UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-04-08 15:54

Az álmok útján

A Lukács Ádám, Carolina Moscheni jégtánckettős remek szezont zárt. Az év legfontosabb versenyén, a junior-világbajnokságon kilencedik lett. S amire még ők sem számítottak: indulhattak a felnőtt világ- és Európa-bajnokságon. Lukács Ádám – a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja – beszél honlapunknak a kezdetekről, és az elért sikerekről.

Pusztai Viola „A jégen úgy érzem szabad vagyok, és azt csinálok, amit akarok. Korcsolyázás után szárazon lenni olyan mintha állandóan fél lábon járnék, vagy csak a fél kezemet használnám” – Lukács Ádám az első jégre lépéskor tudta: megtalálta a „szerelmet”. A kapcsolat viharosan indult, ennek ellenére az ifjú jégtáncos kitartott mellette:
A Lukács Ádám, Carolina Moscheni jégtánckettős a rövidprogramban Forrás: MOKSZ
A Lukács Ádám, Carolina Moscheni jégtánckettős a rövidprogramban Forrás: MOKSZ
– Több partnerem is volt, de különböző okok miatt egy-két évnél tovább nem maradtunk együtt.  Hogyne fordult volna meg a fejemben, hogy hagyom az egészet, hiszen egyszer egy évig teljesen egyedül edzettem. Az akkori edzőm, Elek Attila viszont tartotta bennem a lelket. A jégtáncosok körében manapság mindennapos, hogy más országban keresnek párt. Ádám és edzője is ezt az utat választotta, így találtak rá három éve az olasz Carolina Moschenire. Már az első találkozáskor kiderült, hogy összeillenek. A fiú nem sokat hezitált, eldöntötte: irány Milánó. – Nem volt egyszerű elszakadni otthonról, de a család megértette, hogy ez kell a sikerhez. Nem dobhatjuk ki az ablakon tíz év munkáját. Mindmáig segítenek mindenben, erejükön felül. Ádám és Carry együtt indult el azon az úton, amely a közös álmukhoz vezet: az olimpiai részvételhez. Barbara Fusar-Poli irányításával kezdték el lerakni az alapokat, és az évek alatt egyre biztonságosabbá tették. – Nehéz napok, hetek voltak, és vannak is, de ha két embernek közös a célja, és jól megértik egymást, akkor azok nem számítanak. Lépésről lépésre haladunk előre, és a munka meghozza a gyümölcsét.
...és a kűrben Forrás: MOATSZ
...és a kűrben Forrás: MOATSZ
A Mol Új Európa Alapítvány támogatását már az előző idény eredményeinek köszönhetően elnyerte, ebből az összegből készült a kűrben viselt ruhája. Ebben a szezonban pedig minden megvalósult, amit el akartak érni. Dobogóra állhattak a zágrábi junior Grand Prix-n – ez tíz éve sikerült utoljára magyar párosnak −, megvédték a címüket a grazi Ice Challenge Kupán, nyertek a budapesti Mikulás-kupán, és bekerültek a legjobb tíz közé a tallini junior-világbajnokságon. Azt tartották az év legfontosabb versenyének, így nagy volt rajtuk a nyomás. Rendkívül boldogok, hogy annak ellenére sikerült véghez vinniünk, amit elterveztek, és kilencedik helyet szerezték. Azt viszont még ők sem gondolták az idény elején, hogy utolsó éves juniorként már a felnőtt világ- és Európa-bajnokságon is szerepelhetnek. – Az, hogy indulhatnánk az Eb-n, csak decemberben merült fel, így pár hetünk volt csupán felkészülni. Szerettünk volna bekerülni a húsz közé, az teljesült, hiszen tizenötödikek lettünk. A sanghaji vb-n a lehető legtisztább, élvezhető és érdekes programot akartuk futni, arra nem is gondoltunk, hogy a húsz között lehetünk. Így a tizennyolcadik helyet természetesen nagy sikerként éltük meg. Jövőre még közelebb szeretnénk kerülni a legjobbakhoz.