UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-05-20 16:44

Süvöltő szerek

Hosszú folyamat, amíg a gyerekek megtanulják, hogyan kell viselkedni az atlétikai pályán, veszélyes dobóeszközök közelében. A nagyjából negyven éve a sportágban tevékenykedő edző, Máté Alpár szerint nem lesz elrettentő a szombathelyi baleset.

reb Ahogy arról a honlapunk szombaton beszámolt, a kalapács fogantyúja eltalálta az egyik 13 éves atlétát a Dobó SE pénteki edzésén. A sérültet kórházba szállították, meg kellett műteni. A szombathelyi egyesület később közleményt adott ki, amelyben részletesen leírta a balesetet: a gyakorló kalapács a kirepülés után érintkezett a védőhálóval, irányt változtatott, a kalapács sodronya pörögni kezdett, és eltalálta a dobószektor szélén álló lányt. Az eset felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos körültekintően viselkedni az atlétikai pályákon.
diszkosz_afp_franck_fife
diszkosz_afp_franck_fife
„Amolyan munkavédelmi kiképzéssel kezdjük a gyerekek oktatását, mert roppant fontos, hogy mindegyik megtanulja a helyes magatartást – kezdi a Gödöllői EAC gerelyhajító-edzője. – A kisebbekben még nincs veszélyérzet, pedig létfontosságú, hogy tudják: a dobószektorba nem szabad addig lépni, amíg ott bárki szerrel tartózkodik, legyen az kalapács, diszkosz vagy gerely. A fiatalok persze előbb-utóbb megtanulják, és idővel egymást is figyelmeztetik.” A szakember negyven éve tevékenykedik a pályán, eddig még nem volt része balesetben, de tisztában van azzal, hogy bármikor bármi megtörténhet. Nem egyszerű a helyzet, mert egyszerre akár húsz-harminc versenyzővel foglalkozik, ráadásul óriási az edző felelőssége. Ha szabályosan, gondosan végzi a munkáját, az természetes, bajban rajta csattan az ostor.

Vetés: diszkosz, kalapács Máté szerint kisebb a gond, ha például a diszkosz lapos felével találnak el valakit, de ha az élessel, akkor nagy a baj. A kalapács még problémásabb, hiszen több mint egy méter maga a nyél, azelől még nehezebb kitérni.

A szombathelyi balesetet részben szomorú rémhírkeltésnek tartja –  több beszámoló diszkoszról írt kalapács helyett –, másrészt egyedi esetnek. „Aki ismeri a szombathelyi műhelyt, pontosan tudja, milyen kiváló munkát végeznek a Németh testvérek. A világ csodája, amilyen iskolát teremtettek, és bár szeretném azt mondani, hogy máshol is megvalósítható, nem látszik megismételhetőnek a Németh Pali bácsi által létrehozott bázis. Szombathely címerében szép virág a Dobó SE, csoda, hogy mennyi tehetség kerül ki onnan.” Az elmondottak alapján nem meglepő Máté véleménye. Annyira egyedi esetnek tartja a szombathelyi balesetet, hogy reméli, senkit sem tántorít el attól, hogy a gyermekét dobókörbe engedje.