UtánpótlásSport
2024. május 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-04-11 09:41

Hosszú harc a sportágért

Kétszáz pillangón vezeti a kontinens korosztályos rangsorát a szegedi Bonecz Boglárka, aki a bakui Európa Játékokon érmet nyerne. A tehetséges úszót nem sportpályára szánták a szülők, ám a mestere, Gellért Gábor örömére a medencében kötött ki.

reb Mintha az úszás önmagában nem lenne eléggé kemény sportág, a 15 éves Bonecz Boglárkának azért is sokat kellett küzdenie, hogy egyáltalán a medencében tempózhasson. A Haász Szegedi Úszó Egylet versenyzője már kevéssé emlékszik arra a két-három évre, amikor a szüleit meg kellett győzni arról, hogy lányuknak tartósan a vízben a helye. Az edzője, Gellért Gábor viszont pontosan tudja, sokáig tartott, hogy a szegedi színház énekkarában dolgozó édesapa és a rajz-matektanár anyuka beadja a derekát, és a heti két alkalom úszásoktatást felülmúló óraszámban vigye az egyébként remekül hegedülő csemetét az uszodába. (A szemléletváltás sikerült, Boglárka nővére triatlonozik, az öccse pedig a szertornában edz.)
bonecz_boglárka
bonecz_boglárka
– Kezdetben azért írattak be úszni a szüleim, mert sok volt a felesleges energiám, és gondolták, hogy ott levezetem – idézi fel Boglárka. – Mindig is imádtam a vizet, szeretek úszni. Tudom, hogy sokaknak unalmas, de én élvezem, ráadásul örülök annak, hogy ha sokat dolgozom, annak van eredménye. Az az egyetlen baj vele szerinte, hogy tényleg rengeteget munkát kell belefektetni… Nemrég – életében először – klasszikus, háromhetes edzőtáborban vett részt Floridában. Mivel egyik hobbija a kirándulás, élvezte, hogy a világ számára új szegletét ismerheti meg, ám maga a tábor nehéz és kemény volt. „Ütött” – fogalmazza meg egy szóban. Érzi ugyanakkor, hogy sokat használt az intenzív felkészülés: a múlt heti dunaújvárosi Arany Üst-kupán is jól szerepelt, pillangón, vegyesen és váltóban is. Általában véve is főleg ezekben a számokban alkot, bár Gellért a gyorsúszását is dicséri. A versenyző 200 méter pillangón már teljesítette a szintidőt az ifjúsági kontinensviadalnak beillő bakui Európa Játékokra, ráadásul ebben a számban vezeti a korosztályos európai ranglistát is: – Erről csak nemrég értesültem, persze nagyon örülök. Mivel ilyen jól állok, talán kimondhatom, hogy érmet akarok nyerni Bakuban. Gellért szerint is szép sikereket érhet el az azeri fővárosban, de hozzáteszi, hogy első éves ifjúságiként kemény feladat lesz helytállni az erős mezőnyben. Fél szemmel egyébként az augusztus végi szingapúri ifjúsági világbajnokságra is figyelnek, ám oda már a hazai riválisokkal szembenl sem lesz egyszerű kivívni a részvételt. Az edző szerint azonban tanítványa nagyon szerencsés évjáratba tartozik, hiszen négy évig lesz ifjúsági korú, azaz még a 2018-as Buenos Aires-i korosztályos olimpián is szerepelhet. Azért is lehet vele hosszú távon is számolni, mert kiemelkedő szorgalmú versenyző, aki a társakat is húzza maga után – nem mellesleg nagy csatákat vív házon belül az ugyancsak kiugróan tehetséges Novoszáth Melindával. Bár Bonecz apró termetű, 157 centis, azt kompenzálja, hogy viszont nagyon erős. Tizenhetet képes húzódzkodni, ami Gellért szerint férfiak becsületére is válna, ráadásul a Gyurta testvérekhez hasonlóan hajlékony. A céljairól Boglárka, aki jó tanuló, azt mondja: szeretné elsősorban a középiskolát sikeresen befejezni, és klubtársához, Olasz Annához hasonlóan valamelyik külföldi egyetemen továbbtanulni. Igaz, a jelek szerint a medencében is érdemes terveznie.