UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-02-16 06:18

Átszakadt a gát

Márton Anna életében először jutott legjobb nyolc közé felnőtt Világ Kupán. Ráadásul négy és fél éve ő az első magyar kardozó, aki ilyen eredményt ért el. Az athéni versenyen nagy hátrányból fordítva verte meg London olimpiai bajnokát, s majdnem elkapta a világranglista vezetőjét is.

Pusztai Viola Négy és fél év – ennyi idő telt el azóta, hogy magyar női kardozó bejutott a legjobb nyolc közé Világ Kupa-versenyen. Aki a hosszan tartó böjtöt megtörte: az MTK tizenkilenc éves junior világ- és Európa-bajnoka, Márton Anna. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja az elmúlt másfél szezonban hatszor jutott a felnőttek között a nyolcaddöntőig, de a küszöböt idáig nem sikerült átlépnie. Athénban sem kisebb névvel küzdött a nyolc közé kerülésért, mint a dél-koreai Kim Dzsijon, London olimpiai bajnoka. Legutóbb New Yorkban is összetalálkoztak, akkor a harminckettő közé jutásért asszóztak, s nem Anna jött ki belőle győztesként (15-10). Úgy nézett ki, most sem ő nyer, hiszen az ellenfele már 10-5-re vezetett.
Márton Anna Forrás: hunfencing.hu
Márton Anna Forrás: hunfencing.hu
– Fontos volt, hogy nem adtam fel – idézi fel. – Átgondoltam, mi történt addig az asszóban, változtattam, és erre nem tudott reagálni. Bevittem a támadásaimat, elkezdett előre jönni, én tempóból hárítottam a próbálkozásait, ez pedig elbizonytalanította. Nagyon ritka, hogy ilyen hátrányból valaki megfordítsa az asszót, de nekem most sikerült. Nem szeretek ellene vívni, eddig nem éreztem a stílusát, de remélem, hogy megtaláltam a megfelelő taktikát. A nyolc között sem jött könnyebb ellenfél, az ukrán Olga Harlan ugyanis világbajnoknak mondhatja magát, nem mellesleg jelenleg is vezeti a világranglistát. Mégis ő futott az eredmény után: Panka – ahogy becézik – 12-9-re és 13-11-re is vezetett, de 15-13-ra elvesztette az asszót. – Hiányzott a tapasztalat és a rutin ahhoz, hogy bevigyem az utolsó két tust. Azt hittem, már megvan a meccs, pedig Harlan arról híres, hogy ilyeneket is meg szokott nyerni. Kár volt a végéért, de ebből is tanultam. Úgy gondolom, azzal, hogy életemben először bejutottam a nyolc közé felnőtt Világ Kupán, átszakadt a gát, s remélem, ezt a következő versenyeken bizonyíthatom is. Erre legközelebb a belga Világ Kupán lesz lehetősége február 20-21-én, majd a verseny utáni hétfőn utazik Mariborba, a junior Európa-bajnokságra, méghozzá azzal a céllal, hogy megvédje a címét. A hétvége krónikájához tartozik még, hogy a Márton Anna, Péntek Brigitta, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata alkotta női kardcsapat a negyedik helyen végzett az athéni VK-n. A négy közé kerülés legutóbb a 2012/13-as szezonban sikerült. Így már nem látszik lehetetlen küldetésnek a riói olimpiai kvalifikáció.