UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-04-15 18:53

Fejben erős típus

Bruckner Máté labdarúgásról váltott asztaliteniszre. A játékos – akit a MOL Új Európa Alapítvány is támogat – remek szezont tudhat maga mögött. Az olasz nemzetközi versenyen egyesben elért negyeddöntős eredményére a legbüszkébb.

Pusztai Viola Ha nem szűnt volna meg a csapat, amelyikben játszott, lehet, hogy Bruckner Mátéval most nem asztaliteniszről, hanem fociról beszélgetnénk. A BVSC tizenhat éves versenyzője ugyanis kiskorától kezdve focizott, de amikor elfogytak mellőle a társak, úgy döntött, új sportágat keres. Édesapja asztaliteniszezett, és az ő javaslatára próbálta ki a sportágat a bátyjával, Vincével együtt. Annyira megszerette, hogy végül mellette maradt. A másodéves ifjúságinak remekül indult a szezonja. Azok a célok, amelyeket maga elé tűzött, eddig teljesültek. Legutóbb épp a hazai mezőny krémjét felvonultató MOATSZ-kupán állhatott a dobogó legfelső fokára, valamint tevékeny részese volt, hogy a klubja, a BVSC nyerte az ifjúsági csapatbajnokságot. Korábban a nemzetközi Molnár-emlékversenyen is diadalmaskodott, az ifjúsági Húszak-bajnokságon pedig éppen csak lemaradt az első helyről.
Bruckner Máté Forrás: MOATSZ
Bruckner Máté Forrás: MOATSZ
Az elmúlt időszak sikerei közül arra a legbüszkébb, hogy márciusban, az olasz nemzetközi utánpótlás-bajnokságon egyesben a nyolc közé jutott: − Ebben az évben, sőt a pályafutásomban Lignanóban ment legjobban a játék. A tizenhat közé jutásért az orosz Jarusinnal kerültem össze, aki jóval előbb szerepel az európai ranglistán. Viszont nagyon gyengén fogadta az első játszmában a szerváimat. Bevallom, meglepett, hogy simán nyertem a szettet, és vezettem a másodikban is, de hiába éreztem azt, hogy jobb vagyok, elkezdtem kapkodni. Az időkérés alatt a válogatott edzője, Bátorfi Zoltán megnyugtatott, így végül 4-3-ra győztem. Attól, hogy ilyen szoros meccset nyertem, felszabadultam, és önbizalommal álltam asztalhoz a fehérorosz Kanin ellen, aki európai top 10-es játékos. Vezetett 2-0-ra, de megfordítottam a meccset. A kezemben volt a lehetőség, hogy elődöntőbe jussak, csakhogy miután nemzetközi viadalon még sosem kerültem négy közé, hiába vezettem 2-0-ra a francia Givone ellen, elizgultam a meccset. A teljesítményével azonban így is elégedett a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja, és szeretné megismételni a májusi spanyol, illetve a lengyel tornán is. − Úgy gondolom, a spanyol versenyen lehet jobb eredményt elérni, azon kevesebben indulnak, míg a lengyel mezőnye talán erősebb, mint az Európa-bajnokság. Mindenki megmérettetik rajta, még kontinensen kívüli játékosok is. A két viadal között rendezik az ifjúsági magyar bajnokságot, azon is szeretném kihozni magamból a maximumot, mint ahogy az extraligás meccseken is. Az év versenyét, az ifjúsági Eb-t nyáron tartják, ott is megpróbálok minél jobb helyezést elcsípni. Az előző szezonhoz képest rengeteget fejlődött a játéka, különösen fejben lett erősebb, azaz sokkal több játszmát, meccset nyer kiélezett szituációkban. Mégis úgy véli: kiemelkedő eredményt inkább párosban érhet el. Ha Majoros Bencével jól játszanak, esélyük van, hogy az erősebb ellenfeleket is legyőzzék, és előkelő helyen végezzenek, többek között az ifjúsági Eb-n.

Bátorfi Zoltán, az ifjúsági válogatott edzője szerint Bruckner intelligens játékos, aki "nagyon jól lát a pályán”, és megfogadja az edzők utasításait. A szerváját tartja a legnagyobb erősségének, de az elmúlt időkben sokat fejlődött a tenyerese is. Viszont sokszor elsieti a poénokat, és jobban bízhatna önmagában. A szakvezető reméli, a mostanság elért eredményei magabiztosabbá teszik, és az Európa-bajnokságig még feljebb tornázhatja magát a ranglistán.