UtánpótlásSport
2024. május 11.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-06-03 09:29

Győzni mennek

A védekezés jó, a támadásban akad némi probléma: az emberelőnyös helyzetek kihasználásán javítani kell. Az U17-es vízilabda leányválogatottnak hasznos tanulságokkal szolgált a dunaújvárosi nemzetközi felkészülési torna. A csapat a héten Asztrahanyban szerepel, Oroszországból pedig Bakuba utazik az Európa Játékok helyszínére.

Pusztai Viola Nemzetközi tornával készült az elmúlt héten Dunaújvárosban a bakui Európa Játékokra az U17-es vízilabda leányválogatott. Mihók Attila együttesének a június 12-én kezdődő viadalig nincs sok ideje formába lendülésre.
Az U17-es válogatott hasznos tapasztalatokat szerzett a dunaújvárosi tornán Fotó: Ady Géza/duol.hu
Az U17-es válogatott hasznos tapasztalatokat szerzett a dunaújvárosi tornán Fotó: Ady Géza/duol.hu
− Komoly ellenfelekkel találkoztunk, ezt a végeredmény is jól mutatja. A franciákat és Új-Zélandot könnyebben győztük le. A magyar junior-válogatottal magas intenzitású, remek meccset játszottunk, amelyen gyakorolhattuk a különböző taktikai megoldásokat − mondta a szövetségi edző −.  A sanghajiak felnőttcsapattal érkeztek, de kemény, verekedős pólókukkal szemben is volt esélyünk a győzelemre, végül egy góllal kikaptunk. A legnagyobb jelentőséget a két, ausztrálok elleni meccsnek tulajdonítom. Az ellenfél az első találkozón kicsit lebecsült minket, ám lefordulásainkkal megleptük őket, azért nyertünk tizenegy góllal. A harmadik helyért vívott mérkőzésen már jobban figyeltek, sokkal keményebben védekeztek, meggátolták a lefordulásokat. Erős együttest győztünk le stabil, jó játékkal, ezt kell folytatnunk Asztrahanyban is.

LEÁNY U17-es VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI TORNA. DUNAÚJVÁROS. A magyar U17-es csapat eredményei: −Sanghaj 10-11, −Új-Zéland 19-4, −Franciaország 23-1, −Magyarország U20 11-14, −Ausztrália 17-6. A magyar U20-as csapat eredményei: −Sanghaj 11-7, −Ausztrália U17 20-5, −Magyarország U17 14-11, −Új-Zéland U17 22-2,  −Franciaország U17 29-2. A 3. helyért: Magyarország U17−Ausztrália 13-8. Döntő: Magyarország U20−Sanghaj 18-5. A végeredmény. 1. Magyarország U20, 2. Sanghaj, 3. Magyarország U17, 4. Ausztrália, 5. Új-Zéland, 6. Franciaország.

A válogatott a héten elutazott Oroszországba – onnan majd Bakuba megy −, hogy szerdától a házigazdák két korosztályos válogatottjával és Kazahsztánnal szemben csiszolhassa tovább a játékát. A szakmai stáb erősebb tornára számított, az utánpótlásban jelentős erőt képviselő Görögország azonban lemondta a szereplést. Az oroszok első számú csapata is az élmezőnyhöz tartozik, így ellenük tisztább képet lehet kapni arról, hol tart a magyar válogatott. − Egyelőre az ausztrálok elleni mérkőzéseken szereztünk komolyabb tapasztalatot, így az Európa Játékok – ami egyben Európa-bajnokság is – előtt jól jön az oroszok elleni összecsapás. Bakuban közös edzéseken veszünk részt a csoportellenfeleink közül a görögökkel és a hollandokkal, így pont mire elkezdődik az Eb, néhány dolgot mindenkiről tudunk majd. Elsősorban azt, hogy magunkat hová helyezzük, és melyek azok a pontok, játékelemek, amelyekre jobban oda kell figyelnünk.

A bakui Európa Játékokra utazó magyar U17-es leányválogatott kerete: Magyari Alda (Póló SC), Lekrinszki Gina (Szentes) – kapusok. Hertzka Orsolya (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros), Vogt Vivien (UVSE), Urvári Lilli (Szentes), Farkas Tamara (Szentes), Miklós Réka (Eger), TóthCsenge (Szentes), Kiss Eszter (UVSE), Mucsy Anna Mandula (Spanyolország),Ádám Emília (UVSE), Mchunu Hlengwie (Dunaújváros).

Mihók Attila a védekezéssel igen, az emberhátrányos helyzetek kihasználásával kevésbé volt elégedett Fotó: Ady Géza/duol.hu
Mihók Attila a védekezéssel igen, az emberhátrányos helyzetek kihasználásával kevésbé volt elégedett Fotó: Ady Géza/duol.hu
A magyar válogatott csoportellenfelei közül – Görögország, Hollandia, Izrael, Németország, Nagy-Britannia – korábban csak a hollandokkal találkozott. Tavaly egy hetes közös edzőtáborban vettek részt, de akkor az ellenfél még kereste a csapatát és az óta a szakmai stáb is kicserélődött. Akkor Mihók Attila együttese sima győzelmeket aratott, a szövetségi edző szerint azonban azokból az eredményekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. − Gyakorlatilag teljesen vakon indulunk neki a kontinensviadalnak, de ugyanez igaz az ellenfelekre is. A védekezés, illetve az emberhátrányos védekezés már most elfogadható, nem hoznak minket olyan könnyen zavarba. A variációs elemekre is jól reagálnak a lányok, a támadójátékban pici ritmikai problémáink akadnak, de azt gondolom, a hátralévő idő elég lesz ahhoz, hogy rendbe rakjuk. A gyenge pont az emberelőny kihasználása, még nem sikerült elkapni a fonalat, nem tudunk együtt mozogni. Ezt ki kell javítanunk, hogy ütőképessé váljunk. A csapategység egyre jobb, a közös munka során összecsiszolódik a társaság. Minél több mindent élnek át közösen, annál erősebb lesz a kohézió. Ugyanazért a célért küzdenek: az első helyért.

A bakui Európa Játékok leány vízilabda-tornájának csoportbeosztása: A csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Németország, Izrael, Nagy-Britannia B csoport: Spanyolország, Olaszország, Oroszország, Szlovákia, Franciaország, Szerbia A magyar csapat mérkőzései (magyar idő szerint): Június 12., 6.00. Magyarország–Németország, Június 13., 9.00. Izrael–Magyarország, Június 14., 14.30. Magyarország–Görögország, Június 15., 14.30. Hollandia–Magyarország, Június 16., 12.00. Magyarország–Nagy-Britannia.