UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-06-01 19:08

Táncparkettről a stégre

Annak idején a versenytánc és a kajak között vacillált Tótka Sándor. Ifjúsági olimpiai és Európa-bajnoki cím, továbbá felnőttvébé-elsőség jelzi: jól tette a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja, hogy lapátot ragadott.

reb Ha akkoriban „csak” ezüstérme van, könnyen lehet, hogy ma a kiváló versenytáncosról, Tótka Sándorról szólna az írás. De mert a húsz esztendős kiválóságnak az ötödik osztály elején – amikor döntenie kellett a hogyan tovább kérdésében – a második volt a legjobb helyezése a táncparketten, a kajakban pedig már győzött, áttáncolt a stégre.
totka_sandor_ute
totka_sandor_ute
Nem indult egyszerűen a Mol Új Európa Alapítvány támogatottjának pályája. A korábbi atléta édesanya és tornász édesapa mindenképpen szerette volna, ha sportol, ezért – rövid focikitérőt követően – táncolni kezdett. Nagyjából kilencévesen viszont vízre szállt, s elsőre nem is borult be, így a vízitelepen ragadt. De „vesztére” ősszel ragadott lapátot, így nagyjából egy hét evezés után tornaterembe, illetve uszodába költözött a társaival együtt: „Utáltam mindkettőt, sokszor ellógtam az edzést, semmi kedvem nem volt a téli munkához. Rengeteget köszönhetek a szüleimnek, mert sosem erőltették a sportolást, hagyták, hogy azt csináljam, amit szeretnék.” A gyomaendrődi kajakos aztán a vízen maradt, s aligha bánta meg. Az első, szingapúri ifjúsági olimpián aranyérmet szerzett, és rá két évre háromszor is dobogó legfelső fokára állhatott fel az ifjúsági Európa-bajnokságon. A felnőttek között szintén megízlelhette a sikert, tavaly nyáron ugyanis a moszkvai vb-n diadalmaskodott a 4x200-as váltóval. Az előrelépés érdekében az idén januárban hátrahagyta nevelőegyesületét, a Kőrös Kajak SE-t, és Újpestre igazolt. Már az előző szezonban Dudás Miklóssal, a londoni olimpia K1 200-as hatodik helyezett sprinterével alkotott párost, az év eleje óta pedig együtt is készült a kettős. Az elméletben tetszetős felállás a gyakorlatban azonban nem működött: bár Dudás korábban „áldását adta rá”, hogy Tótka is az ő trénerével, Pál Zoltánnal és klubjának, az Angyalföldi VSE-nek a versenyzőivel dolgozzon, végül mégis elváltak útjaik. Nem sokáig tétlenkedett, hiszen az őszi sevillai sprintertáborban szinte repült a hajó a Molnár Péterrel alkotott egység alatt, így hamar összeült a páros. Tudásukat a múlt hét végén, Portugáliában, a Világ Kupán bizonyították: megnyerték a K2 200 méteres versenyt, ráadásul Balaska Márkkal és Dudással kiegészülve második helyen értek célba a 4x200-as váltóban. „Petivel nagyszerű dolgozni, egymásra találtunk. Az idén mindenkinek az olimpiai kvóta megszerzése a legfontosabb, mi is azt tűztük ki célul. Az Európa Játékokon, Bakuban mi indulunk, remek erőfelmérő lesz a milánói kvalifikációs világbajnokság felé vezető úton. Na meg Rio felé is.”

A Mol Új Európa Alapítvány korábban abban segítette Tótkát, hogy beszerezze a hajók „Ferrariját”, a Nelo egyik gyártmányát, később pedig az útiköltségeinek finanszírozásában támogatta.