UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-01-18 09:17

Túlszárnyalni az időt

A klubváltás után nehezen szokta meg az újfajta edzésmunkát a tehetséges úszó, Szilvási Gréta, ám ahogy a parton, úgy fokozatosan a medencében is otthonra lelt Kiskunhalason. Minden sportoló legnagyobb kihívása a célja 2015-re: túlszárnyalni önmagát.

reb Kemény esztendőn van túl Szilvási Gréta. A 15 éves úszó 2013-ban – a szép magyar hagyományokat folytatva – győzött 200 méter vegyesen az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), és rendre dobogóra állhatott a különböző versenyeken. Azt követően – a feladásos rendszernek megfelelően – másik edzőhöz került akkori egyesületében, az Egri Úszó Klubban, Pohl Anette helyett Kovács Ottó foglalkozott vele. Csakhogy míg 2013 őszén ment a szekér, 2014 januárjától a javulás helyett inkább romlottak az eredmények. Szilvási a családjával együtt úgy döntött, eligazol: Pohl ajánlására májusban a Kiskunhalasi Úszó és Gyógyúszó Egyesülethez és Novotny Attilához került, első körben csak a nyári versenyszezon végéig. Újdonsült mestere már akkor nagyon lelkesen beszélt róla jelen sorok írójának, mondván, nagy lehetőséget lát benne.
szilvasi_greta
szilvasi_greta
Bár az ifjúsági ob-n érték sikerek, a dordrechti korosztályos Európa-bajnokságon nem jött ki a lépés, 200 és 400 méter vegyesen sem jutott döntőbe. Az átmeneti állomás időközben véglegessé vált: noha a gyönyörű ötvenes egri uszodából pusztán a körülményeket tekintve érdekes váltásnak tetszik a kiskunhalasi 19x8 méteres medence. Gréta otthonra lelt. – Minden túlzás nélkül, ez nem is kis csapat, hanem valódi család – jellemzi új helyét a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Egyik úszótársam, Nagy András családjával lakom, és tényleg olyan, mint a második otthonom. Együtt visznek minket edzésre, minden programra. Attila pedig remek edző, bármiről lehet vele beszélgetni, és mivel kis csoport vagyunk, nem oszlik meg túlságosan a figyelem. Igaz, először furcsa volt megszokni, hogy beugrom a medencébe, és hoppá, már ott is a fal, de hát ez csak hat méterrel rövidebb, mint a rövid pálya, amit igazán szeretek. Ettől függetlenül Szilvási tudja, az ősszel még nem úgy ment neki az úszás, ahogy szerette volna. Nyilván nehezen szakadt el a családjától, ráadásul kihívás, hogy az Egerben megszokottnál jóval erősebben edz, mint Halason. Magántanuló lett, így reggel háromórás tréniningezik, amiből egy a konditeremben van – ilyen korábban nem volt. Szenvedett, sokszor úgy érezte, nem bírja. – Hiába dolgoztam rendesen, 2014 elejétől nem jöttek az eredmények. Ilyenkor meg nagyon nehéz... Mindennap csinálom, ott vagyok, hajtok, és még sincs látszatja, egyszerűen elbizonytalanodtam. Az ősz már jobban volt, ám akkor még meg kellett szoknom az új környezetet, a más típusú edzéseket. Most azonban már érzem magamban az erőt, hogy sikereket érjek el. Elsősorban az időimen szeretnék javítani, nem csak vegyesen, és persze jó volna szerepelni, jól szerepelni a bakui Európai Játékokon. Edzője is érezte Grétán, inkább csak árnyéka önmagának, nem az a lány, akit megismert, és akiről a korábbi trénereitől hallott. Ugyanakkor a tehetség januártól láthatóan nagyobb elánnal vetette magát a munkába, fejben is erősebb, márpedig az edző szerint javarészt ott dőlnek el a sikerek. –  Nem dicsérek feleslegesen, de mostanában egyre többször hangzik el: "Szép volt, Gréti!” – villantja fel a pozitív jövőképet Novotny.