyének alkotják. Szint- és beérkezési idők vannak, fontos, hogy homogén legyen a társaság. Amikor fiatal érkezik, nem könnyű a beilleszkedés, hiszen felnőttmunkát kell végezni, ami sokszor küszködéssel jár. Ő viszont az első pillanattól felvette a ritmust, mintha világéletében így úszott volna.
turi_kesely_cser_daniel_musz
turi_kesely_cser_daniel_musz
Nem véletlen, hogy az év elején és tavasszal két külföldi edzőtáborba is utazhatott (Thaiföldre és Floridába), nemrég pedig Rióban tempózott a társakkal. A hosszú távollétek felvetik a kérdést, az edzésmennyiség változása mellett vajon érzelmileg hogyan éli meg a a váltást a kislány? – Ajna családcentrikus, így nem könnyen viselte-viseli, amikor hosszú ideig távol van tőlünk – mondja ezt már az édesapa, Késely Barnabás. – Persze tudomásul kell venni, a céljai eléréséhez ez hozzátartozik, ám attól még nem egyszerű a helyzet. Az elején mindig nehezebb, ám amikor közeledik a hazatérés, és számolja vissza a napokat, már jobb.

Turi György kezdetben nem szerette volna, ha Ajna részt vesz a dohai vb-n. Számonként két versenyző indulhat, s mivel Hosszú Katinka sokat vállal, a többi kitűnő hazai versenyző mellett Ajna nem juthat szóhoz azokban a futamokban, amelyekben valóban megcsillanthatná képességeit (100 m gyorson, 50 és 100 m háton indul.) Ugyanakkor Kiss László szövetségi kapitány menedzselési felfogása meggyőzte a trénert: hasznos, ha megtanulja, hogyan kell bemelegíteni, tízezer ember előtt medencébe szállni, de akár olyan apróságokat is, hogy miként ragassza fel a rajtszámát. „Eredményt értelemszerűen nem várunk el, jutalom- és tanulmányút lesz a dohai”.

A fiatal lánynak nemcsak a sportágból fakadó nehézségekkel kell megküzdenie, hanem részben az eredményesség terhével is. Nehéz nem párhuzamba állítani őt példaképével, Egerszegi Krisztinával – ráadásul a szerepléstől visszahúzódó ötszörös olimpiai bajnok ismeri, és tanácsaival támogatja is a tehetséget –, hiszen rendre az ő csúcsait adja át a múltnak. A múlt heti rövid pályás ob-n a 13 éves „Egér” korosztályos rekordját írta át 200 m háton – nem mellesleg az egyéni legjobbját szintén, méghozzá négy másodperccel. Törvényszerű, hogy egyre többen figyelnek fel a fiatalra, amit ő egyelőre nehezen él meg.
kesely_ajna_egerszegi
kesely_ajna_egerszegi
– Nem az a típus, aki a szereplésekkel szeretne a rivaldafényben lenni, az eredményeivel akar kitűnni. Még feszélyezi őt a nagy nyilvánosság, ezért is örülök, hogy a szülei sem a marketing felé mennek el. Szeretnénk, hogy megmaradhasson a maga saját kis világában a korának megfelelő gyereknek – mondja a tréner. Hiába kiemelkedő a fiatal, rengeteg összetevőnek kell stimmelnie ahhoz, hogy befussa a vizionált pályaívet. Turi György éppen ezért kifejezetten kerüli a jóslatokat, párhuzamokat, a felesleges nyomást. – Persze, szeretném, hogy a riói olimpián ott legyen, és van is rá esélye, de semmit sem szabad jósolgatni. Az biztos, hogy a klubunk a feladásos rendszerrel úgy működik, mint egy aranymosó: hol kisebb, hogy nagyobb aranyrögökre bukkanunk. Ajnával kincset találtunk. (Az egy évvel ezelőtti, Ajnáról szóló cikkünket itt olvashatja.)