UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-02-13 15:18

Törekvés: előre!

A Törekvés két vívója is remekelt a hét végi junior Világ Kupákon. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottjai közül a kadet korú Tóth Janka a véletlennek köszönhette, hogy indult a mödlingi viadalon, de ha már ott volt, megszerezte a harmadik helyet. Dósa Dániel ugyanezt tette Londonban.

Pusztai Viola Véletlenek márpedig nincsenek. Vagy mégis? A Törekvés kadet korú tőrözője, Tóth Janka a véletlennek köszönheti, hogy részt vett a mödlingi junior Világ Kupán. Edzője, Gátai Róbert nem akarta, hogy induljon, de véletlenül be lett nevezve, s ha már így alakult, akkor nem hagyta ki a versenyt. S milyen jól tette. – Senki sem mondta volna meg, hogy ezen a versenyen négyben leszek. A csoportot nagyon elrontottam, rossz zsűrim volt, és összezuhantam lelkileg. Ezután úgy álltam az egészhez, hogy lesz, ami lesz, nekem nem olyan fontos mág a junior korosztály, hiszen  csak hetedik voltam a ranglistán. A hatvannégy között megvertem egy peruit 15-9-re, majd a tizenhat közé jutásért a német Behrrel vívtam, akit szintén 15-9-re győztem le. Ez nagyon-nagy önbizalmat adott, utána úgy éreztem: ez az én napom, és bármi összejöhet – idézte fel honlapunknak a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja.
Tóth Janka az éremmel Forrás: hunfencing.hu
Tóth Janka az éremmel Forrás: hunfencing.hu
A nyolcaddöntőben a francia Blum volt az ellenfele, aki korábban éppen Janka edzőpartnerét, Kálmán Esztert múlta felül 15-7-re. Álmában sem gondolta volna, hogy nyerhet ellene, s meg is ijedt, de végül 15-4-re diadalmaskodott. – Amikor bekerültem a legjobb nyolcba, mondtam az edzőimnek, hogy nekem ennyi elég, de biztattak, hogy ne elégedjek meg ezzel, menjek tovább. A világranglistán ötödik román Boldorral vívtam, s 15-5-re győztem le. Alig akartam elhinni, hogy megcsináltam kadet kettes korúként. Csodálatos pillanat volt. Bár a döntőbe jutásért kikapott a későbbi győztes orosz Pogrebnyiáktól 15-7-re, a harmadik hely élete eddigi legnagyobb egyéni sikere. Ráadásul ezzel hatalmas lépést tett a kadet és junior világ- meg Európa-bajnoksághoz vezető úton. A következő versenyeken tehát adott a feladat: meg kell tartania a ranglistán elfoglalt második, illetve harmadik helyét, ami a csapattagságot jelenti. De nem csak Janka remekelt a hét végén: klubtársa, a szintén tőröző, s jelenleg Párizsban edzőtáborozó Dósa Dániel is nagyszerűen vívott. Bokasérülésétől eltekintve eddig kiválóan sikerült a szezonja; mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy már harmadik a junior-világranglistán. Ehhez kellett a londoni Világ Kupán nyújtott teljesítménye is.
Dósa Dániel a dobogósokkal Forrás: hunfencing.hu
Dósa Dániel a dobogósokkal Forrás: hunfencing.hu
A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja a csoportot hibátlan mérleggel zárta, a harminckettő közé jutásért a szlovák Simeunovicot 15-7-re, a nyolcaddöntőért vívott asszóban a kanadai Sweetet 15-10-re verte. A tizenhat között a BHSE versenyzője, Németh András következett, akit 15-5-re győzött le, majd a negyeddöntőben a dán Dahlin ellen is nyert 15-8-ra. Az elődöntőben a későbbi ezüstérmes, olasz Ciutitól kapott ki 15-10-re, így a harmadik helyen végzett. Másnap már felnőtt szatellit versenyen indult, s a negyeddöntőig magabiztosan menetelt. Ott a brit Halsted legyőzte 15-9-re, s az ötödik helyen végzett. Az, hogy folyamatosan képes kiegyensúlyozottan és eredményesen versenyezni, Érsek Zsolt szakágvezető szerint annak köszönhető, hogy nagyon tehetséges és rengeteget dolgozik a sikerért. – A vívók pályafutását a vb-n és az Eb-n elért eredmények határozzák meg. Nem szabad elfelejteni, hogy a Világ Kupákon nem vesz részt valamennyi ország, a világbajnokságon viszont igen. Feltenné az i-re a pontot, ha ott dobogóra állna, s úgy gondolom, ezt meg is tudja csinálni. Nem lesz könnyű, de ha továbbra is keményen edz, akkor odaérhet. Ugyanez igaz a többiekre is, rengeteget fejlődtek, bármelyikükből kinézem, hogy képesek bekerülni a döntőbe. A vezetőedző a továbbiakban is számít a teljes mezőny kiváló munkájára, azt vallja: a csapatmunkából születnek a kimagasló egyéni eredmények. Vagyis véletlenek nincsenek.