UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-02-26 05:37

Váltás után

Schmél Viktória két évvel ezelőtt lett kadet világ- és Európa-bajnok. Másodéves juniorként nem jutott el a korosztályos világversenyekre, ami megviselte, de előretekint. Edzőt váltott, és úgy véli, jó döntést hozott.

Pusztai Viola Amikor Schmél Viktória 2013-ban megnyerte a kadet Európa-bajnokságot, majd a világbajnoki cím is az övé lett, felbolydult körülötte a világ. Azok is megismerték a tőröző lányt, akik addig nem tudtak róla semmit. Amellett, hogy mindenki őt akarta megverni, meg kellett birkóznia a korosztályváltással is, hiszen a következő szezontól már a juniorok között szerepelt. – Technikailag és a fizikai erőnlétben is nagy különbség van a kadet és a junior, illetve a junior és a felnőtt között. Most másodéves vagyok, az első év nagyon furcsa volt, teljesen más, mivel sokkal erősebbek voltak az ellenfelek, folyamatosan három évvel idősebbekkel kellett vívnom. Ráadásul rajtam volt az a teher, hogy tudták, világbajnok vagyok.
Schmél Viktória Forrás: hunfencing.hu
Schmél Viktória Forrás: hunfencing.hu
Abban, hogy kizárja a negatív hatásokat, sokat segített neki a sportpszichológus, akihez a kadet-világbajnokság idején is járt. Azt is fel kellett dolgoznia, hogy a juniorok között már nem jöttek az eredmények. Bár januárban megnyerte az országos bajnokságot, és a szezon hazai válogatóin sem szerepelt rosszul, a Világ Kupákon nem jutott a harminckettő közé. Így pedig a február végi junior Európa-bajnokságról is lemaradt, miután csak a hetedik helyen áll a ranglistán. – Megviselt, de próbáltam kifelé nem mutatni. Az igazság az, hogy a szezon előtt edzőt váltottam, korábbi mesteremmel, Kreiss Gáborral emberileg nem jöttünk ki, más a személyiségem, mint ami hozzá passzol. Már a kadet Eb, illetve vb előtt is gondolkodtam a váltáson, de igazán az első juniorévem végén éreztem úgy, hogy eljött az ideje. Maradtam az UTE-ban, csak most Feczer Viktor irányításával dolgozom. Teljesen más technikai elemeket tanulok, mint korábban, de idő kell, hogy azokat beépítsem a vívásomba. Úgy érzem jól döntöttem, a pszichológusom mellett ő is sokat segített, hogy feldolgozzam: nem lehetek ott a junior Eb-n és a világbajnokságon sem. Érzem, hogy fejlődik a vívásom, csak még meg kell tanulnom a korosztályban használni. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottját a felnőttek között azonban csak hajszál, pontosabban tíz pont választja el attól, hogy csapatba kerüljön. Ehhez a következő két hazai válogatón kell úgy szerepelnie, hogy behozza a vetélytársakat. De egyáltalán nincs könnyű dolga, főleg azért, mert idén érettségizik, így sokkal több időt kell fordítania a tanulásra, mint a korábbi években. – Szeretnék eljutni az Eb-re, de ha nem sikerül, akkor sem leszek csalódott. Rengeteg tapasztalatot szereztem azzal, hogy a szezonban több felnőttversenyen is indulhattam, köztük Világ Kupákon. Sokat segített, hogy minél hamarabb beleerősödjek ebbe a mezőnybe is. A ranglistán elfoglalt helye alapján az áprilisi U23-as Európa-bajnokságon viszont minden bizonnyal pástra lép. Ha bejutna a legjobb nyolcba, azzal már elégedett lenne. Emellett pedig azt is célul tűzte ki, hogy részt vegyen a bakui Európa Játékokon, ahol szintén a lehető legjobb eredményt szeretné elérni.