UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-04-14 10:28

Tinikkel az Eb-re

Tinicsapattal vesz részt a női tornászválogatott a montpellieri felnőtt Európa-bajnokságon. Horváth Enikő két szeren bizonyíthat, Dévai Boglárka és Honti Kitti most debütál a nagyok között.

Pusztai Viola Míg számos sportágakban még húszévesen is utánpótláskorúnak számítanak a versenyzők, szertornában a nők 15 évesen már „felnőnek”. Így nem olyan meglepő, hogy a magyar válogatott tinicsapattal vesz részt a montpellieri felnőtt Európa-bajnokságon. Draskóczy Imre, szövetségi kapitány már a tavalyi világbajnokság után eldöntötte, az Eb-n az ifjúságnak ad lehetőséget a bizonyításra: − A rutinos versenyzőket már ismerem, de kíváncsi vagyok, hogyan teljesít Honti Kitti és Dévai Boglárka, hiszen ők most kerültek a felnőttek közé. Horváth Enikőt tavaly dobtuk mélyvízbe, elsőéves felnőttként indult a vb-n. A csapatban a rutint a tizenhét éves Makra Noémi képviseli. A békéscsabai tornászlány még juniorként 2011-ben felemás korláton aranyérmet nyert a trabzoni Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). A felnőttek között a 2013-as moszkvai Eb-n mutatkozott be, és egyéni összetettben a tizenegyedik helyen végzett. A 2014-es szófiai kontinensviadalon ugrásban bejutott a döntőbe és ott a nyolcadik lett. A szezon második felében saroksérüléssel küszködött, így a vébé kevésbé sikerült jól. Még mindig bajlódik a sarkával, az Eb-n csupán két szeren, felemás korláton és gerendán mutatja be a gyakorlatát.
A magyar női tornászválogatott (előlről): Makra Noémi, Dévai Boglárka, Honti Kitti és Horváth Enikő
A magyar női tornászválogatott (előlről): Makra Noémi, Dévai Boglárka, Honti Kitti és Horváth Enikő
Horváth Enikőnek a nanningi felnőtt-vb volt az első világversenye. A dunaújvárosi lány a csapat tagjaként a huszadik helyen végzett. Az idei válogatókon ismét meggyőzte a kapitányt, hogy érdemes vele számolni. A legjobb eredményeket a kedvenc szerén, gerendán érte el, a Swietelsky szerbajnokságon második, míg a Matolay-emlékversenyenen harmadik lett. Az Eb-n is azon a szeren és talajon indul. Régi, makacs sérülése miatt felemás korláton általában nem szerepel. Dévai Boglárka és Honti Kitti idén debütál a felnőttek között. A két lány az utánpótláséveiben komoly harcot vívott, kettejük között dőlt el a nandzsingi ifjúsági olimpián való részvétel is. A kvótát előbbi szerezte meg a szófiai junior Európa-bajnokságon Magyarországnak, s végül ő lett az utazó is. Ahogy az Eb-n, úgy az ifjúsági nyári játékokon is döntőbe került egyéni összetettben, és az előkelő tizenhatodik helyen végzett, míg ugrásban a hatodik helyet szerezte meg. A kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a szövetség elnöke azt követően mondta róla: − Bogi elegáns versenyző, jó felfogásban tornászik. Elsősorban ugrásban és talajon kiváló, a két szeren ígéretes jövő állhat előtte. Annak a generációnak a tagja, amely hajlandó sokat dolgozni a sikerért, és idővel felzárkózhat Makra Noémi mellé. A szombathelyi Delfin SE versenyzője az elmúlt hetekben biztató eredményeket ért el: ugrásban hatodik lett a cottbusi Világ Kupán, a Swietelsky szerbajnokságon pedig ő mutatta be a legszebb gyakorlatot. Az Eb-n is azon a szeren várható tőle jó eredmény. Honti Kitti szintén jó formában van. A KSI versenyzője a ljubljanai Világ Kupán talajon és felemás korláton is döntőbe jutott, előbbin nyolcadik, utóbbin hatodik lett. A hazai válogatón ugrásban is szép gyakorlatot mutatott be. Az Eb-n mind a négy szeren indul, a kapitány egyéni összetettben vár tőle jó eredményt. A női selejtezőket április 15-én rendezik, a magyarok a 2. és a 4. csoportban lépnek szerekhez. Az egyéni összetett döntője április 17-én lesz, oda a legjobb 24 versenyző kerül, de országonként legfeljebb kettő. A szerenkénti finálékat április 18-19-én tartják.

A férfiak mezőnyében Dudás Norbert tavaly még a juniorok között szerepelt, idén azonban már átlépett a felnőttek közé. Az FTC Ybl tizennyolc éves tornásza az első hazai válogatóverseny után vezette a rangsort, a másodikon viszont nem szerzett pontot, de így is bekerült a Kovács István vezette Eb-csapatba. Gyakorlatát mind a hat szeren bemutatja.