UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-05-13 16:26

Réka csúcsra jár

Az ifjúsági világbajnok kalapácsvető Gyurátz Réka már két új rekordot jegyez idén, de úgy érzi, még nem lőtte el minden puskaporát. A junior Európa-bajnokságra győzni megy, és a felnőtt világbajnoki részvétel sem látszik lehetetlennek.

reb A Dobó SE 18 éves versenyzője a Portugáliában rendezett Téli Dobó Európa Kupán bő fél méterrel javította (67,98) meg az általa tartott kalapácsvető juniorcsúcsot (67,32), majd nemrég, a csapatbajnokságon 68,25 méterre tornázta fel a rekordot. Május elején egy füst alatt tudta le a versenyeket, az érettségit és a vizsgát, gépjárművezetésből.
gyuratz_reka_eugene
gyuratz_reka_eugene
–  Emlékszem, amikor tavaly beszélgettünk, megijedtél attól, hogy olyan nagyot dobtál. Voltak hasonló érzéseid idén is? –  Lényegében nem, mert ezúttal sokkal tudatosabban edzettem, és minden apró részletre is figyeltem. Akkor hirtelen és váratlanul jött a hatvanhét méter, túlságosan is magabiztos lettem tőle. Idén viszont szépen, fokozatosan fejlődtem, nagyjából hetenként egy métert. Az Európa Kupára rápihentünk, ott tehát számíthattam is a jó eredményre, viszont most még kemény edzéseim vannak, így kicsit magamat is megleptem a legutóbbi csúcsjavítással. A mozgásomon pontosan éreztem, hogy ez még nem a csúcsforma. –  Akkor nem utoljára írtad át idén a rekordot? –  Fogalmazzunk úgy: nem félek attól, hogy már előttem a puskaporomat. –  Hol villognál? –  A júliusi junior Európa-bajnokság az év fő versenye. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy jóval a szint felett teljesítek, így nem kell aggódnom a részvétel miatt. Aranyéremért utazom, de nem adják könnyen. Francia lány vezeti előttem a világranglistát, ő a legnagyobb rivális. Idén rengeteget fejlődött, már az Európa Kupán is hatalmas egyéni csúccsal kezdett (68,20 – A szerk.). Érdekes, hogy pont aznap, amikor én is csúcsot dobtam, ő is indult egy francia versenyen, amelyen 69,25 métert dobott. Szóval nem pihenhetek. Viszont jobb is így, legalább mindig van motivációm. –  Az edződ, Németh Zsolt nemrég azt mondta nekem, hogy a felnőtt világbajnoki részvétel sem lehetetlen. –  Ha minden jól alakul, szerintem sem elérhetetlen. Fontos, hogy ne sérüljek meg addig, és nyugodtnak kell maradnom. Ha minden edzésen kihozom magamból a maximumot, képes lehetek elérni a hetven métert. –  A bravúr kategóriájába tartozna, ha indulhatnál Pekingben? –  Nyertek már tizennyolc évesen is olimpiát, szóval nem akkora dolog, ha eljutok a felnőttvébére. Igaz, mostanság azért nem gyakori, hogy fiatalok érmes vagy döntős helyezéseket érnek el. –  Mi jut eszedbe a másik távoli helyszínről, Rióról? –  Az álmom természetesen az olimpiai szereplés. Nagyon motiváltnak érzem magam, a sport tölti ki a mindennapjaimat, és Rio van a célkeresztben. Átalakították a kvalifikációs rendszert, és a korábbi kettő helyett egy szintet határoztak meg. Az edzőmmel úgy gondoljuk, ha sikerül kvalifikálnom magam az idei világbajnokságra, sanszos, hogy Brazíliában is ott leszek.