UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-02-03 10:45

Nem csigatempó

A 16 éves Orosz Viktor a világbajnoki cím helyszínén, vb-döntős ellenfelét legyőzve lett első a junior csigások hét végi teremíjász Világ Kupa európai állomásán, Nimes-ben. Ráadásul, segítségként modern íjat kapott.

reb – Győzni jár Nimes-be? – kérdezzük Orosz Viktort, aki a tavalyi junior-világbajnoki sikerét követően ezúttal a Világ Kupa európai állomásán diadalmaskodott a francia városban a csigás íjászok között. Szerényen hárít, bár megjegyzi, eddig tényleg kettőből kettő a mérlege. A négy helyszínből álló VK-sorozat harmadik versenye volt a franciaországi: a korábbi marrákesi és bangkoki megméretésen anyagi okok miatt nem vett részt, és az iskolából sem hiányozhat sokat. Hasonló okok miatt marad távol a negyedik, Last Vegas-i viadaltól.
orosz_viktor_nimes_vk
orosz_viktor_nimes_vk
Nimes-ben azonban megmutatta, ki az úr a háznál. Érdekesség, hogy a fináléban ugyanaz a horvát Mario Vovro várt rá, mint nagyjából egy esztendeje, a vb-döntőben. Ezúttal kevésbé vívtak szoros csatát, bár így is mindössze egy ponttal, 145-144-re nyert. – Magunkhoz képest mindketten gyengébben lőttünk, kis túlzással úgy is fogalmazhatnék, az győzött, aki kevésbé teljesített rosszul – válaszol szerényen a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Jó viszonyban vagyok Marióval, rendes, kedves srác, de alapvetően nem beszél sokat, így nem jött szóba köztünk az egy évvel ezelőtti meccs. Mindegyikünk a feladatára koncentrált. A siker értékét növeli, hogy a létszámkorlátozás feloldásának köszönhetően nagyjából 1100 íjász versengett a hétvégén, s bár talán több gyenge ellenfél is íjat ragadott, mint a vb-n, a legjobbak többsége ott volt. A győzelem mellett másnak is örülhet Orosz. Nem megszokott, hogy a korosztályos versenyen értékes díjat osztanak, azonban a nimesi sikert nagyszerű jutalommal honorálták: vadonatúj csigás íjat kapott. Ez csupasz íj, nincsen rajta felszerelés, például kifutó, irányzék, stabilizátor, ám így is nagyjából 400-450 ezer forint értékű, ami a komplett íj árának nagyjából a felét teszi ki. Mondani sem kell, óriási segítség ez olyan sportág képviselőjének, akinek a megfelelő támogatás hiányában jórészt saját zsebből kell finanszíroznia a sportolást. Az új „társsal" zsúfolt versenyszezonban bizonyíthat: Európa Kupa-fordulók, a koperi korosztályos Európa-bajnokság és a terem helyett immár kint, a szabadban rendezett világbajnokság vár rá az Egyesült Államokban. Utóbbin a legjobb nyolcba jutás a cél, ám ha az említett két pompás nimesi sikerére gondolunk…