UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. december 5.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-11-22 11:31

Sevillán át Milánóba?

Pozitív tapasztalatokkal zárta a sevillai edzőtábort a 18 éves Birkás Balázs. Az EDF Démász-Szeged kajakosa honlapunknak elmondta, mely párosokban lát fantáziát. Élete első felnőtt ilyen "kalandján" jól érezte magát, de mint elmondta: „belenyúltak a kemény dióba”.

reb Lévén, hogy a sportág magyar képviselői folyamatosan kiemelkedően eredményesek az olimpiákon, nem meglepő, hogy a szövetség csaknem két évvel Rió előtt a majdani kvótaszerzés jegyében szervezett edzőtábort. A felnőttek vezetőedzője, Storcz Botond kollégáival és nyolc versenyzővel Sevillában töltötte november első felét, hogy folyamatos kísérletezésekkel megtalálja azt a 200 méteren induló kajakpárost, amely jó eséllyel harcolhatja ki a jövő évi milánói kvalifikációs világbajnokságon a játékokon szereplés jogát. Meglehetősen fiataltársulat jött össze, hiszen a moszkvai felnőtt vb-n váltóban aranyérmes négyes mellett (Dudás Miklós (23), Hérics Dávid (21), Nádas Bence (18), Tótka Sándor (20)) az idei szegedi ifjúsági világbajnokságon párosban győztes Birkás Balázs (18), Balaska Márk (18) duó, valamint a felnőttegység, Molnár Péter (28), Bán Kristóf (23) volt Sevillában.
birkas_balaska_mkksz
birkas_balaska_mkksz
A csapat egyik benjáminját, a tavaly az év ifjúsági kajakosának választott Birkás Balázst kérdeztük a tapasztalatokról. – Ez volt életem első felnőtt edzőtábora, és jól bele is nyúltunk a kemény dióba – mondja a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Délelőttönként párost mentünk, amit kondi- vagy futótréning követett, délután egyesben lapátoltunk. Nem voltunk csúcsformában, de ebben az alapozó időszakban  nem is ez volt a fontos. Az annál inkább, hogy megtalálják azokat a párosokat, amelyekkel érdemes később is foglalkozni. Birkás úgy látja, elsősorban a kör szűkítése volt a lényeg, azaz, hogy jövőre már ne nyolc, hanem mondjuk négy versenyzővel kelljen kísérletezni. Ahogyan tapasztalta, korábbi társaival, a tavaly Wellandban ifjúsági vb-ezüstöt szerző Nádas Bencével és a Szegeden vele világbajnok Balaska Márkkal jól ment a hajó. Mégis, ha magára gondol, két másik párosban látja a legnagyobb fantáziát: a Molnár Péter vagy a Tótka Sándorral alkotott duóval. – Ritka szerencse az, ha két versenyző egyformán evez, így nagyjából arról szól a páros, hogy mennyire tudunk egymáshoz alkalmazkodni, hogyan tudjuk "egybeigazítani" a csapásszámot, vagy például mennyire billeg alattunk a hajó. Petivel és Sanyival emellett talán azért is mentünk jól, mert egyesben is mindketten gyorsak, és képesek leadni a sebességet párosban is. Persze, még erősödnöm kell hozzájuk. A délelőtti páros edzéseket rendbe a kétszer száz méteres időre menés követte. A naponta változó időjárás, például a szélviszonyok miatt ez inkább viszonyítási alapnak alkalmas, ám e feladatot is jól teljesítették. És nem csak szerinte, ugyanis Storcz Botond is jelezte, jónak tartja a Molnár, Birkás vagy Tótka, Birkás kettőst. Az EDF Démász-Szeged kajakosa ugyan kettesben ifi vb-aranyat szerzett a nyáron, ám csalódott, hogy egyesben nem tudta kiharcolni az indulási jogát. Mégis, úgy érzi, profitált abból, hogy egész évben a párosra készült, mert talán ennek köszönhetően is teljesített jól Sevillában. Ettől függetlenül jövőre a legfőbb cél, hogy egyesben szerepelhessen az U23-as vb-n, és lehetőleg dobogóra álljon. Az álomkategória pedig  indulás felnőttvilágversenyen. Mondjuk Milánóban?